Συνεντεύξεις

M. Xριστοδουλάκης: «Η χώρα έχει ανάγκη από έναν υπεύθυνο και μαχητικό, προοδευτικό χώρο»

Για τις προκλήσεις της «επόμενης ημέρας» μιλά σήμερα στη συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας παραλλήλως τις προτάσεις του κινήματος όπως αναδείχθηκαν από το «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα’. Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. υπεραμύνεται της πρότασης των τοπικών φορέων για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τάσσεται στο πλευρό των επιχειρηματιών του τουρισμού που ζητούν μείωση της φορολογίας προκειμένου να καταστούμε ελκυστικός προορισμός.
Ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αξίζει αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα» ενώ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης ως προς το οικονομικό και κοινωνικό σκέλος της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία.

• Κύριε Χριστοδουλάκη, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με τις προκλήσεις της «επόμενης ημέρας», μιας και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα πήγε καλά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τι γίνεται όμως με τη διαχείριση της «επόμενης ημέρας»;
Στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τα πήγε καλά πρώτα από όλα η ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες, με την υπεύθυνη στάση τους και την αξιοσημείωτη πειθαρχία που επέδειξαν, έγιναν παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, δε θέλω να είμαι ούτε μικρόψυχος ούτε ισοπεδωτικός. Η σωστή τεκμηρίωση των απαιτούμενων μέτρων από την επιστημονική επιτροπή τα οποία υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από την κυβέρνηση είχαν ως συνέπεια ένα, κατά γενική ομολογία, θετικό πρόσημο στη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης. Φυσικά και υπήρχαν παραλείψεις και η δική μας συνειδητή επιλογή ήταν, ως χρήσιμη, αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση, να τα επισημαίνουμε και να παρεμβαίνουμε με προτάσεις για να διορθώνουμε τα κενά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι παρεμβάσεις μας για τα κέντρα διαλογής και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, η ένταξη των λειτουργών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα θέματα των τεστ, το δίκτυο πρώτης γραμμής για τον ταχύτερο και με ασφάλεια εντοπισμό των κρουσμάτων, καθώς και οι προτάσεις μας για την ενίσχυση των ΜΕΘ και τις απαιτούμενες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη στήριξη του ΕΣΥ. Είμαστε από αυτούς που δεν περιμέναμε «να λογαριαστούμε μετά», συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια, και χαιρόμαστε που η χώρα μετρίασε τις υγειονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
• Τι γνώμη έχετε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας; Ποιες είναι οι διαφορές των μέτρων αυτών, με το εμπροσθοβαρές και στοχευμένο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
Φαίνεται δυστυχώς πως τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση για το οικονομικό και κοινωνικό σκέλος της κρίσης είναι ανεπεξέργαστα και ανεπαρκή. Ξεκινάω με τα εργασιακά όπου ακολουθείται το δόγμα μισός μισθός – μισή δουλειά. Νομιμοποιούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη υποχρεωτικής επαναφοράς της πλήρους απασχόλησης μετά το πέρας της κρίσης. Εμείς προτείναμε 40% επιδότηση εργασίας με πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, με αντάλλαγμα καμία αλλαγή στην απασχόληση και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων. Δεύτερον στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση αντί να υποχρεώνει, «παρακαλεί» τις τράπεζες για παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μάλιστα ενώ αυτές στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανειοδοτούν με κρατικές εγγυήσεις. Και εκτός αυτού, οι στοιχειώδεις ελαφρύνσεις που περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπονται για τον Ιούλιο με άγνωστο ακόμα το πόσο. Εμείς προτείναμε άμεσα 50% μείωση της προκαταβολής φόρου και αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 3 δις, όσες είναι και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Οι αγρότες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, το ίδιο και οι άνεργοι για τους οποίους από το Σεπτέμβριο και μετά δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις πάνε πίσω, οι κομματικοί διορισμοί και μάλιστα ακροδεξιών συνεχίζονται με τελευταία απόδειξη τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το «νέο» πελατειακό κράτος σιγά-σιγά οικοδομείται. Εμείς λοιπόν έγκαιρα παρουσιάσαμε το δικό μας ρεαλιστικό και απόλυτα κοστολογημένο σχέδιο. Ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει η οικονομία ζωντανή και η κοινωνία όρθια. Όσο πιο γρήγορα το υιοθετήσει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την πατρίδα μας.


• Το μεγάλο στοίχημα πάντως, ειδικά για τα νησιά μας, παραμένει ο τουρισμός η στήριξη των επιχειρήσεων και η διάσωση των θέσεων εργασίας. Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής ως προς αυτό;
Δυστυχώς, στον πιο νευραλγικό τομέα για την οικονομία μας που είναι ο τουρισμός, η μόνη στήριξη από την κυβέρνηση ήρθε με τη μείωση του ΦΠΑ, και μόνο για τον καφέ, την πορτοκαλάδα και τις μεταφορές. Το τουριστικό μας προϊόν θέλει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού, απαιτεί μια ριζική μείωση του ΦΠΑ στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές. Χρειάζεται άμεσα διακρατικές συμφωνίες για αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα που δε θα επιβαρύνουν καθολικά τη χώρα μας στην ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων, ενίσχυση του ΕΣΥ στα νησιά και ένα οργανωμένο σχέδιο για τον εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό όπως η πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Και φυσικά, κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας, ενώ η χορήγηση του για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να διασφαλιστεί για το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων. Το κυβερνητικό πρόβλημα στον έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό γίνεται ακόμα πιο αισθητό από κάτι πρωτοφανές στα χρονικά.
Όταν λίγες μέρες πριν, ο υφυπουργός Τουρισμού διαψεύδει τον ίδιο τον υπουργό, όπως είδαμε στο θέμα των τριών ζωνών επικινδυνότητας, και μάλιστα με χαρακτηρισμούς περί «παραλογισμού», «επικίνδυνων» και «ανεπαρκών». Φυσικά τους υιοθετούμε. Και εδώ δυστυχώς πολλή επικοινωνία και καθόλου σχέδιο.
• Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πάντως, παραμένει φλέγον ζήτημα για τα νησιά και δεν το είδαμε να ανακοινώνεται, παρά τις πιέσεις των τοπικών φορέων, από την κυβέρνηση. Θα συμφωνείτε κι εσείς ότι η δυσκολία για τα νησιά, και ειδικά για τα μικρά, είναι ακόμα μεγαλύτερη για να καταφέρουν να περάσουν το σκόπελο της επιστροφής στην κανονικότητα…
Το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, το είχε αναδείξει πρώτη από όλους η παράταξή μας ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, όμως, χωρίς καμία ανταπόκριση. Ακριβώς επειδή τα νησιά μας σήκωσαν και θα σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος στην υγειονομική κρίση και στην οικονομία το μέτρο αυτό είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας και στο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα» που ήδη παρουσιάσαμε. Γιατί είναι δίκαιο και αναγκαίο.
• Και για τον ΣΥΡΙΖΑ; Παρουσίασε πριν λίγες μέρες το δικό του σχέδιο στο Ζάππειο με τίτλο «Μένουμε Ορθιοι 2»…
Καταρχάς για όσους δεν έχουν κοντή μνήμη, θα έλεγα ότι τα «Ζάππεια» δεν αποτελούν και τον καλύτερο συμβολισμό για μία υπεύθυνη στάση απέναντι στις δοκιμασίες που περνάει η χώρα. Τα εγκαινίασε ο Σαμαράς, φαίνεται πως τα υιοθετεί ο Τσίπρας. Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει το δήθεν σχέδιό της σε μεταγενέστερο χρόνο από όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τις οριστικές της αποφάσεις. Απλά για να μας πείσουν ότι κάτι βρήκαν να πουν και αυτοί. «Too little, too late» λένε στις πολιτικές επιστήμες. Εγώ θα πω απλά… και με καθυστέρηση, και με επίδομα αντιγραφής αφού είδαμε μεταχρονολογημένα να παρουσιάζουν ξανά το δικό μας πρόγραμμα. Δεν αξίζει αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.

Κύριε Χριστοδουλάκη, μιας και αναφερθήκατε στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα λέγατε ότι σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει έδαφος για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ίσως επιχειρείται να διαφανεί; Από την άλλη βλέπουμε δημοσιεύματα για υπουργοποίηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής ενόψει ανασχηματισμού. Τελικά τι συμβαίνει;
Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όχι μόνο γιατί αποτελεί απόφαση του ανωτέρου συλλογικού μας οργάνου που είναι το Συνέδριό μας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης έγινε εμφανές ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν πραγματικά υπεύθυνο, σοβαρό, αξιόπιστο, αλλά και όπου χρειάζεται μαχητικό, προοδευτικό χώρο.
Με συνέπεια, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις και πάνω από όλα πατριωτικό αίσθημα ευθύνης για την πατρίδα μας και τους Έλληνες.
Απέναντι σε μία ΝΔ που πίσω από τα σύννεφα της επικοινωνιακής διαχείρισης εμφανίζει σιγά-σιγά το εύρος των συντηρητικών της επιλογών αλλά και σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να επιτελέσει το ρόλο της χρήσιμης αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Ο ελληνικός λαός μάς αξιολογεί όλους και πιστεύω πραγματικά πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι πολιτικές μας αυτές επιλογές θα επιβραβευθούν και με μία διευρυμένη κοινωνική απήχηση. Οι προβοκάτορες που ονειρεύονται συγκλίσεις ή υπουργοποιήσεις θα μείνουν με τη χαρά στο χέρι.
Για το Κίνημα Αλλαγής τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα; Εξαιτίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε η πανελλαδική συνδιάσκεψη και μια σειρά από άλλες εσωκομματικές διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί.
Μετατοπίζουμε το σχεδιασμό μας αλλά τον υλοποιούμε κανονικά. Και φυσικά πρώτο βήμα είναι οι πολιτικές μας διεργασίες για την Συνδιάσκεψή μας που μεταφέρεται για το φθινόπωρο. Θα προηγηθούν σε εβδομαδιαία βάση ανοιχτές ψηφιακές τηλεσυζητήσεις πάνω σε εξειδικευμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν τη διενέργεια της Συνδιάσκεψής μας. Αυτές θα συνοδευτούν από αντίστοιχες τοπικές και περιφερειακές συζητήσεις, όπως η πολύ πετυχημένη που προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε το Μάρτιο στη Ρόδο, φυσικά με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, όσο οι δια ζώσης μαζικές διαδικασίες δεν είναι ακόμα εφικτές. Στο οργανωτικό σκέλος σε πρώτη προτεραιότητα, φυσικά, παραμένει η εκλογή των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και των Τοπικών μας Οργανώσεων, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
• Θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη, με την πρόσφατη απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Εκλεισε -αδόκητα- ένα μεγάλο κεφάλαιο και για τα Δωδεκάνησα και για το ΚΙΝ.ΑΛ.
O Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας άνθρωπος σύμβολο. Για την πολιτική ζωή, για την ιατρική επιστήμη, για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το θάνατό του, αγαπητός από όλους και ειδικά από τους ασθενείς του. Και το σημαντικότερο, πρώτα από όλα άνθρωπος. Ειδικά για όσους είχαμε την τιμή να τον ζήσουμε από κοντά.
Σε περιπτώσεις σαν και αυτές δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το κενό που αφήνει πίσω. Θα τον θυμάμαι πάντα με σεβασμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου