Ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται την Πέμπτη, 3 Ιουνίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) την Τετάρτη, 2 Ιουνίου, στα Νέα Ελληνικά.
Οι διαγωνιζόμενοι στα Δωδεκάνησα είναι 1900 συνολικά (1353 + 54 στα ΓΕΛ και 441 στα ΕΠΑΛ). Σε όλο τον νομό Δωδεκανήσου, θα λειτουργήσουν 28 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και 5 για τα ΕΠΑΛ (και σε Σύμη και σε Πάτμο). Στην πόλη της Ρόδου 51 μαθητές θα εξεταστούν στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο (στην Καπνοβιομηχανία) ενώ 30 μαθητές των ΕΠΑΛ θα μεταβούν σε ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Αθήνα (με επίδομα που τους δίδεται μετά από αίτηση).
Και μπορεί να μην ταλαιπωρήθηκαν οι υποψήφιοι μαθητές από τα συμπαρομαρτούντα της πανδημίας, τα λοκντάουν και την εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως οι συμμαθητές τους στα δύο προηγούμενα χρόνια, νιώθουν όμως μεγαλύτερη πίεση και ευθύνη, καθώς αισθάνονται ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας-ΟΕΦΕ, κ. Χρήστος Μπάρδος, τονίζει ότι δεν χρειάζεται άγχος και τονίζει ότι αυτή η γενιά των μαθητών που από την πρώτη λυκείου κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πρωτόγνωρες συνθήκες, θα αντεπεξέλθει και στην πρόκληση των πανελληνίων.
«Αυτή η γενιά των υποψηφίων μαθητών, είναι μία σκληρά δοκιμαζόμενη γενιά. Κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες και είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση των πανελληνίων. Δεν χρειάζεται άγχος. Ο κάθε μαθητής θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να γνωρίζει ότι δεν χάνεται καμία ευκαιρία», είπε ο κ. Μπάρδος.
Για μία «αδικημένη» φουρνιά υποψηφίων μαθητών κάνει λόγο η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια κα Ήρα Λούτσιου, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά ήταν πιο ομαλή σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες, δεν σημαίνει ότι οι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες.
«Η φετινή φουρνιά των υποψηφίων μαθητών είναι μία αδικημένη φουρνιά. Μπορεί να έχουμε επιστρέψει σε πιο κανονικούς ρυθμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήταν εύκολα τα προηγούμενα χρόνια για τα παιδιά. Στην αρχή της χρονιάς, δεν έλειψαν οι λιποθυμίες μαθητών, οι οποίοι από την τηλεκπαίδευση, επέστρεψαν σε συνθήκες κανονικότητας. Ασφαλώς η κανονικότητα διαφέρει από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, γεγονός που συνετέλεσε στο να αισθανθούν έντονη πίεση τα παιδιά και να έχουμε ακόμη και λιποθυμίες στα σχολεία.
Στα δύο προηγούμενα χρόνια δείξαμε επιείκεια στους μαθητές λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Αυτή τη φορά θα είμαστε το ίδιο επιεικείς; Μπορούμε πραγματικά να περιμένουμε ότι θα είναι πιο έτοιμοι», είπε η κα Λούτσιου, συμπληρώνοντας ότι:
«Κάθε χρονιά είναι δύσκολη για τους μαθητές και ιδιαίτερα η φετινή. Δεν αντιμετωπίζουν τις πανελλήνιες εξετάσεις ως μία διαδρομή. Αισθάνονται κυρίως ότι πρόκειται για τη συντέλεια του κόσμου. Ασφαλώς και δεν βοηθά το εκπαιδευτικό σύστημα να βλέπουν τις πανελλήνιες ως ένα ταξίδι στο οποίο πρέπει να μπουν με θετική ενέργεια, να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό και να αξιολογήσουν στο τέλος τι πήγε καλά και τι όχι.
Το άγχος για το αποτέλεσμα και για το αν απογοητεύσουν την οικογένεια και τους γύρω τους, παραλύει τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται στήριξη και συμπαράσταση. Ακόμη και αν δεν εκφράζουν οι γονείς τις προσδοκίες τους και τις απαιτήσεις τους, τα παιδιά το εισπράττουν. Ο ρόλος του γονέα ή κηδεμόνα είναι να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν ότι θα έχουν τη στήριξή του και την αποδοχή όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαν φανταστεί, επειδή πλήρωσαν τα φροντιστήρια, ξοδεύτηκαν κλπ…».
Τι πρέπει να ξέρουν
οι υποψήφιοι
Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, κοινή ώρα για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.
O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Επεσήμανε ακόμη ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις με μάσκες ενώ απαγορεύονται δια ροπάλου, τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ρολόγια –ακόμη κι αν είναι κλειστά- προτρέποντας τους γονείς και μαθητές να μην τα χρησιμοποιήσουν γιατί θα μηδενιστούν τα γραπτά.
https://www.dimokratiki.gr/31-05-2022/archizoyn-tin-prosechi-pempti-oi-panelladikes-exetaseis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Πέμπτη 3 Ιουνίου είχαμε πέρσι.