Ημέρες… Αυγούστου βιώνει η Ρόδος στην ανατολική πλευρά του νησιού και κυρίως σε περιοχές, όπως η Νότια Ρόδος, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα!
Αυτό αποκάλυψες χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Καμπούρης, τονίζοντας πως η ζήτηση αυτές τις ημέρες, ‘εκτοξεύτηκε’ σε τόσο υψηλά επίπεδα που μόνον πέρσι τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί σε περιοχές όπως η Λίνδος!
ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΛΗΝ ΣΤΟ ΒΟΔΙ
Να σημειωθεί πάντως, ότι χτες υπεγράφη η απόφαση για τους βιολογικούς στο νησί (για την Λειτουργία και Συντήρηση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης ύψους 4.471.810 ευρώ με χρονοδιάγραμμα 24 μήνες). Όπως τόνισε ο κ. Καμπούρης:
«Υπογράψαμε με τον ανάδοχο την σύμβαση για τους υπόλοιπους βιολογικούς στο νησί της Ρόδου –πλην στο Βόδι. Αναλυτικότερα, αφορά στους βιολογικούς: Κρεμαστής, Παστίδας, Μαριτσών, Δαματριάς, Σορωνής, Έμπωνας, Σιαννών, Απολακκιάς, Γενναδίου, Ασκληπειού και Λίνδου. Με αυτή την σύμβαση γίνεται η μηχανολογική αναβάθμιση όλων των βιολογικών στο νησί της Ρόδου –κάτι που περιμέναμε με ιδιαίτερη προσμονή καθώς υπήρχαν πολλά προβλήματα με τους βιολογικούς. Όπως και στο Βόδι μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ θα ανακαινιστεί μηχανολογικά και κτηριακά, τώρα ήρθε η ώρα για τους υπόλοιπους. Το χρονοδιάγραμμα είναι 24 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 24 μήνες».
-Επιπλέον, ελήφθη σχετική απόφαση με την οποία η ΔΕΥΑΡ θα μπορέσει να εξοικονομήσει τεράστιες ποσότητες σε νερό που ίσως να βοηθήσει αργότερα να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων: «Η ΔΕΥΑΡ παράγει 28εκ. κυβικά νερού ετησίως εκ των οποίων τιμολογεί τα 13εκ. κυβικά. Συνεπώς, είναι κάτι που δεν συμφέρει την επιχείρηση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια σύμβαση για την δορυφορική σάρωση των δικτύων της ΔΕΥΑΡ σε όλο το νησί, οπότε να εντοπιστούν όλες οι βλάβες αλλά και οι διαρροές. Αυτό θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσοτήτων νερού που ίσως να ανοίξει τον δρόμο να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική (όπως και στην κρουαζιέρα)», δήλωσε ο κ. Καμπούρης.
-Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, ξεκίνησαν αποκαταστάσεις σε ζημιές και παρεμβάσεις στην πόλη της Ρόδου, στην Ιαλυσό, στο Φαληράκι, στην Κρεμαστή, στην Κρητηνία, στον Θεολόγο και σε άλλα χωριά. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε αποκαταστάσεις λακκούβων και οι εργασίες θα συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα: «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως ο Αρχάγγελος, η Λίνδος, οι Πεύκοι, η Λάρδος που μας έχουν ‘γονατίσει’. Σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε μια μελέτη για τη δημιουργία νέου δικτύου το οποίο, κρίνεται πλέον απαραίτητο. Από τις συνεχείς ζημιές που υπάρχουν θα είχαμε κατασκευάσει ακόμη δύο νέα δίκτυα (!) Προς το παρόν θα γίνουν δύο νέα αντλιοστάσια στην περιοχή αυτή, με νέα δεξαμενή για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην ζήτηση. Τις τελευταίες ημέρες ήταν τόση μεγάλη η ζήτηση όση είχε πέρσι ο Αύγουστος! Νέα δεξαμενή και νέο δίκτυο σχεδιάζουμε και για τον Αρχάγγελο, ώστε μέχρι να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την Δημοτική Ενότητα, να έχει νερό αυτό το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα».
-Ερωτηθείς σχετικά με τον καταθλιπτικό αγωγό στο κέντρο της πόλης που παρουσιάζει βλάβες εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε ότι υπάρχει σχετική μελέτη, η οποία πρέπει να επικαιροποιηθεί ενώ αναζητείται χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα: «Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο, πέραν της μελέτης για την Λάρδο (που αναμένεται να είναι έτοιμη στις 15 Ιουνίου) θα προχωρήσουμε και στο ζήτημα του καταθλιπτικού αγωγού. Βρισκόμαστε στην φάση επικαιροποίησης της υπάρχουσας μελέτης και να βρούμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί –αφού θα είναι περίπου στα 3εκ. ευρώ. Η αντικατάσταση θα είναι από το αντλιοστάσιο του ΕΛΛΗ μέχρι και την περιοχή Ζέφυρος».
Κλείνοντας ο κ. Καμπούρης, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά σημεία στο νησί όπου δεν υπάρχουν ρολόγια με συνέπεια να μην μπορούν να ελεγχθούν τεράστιες ενότητες –κυρίως σε ό,τι αφορά στην άρδευση: «Υπάρχουν πλέον κινητά κλιμάκια για να συγκεντρώνουν αιτήσεις και να παίρνουν τις πληρωμές των λογαριασμών άρδευσης», είπε μεταξύ άλλων.