Στη σύλληψη του 35χρονου υπότροπου σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικού, Αλβανού δραπέτη, γνωστού με το παρατσούκλι «Σπάρτακος», προχώρησαν προχθές οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιξάκια ηρωίνης και κοκαΐνης, πλαστή ταυτότητα ομογενούς και 3.000 ευρώ
Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου 2014 εντοπίστηκε, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, στην παραλία της Κρεμαστής, ο γνωστός από πλήθος υποθέσεων ναρκωτικών B. D. του R. 35 ετών, που είχε αποδράσει από τις δικαστικές φυλακές των Πατρών, παραβιάζοντας ολιγοήμερη άδεια, που του είχε χορηγηθεί.
Ο Αλβανός έχει καταδικαστεί σε δεκαετή ποινή κάθειρξης και σε χρηματική ποινή 20.000 ευρώ για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη Ρόδο, στην πολύκροτη υπόθεση με την κωδική ονομασία «Stop Drugs».
Στην συγκεκριμένη υπόθεση μετά από μαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 53 άτομα και καταδικάστηκαν 11, την 9η Ιουλίου 2010 και η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Ο «Σπάρτακος» είχε παραβιάσει τακτική άδεια, που του χορηγήθηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα Πάτρας, στις αρχές του έτους 2014.
Οι αστυνομικοί, αφού γνωστοποίησαν την ιδιότητα τους, προέβησαν στην σύλληψη του. Κατά την σύλληψη του αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας και κλωτσώντας τους αστυνομικούς.
Ακολούθως, αφού ακινητοποιήθηκε, οι αστυνομικοί προέβησαν σε σωματική του έρευνα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια συσκευασία από αλουμινόχαρτο, με κοκαΐνη μικτού βάρους 0,6 γραμμαρίων, μία αυτοσχέδια συσκευασία από αλουμινόχαρτο με ηρωίνη μικτού βάρους 1 γραμμαρίου, μία κενή πλαστική συσκευασία (φιξάκι), μία κάρτα θύρας ξενοδοχείου με υπολείμματα ηρωίνης, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το υπ’ αριθ. Α 487083 Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, που φέρεται να εκδόθηκε την 18-08-2011 από το Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιώς, το οποίο είναι εμφανώς πλαστογραφημένο, ένα κινητό τηλέφωνο και δύο κάρτες sim.
O «Σπάρτακος» φέρεται παραπέρα να είχε δηλώσει ως διεύθυνση διαμονής του για το διάστημα της άδειας του την Θεσσαλονίκη, την Πλατεία Δημοκρατίας, ενώ ομολόγησε ότι μετά την απόδραση του διέμενε στην Αθήνα και ότι το τελευταίο δίμηνο ήρθε στη Ρόδο.
Οι αστυνομικοί επισημαίνουν στη δικογραφία που σχημάτισαν σε βάρος του ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του διότι δεν εργάζεται.
Υποστηρίζουν δε ότι κατά την σύλληψη και την παραμονή του στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ήταν συνεχώς ερειστικός.
Η υπόθεση Stop Drugs
Η προανακριτική δικογραφία για την συγκεκριμένη υπόθεση, που οδήγησε πίσω από τα κάγκελα των φυλακών τον 35χρονο, είναι ογκώδης: 63 προσαγωγές υπόπτων ατόμων περί τα ναρκωτικά, 20 συλλήψεις εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, συνομιλίες για εμπλοκή 4 κρατούμενων στις δικαστικές φυλακές Δομοκού, Αυλώνας και Κω στη διάθεση ηρωίνης, εντάλματα σύλληψης, 22 καταθέσεις τοξικομανών για αγορά ναρκωτικών, εκατοντάδες σελίδες περιγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Η δικογραφία εμπλουτίστηκε παραπέρα με στοιχεία που συνέλεξε η κυρία Ανάκριση. Οι 22 τοξικομανείς που ήταν ουσιαστικά μάρτυρες κατηγορίας έγιναν κατηγορούμενοι για προμήθεια ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.
Η πολύμηνη επιχείρηση παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα στα Δωδεκάνησα. Η προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου 2010 και διήρκεσε μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2011.
Για πρώτη φορά έγινε μάλιστα χρήση της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία για την υποκλοπή και καταγραφή των συνομιλιών.
Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε και η ταυτότητα εκείνων που εμφανίστηκαν ως συνυπαίτιοι για το θάνατο από τη χρήση ηρωίνης, την 2α Νοεμβρίου 2010, του 45χρονου κατοίκου Μαριτσών Τρικοίλη Εμμανουήλ.
Στην πρωτόδικη δίκη 11 από τους 53 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, δύο θα παραπεμφθούν σε νέα δίκη, 9 δεν κλητεύθηκαν και οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι ή ατιμώρητοι.