Στους δήμους περνά η διαχείριση των απορριμμάτων με τον νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος δίνει έμφαση στη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή αλλά και στη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Με τον νέο σχεδιασμό που ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, καθιερώνονται τα δημοτικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων στα όρια του κάθε δήμου, για τα οποία δίνεται προθεσμία εκπόνησης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων που θα τα συμπεριλαμβάνει.
Βάσει του εθνικού σχεδιασμού, οι κατευθύνσεις του οποίου είναι δεσμευτικές για τις περιφέρειες, υπεύθυνοι για τη διαχείριση, την επεξεργασία και την αξιοποίηση των απορριμμάτων θα είναι οι δήμοι. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξουν δήμοι που συμφωνήσουν να δημιουργήσουν κοινές δομές, αυτό δεν αποκλείεται. Βασικός στόχος είναι η καθιέρωση της χωριστής συλλογής αποβλήτων τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό.
Ο χρονικός ορίζοντας του σχεδιασμού είναι έως το 2020, ενώ το τελικό κείμενο ορίζει σαφώς την απόρριψη της καύσης των σκουπιδιών, η οποία θεωρείται «διεργασία υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης».
Εκτός από τους δήμους, ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχουν και κοινωνικές ομάδες, καθώς βασική στρατηγική είναι η ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου διαπιστωμένα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλαστικού, τοπικοί φορείς θα μπορούν συνάπτοντας μια συνεργασία με τον δήμο να περισυλλέγουν τα απορρίμματα, να τα προωθούν στην ανακύκλωση και να χρηματοδοτούν κοινωφελείς δράσεις.
Για την επιλογή των χώρων από τους δήμους, θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη χωροθέτηση υποδομών ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης μικρής κλίμακας στον αστικό ιστό.
Επίσης ο νέος σχεδιασμός αποτρέπει την εξαγωγή απορριμμάτων, πρακτική η οποία ήταν αρκετά διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια.
Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μικρών δομών διαχείρισης απορριμμάτων. Για τα έργα και τις υποδομές που υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι εφόσον είναι συμβατά με τους ποσοτικούς στόχους του εθνικού σχεδιασμού που ορίζουν ανάκτηση σε ποσοστό περίπου 75% των απορριμμάτων έως το 2020, θα συνεχιστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να προσαρμοστούν στον εθνικό σχεδιασμό.
Οσον αφορά στα απόβλητα υγειονομικών μονάδων αλλά και τα βιομηχανικά απόβλητα, θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των επιμέρους κατηγοριών.
Απορρίμματα – ενέργεια
Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και ΚΕΔΕ
Μόνιμη συνεργασία στα καίρια ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς επίσης και της αξιοποίησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη χθες μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Κεντρικής Eνωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, και αναλυτικά προβλέπει:
• Διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας των Μηχανικών με τους Δήμους.
• Ολοκλήρωση σχεδιασμού με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια σε βάθος 30ετίας, και πλήρη ενεργοποίηση ή και προσαρμογή του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου
• Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον χωρικό-αναπτυξιακό σχεδιασμό.
• Συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Παράλληλα το ΤΕΕ θα συμμετέχει σε δράσεις συνεργασίας με την Κ.Ε.Δ.Ε., και τους φορείς της σε θέματα επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Συστημάτων Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης κ.α.
Πηγή: Έθνος