Συνεντεύξεις

Δ. Κρεμαστινός: «Στο χώρο της υγείας δεν υπάρχει ορατός στόχος, όραμα και σχεδιασμός»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Σε όλα τα ανοικτά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι ο νέος εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και η πορεία του διαλόγου για την συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, μιλά στην συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
Καταθέτει ενδιαφέρουσες απόψεις στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και ασκεί κριτική, ως πρώην υπουργός Υγείας, στην σημερινή κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον ευαίσθητο αυτόν τομέα λέγοντας ότι δεν υπάρχει ορατός στόχος και κανένα όραμα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού:
• Κύριε καθηγητά, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τον νέο εκλογικό νόμο και την πρωτοβουλία που είχατε αναγγείλει ότι θα αναλάβετε για την τροποποίησή του.
Όπως γνωρίζετε, τη δήλωση αυτή την έκανα, προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει ότι στο Σύνταγμα θα προτείνει να περιέχεται ειδικό άρθρο που θα καθιστά την απλή αναλογική μόνιμο εκλογικό σύστημα. Κατά συνέπεια, παρότι το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν θετικό για να ξανασυζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου, αυτόματα το θέμα περιπλέκεται.
• Φαίνεται πάντως, ότι ο εκλογικός νόμος, έχει προκαλέσει τριβές στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διαρρέονται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του Κινήματος θα έπρεπε να ψηφίσει υπέρ.
Καμία τριβή δεν έχει προκαλέσει. Απλώς είχαν εκφραστεί διάφορες θέσεις και όλοι κατέληξαν ότι το φρονιμότερο ήταν το ΠΑΣΟΚ να εκφραστεί στη Βουλή ψηφίζοντας «παρών». Και αυτό εκρίθη σωστό γιατί με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, όσον αφορά το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, η απλή αναλογική θα οδηγούσε σε ακυβερνησία, η οποία θα ήταν καταστροφική για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ το οποίο έδειξε σε όλη αυτήν την κρίση σοβαρότητα και ανέλαβε ευθύνες που δεν του ανήκαν, και μάλιστα επλήρωσε τις ευθύνες αυτές πολύ ακριβά, έκρινε ότι θα πρέπει και πάλι να σταθεί σε μια θέση ευθύνης, παραμένοντας πάντα ανοικτό για συνεργασίες εντός του κεντροαριστερού χώρου.
• Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση και τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα, ποια είναι η άποψή σας;
Η συνταγματική αναθεώρηση, όπως τουλάχιστον την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία. Όμως, στο σύνολό της θα πρέπει να συζητηθεί και να υπάρξει ομοφωνία, ει δυνατόν, των κομμάτων διότι το Σύνταγμα δεν είναι ένας απλός νόμος που μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικότερα, όσον αφορά στη συναλλαγή μεταξύ των αιρετών και των ψηφοφόρων θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος. Οι θητείες, π.χ., των βουλευτών, τις οποίες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα πρέπει να είναι περιορισμένες, θα πρέπει ως μέτρο να επεκταθεί σε όλες τις θέσεις αιρετών. Δηλαδή σε δημάρχους, περιφερειάρχες, ευρωβουλευτές κλπ. Θα πρέπει μετά από μία θητεία, ο οποιοσδήποτε αιρετός να μην μπορεί να διεκδικήσει καμία άλλη αιρετή θέση, εκτός εάν παρέλθει ένα λογικό διάστημα όπως είναι η τετραετία για να σταματήσει η συναλλαγή. Εάν δεν συμβεί αυτό, η συναλλαγή φαινομενικά θα διακόπτεται από την πρώτη θέση του αιρετού αλλά είναι πιθανόν να συνεχίζεται από μια νέα θέση του. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του υπουργού και του βουλευτή. Επίσης, ένα μεγάλο θέμα είναι το θέμα της Ανώτατης Παιδείας. Σήμερα χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, με τεράστια οικονομική απώλεια για τη χώρα λόγω των διδάκτρων και των εξόδων διαβίωσής τους, επειδή στο Σύνταγμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου τύπου Harvard, Cambridge κλπ. Είναι σήμερα αδιανόητο, χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να πηγαίνουν στην Κύπρο που διαθέτει ιδιωτικά πανεπιστήμια και αυτό το γεγονός να μην το λαμβάνει σοβαρά υπόψη η χώρα μας.
• Κύριε καθηγητά, πολύς λόγος γίνεται για την συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που ωστόσο όμως, δεν φαίνεται να καταλήγει κάπου. Εσείς πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια;
Η πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Γεννηματά να ανοίξει την πόρτα με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να εισέλθουν όλα τα κόμματα που δημιουργήθηκαν από τον διαμελισμό του ΠΑΣΟΚ ήταν, θα έλεγα, ιστορική. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν τα μικρά κόμματα. Διαφορετικά, κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να διατηρεί τις μικροφιλοδοξίες του και να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της θέσης του αρχηγού ενός μικρού κόμματος. Ο κόσμος όμως πρέπει αυτό να το αντιληφθεί και με την ψήφο του να αποθαρρύνει κάθε μικροφιλόδοξο, που θέλει να γίνει αρχηγός μιας μικρής ομάδας.
• Πού θα έπρεπε, κατά την άποψή σας, να στοχεύσει το ΠΑΣΟΚ, ως εταίρος αυτού του διαλόγου; Πολλοί λένε, ότι ίσως, η δημιουργία ενός νέου φορέα, να είναι η λύση για την “στέγαση” των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο κατά την άποψή σας;
Εάν το πρώτο βήμα συντελεστεί, το οποίο μεταφράζεται σε συμμετοχή του κάθε μικρού κόμματος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αυτό που με ρωτάτε θα είναι το δεύτερο βήμα. Εάν, όμως, δεν γίνει το πρώτο βήμα δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο. Άλλωστε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εάν ευοδωθεί, θα εκλέξει αρχηγό ο οποίος ουσιαστικά θα συντονίζει τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος εφόσον φυσικά οι σχετικές συζητήσεις καρποφορήσουν.
• Εν όψει της νέας αξιολόγησης και των σκληρών νέων μέτρων που έρχονται από τον Σεπτέμβριο, θεωρείτε ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτο; Αντέχει η χώρα και νέα εκλογική αναμέτρηση;
Δυστυχώς διεκδικούμε το … ρεκόρ Γκίνες στις εκλογικές αναμετρήσεις, ίσως και παγκοσμίως! Εκλογές πρέπει να γίνουν είτε εάν η Κυβέρνηση απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή αν ο κόσμος μη αντέχοντας τα μέτρα δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, κατεβαίνοντας στους δρόμους διαμαρτυρόμενος, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση σε εκλογές. Διαφορετικά, η προσφυγή σε εκλογές πέραν του ότι είναι αδιανόητη, είναι και αντισυνταγματική.
• Έχετε διατελέσει υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί σειρά ετών. Πώς βλέπετε την πολιτική Υγείας της κυβέρνησης;
Δεν βλέπετε κι εσείς, ακόμα και στην τηλεόραση, τι καταγγέλλουν οι πολίτες όταν χρειαστεί να καταφύγουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Με απλά λόγια, δεν υπάρχει ορατός στόχος. Δεν υπάρχει κανένα όραμα. Και, κυρίως, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Με μία ερώτηση που υπέβαλα στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, η οποία δεν απαντήθηκε, τα περιγράφω όλα. Τον ρώτησα σχετικά με την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και του είπα εάν γνωρίζει κάποια χώρα όπου οι θάνατοι από την εποχική γρίπη ξεπέρασαν τους θανάτους από επιδημία γρίπης σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης πανδημίας που έπληξε όλον τον πλανήτη. Και φυσικά δεν απάντησε. Εφέτος δεν υπήρχε επιδημία ή πανδημία στην Ευρώπη. Εφέτος ο κύριος ιός ήταν ο H1N1, και δευτερευόντως το στέλεχος Α, στελέχη που ήταν γνωστά και για τα οποία υπήρχαν εμβόλια. Εφέτος δεν έγινε καμία ουσιαστική ενημερωτική εκστρατεία. Εφέτος δεν υπήρξαν κέντρα εμβολιασμού στα οποία θα έπρεπε να κατευθυνθεί όποιος ήθελε ή έπρεπε να εμβολιαστεί. Εφέτος υπήρξε έλλειψη γιατρών και μονάδων εντατικής θεραπείας για να υποδεχθούν τους βαριά ασθενείς. Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι απλός παρατηρητής για όσα συμβαίνουν στην Υγείας της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου