Όλο και περισσότερους υποστηρικτές φαίνεται πως κερδίζει μέρα με τη μέρα το Airbnb , με τιμές που κάνουν τον υποψήφιο παραθεριστή να “δακρύζει” και τους ξενοδόχους να προβληματίζονται.
Η πολυσυζητημένη εφαρμογή που έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους τουρίστες που αναζητούν οικονομικά πακέτα διαμονής στη χώρα μας, καθώς οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ και κυμαίνονται ανάλογα της παροχές του οικήματος. Η ζήτηση των εν λόγω ακινήτων και κυρίως η βραχυχρόνια εκμίσθωση τους οδήγησε την κυβέρνηση στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν φόρος της τάξης του 15% από το πρώτο κιόλας ευρώ στο εισόδημα, μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο,όπως προβλέπει ο ν. 4472/2017, που συνοδεύει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
“Το άσχημο επί της αρχή είναι ότι δεν φορολογούνταν{..} φυσικά και πρέπει να καταβληθούν ο φόροι στο κράτος ωστόσο με χαμηλότερους συντελεστές” αναφέρει στο newpost, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης εξηγώντας ότι πλατφόρμες σαν αυτή του Airbnb βοηθούν στην άνθηση του εγχώριου τουρισμού.
“Ομολογουμένως, δεν θα ήταν ίδιες οι αφίξεις ελλείψει της συγκεκριμένης πλατφόρμας, θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν βοήθησε στην αύξηση του τουρισμού, διότι μέσω υπηρεσιών σαν το Airbnb δίνεται η ευκαιρία στη χώρα μας να προβληθεί και η διαμονή σε αυτή να μοιάζει πιο ελκυστική” σχολιάζει ο κ. Μπινιάρης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών τόνισε ότι “το ιδανικό σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι η κυβέρνηση να μην δημιουργεί αναχώματα βάζοντας ταυτόχρονα “φρένο” σε προσπάθειες που αφενός θα επιφέρουν κέρδος στο κράτος και αφετέρου θα αποτελέσουν πηγή καλής διαφήμισης για την χώρα”.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εξέφρασε την έντονη διαφοροποιησή της γα την πρόσφατη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως προς τον τρόπο φορολόγησης των μισθωμάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (Airbnb), χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ληστρική» τη ρύθμιση βάσει της οποίας «στα μισθώματα που εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα δεν επιβάλλεται ΦΠΑ».
Nα φορολογηθεί και η ίδια η Airbnb
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπινιάρης επισήμανε ότι κανένας από τους έως τώρα κυβερνώντες δεν επέδειξε την απαιτούμενη προσοχή κυρίως στο θέμα του τουρισμού ενώ παράλληλα συνέστησε στην κυβέρνηση από τη στιγμή που προτίθεται να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες που θέτουν προς μίσθωση τα ακίνητατους, να βρει μηχανισμούς ούτως ώστε να φορολογηθεί και η ίδια η εταιρία από το ελληνικό κράτος.
Ακόμη αναφερθείς στην επιβολή ορίου ενοικίασης των συγκεκριμένων καταλυμάτων που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και το οποίο περιορίζει τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τα σπίτια τους θέτοντας ως “ταβάνι” τις 90 ημέρες ετησίως, ο κ. Μπινιάρης χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση αδιανόητη και καθόλου δίκαιη την στιγμή που υπάρχει το καθεστώς ελεύθερης αγοράς.