Την αριστερή στροφή του κόμματος «ψάχνουν» ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου ειδικά όσοι το τελευταίο διάστημα είδαν με προβληματισμό τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και θεώρησαν πως παρά την καλή είδηση της εξόδου στις αγορές το επιτόκιο ήταν «αλμυρό».
Στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28-29 Ιουλίου, αναφερόταν πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, με σειρά παρεμβάσεων που θα πετυχαίνουν απτά αποτελέσματα». Μάλιστα τονιζόταν πως «από τη διατήρηση και την ενίσχυση των πολιτικών του δεσμών με τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα καθορίζεται εν πολλοίς η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτές οι αναφορές αποτελούν «βαρόμετρο» για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Κουμουνδούρου.
Με την οικονομική πολιτική να έχει μπει σε συγκεκριμένες «ράγες» ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σαφές πως στελέχη των «53+» βλέπουν πως η προώθηση της αριστερής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένους τομείς στους οποίους έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα.
«Στα θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων είναι πιο δύσκολο να παρέμβουμε. Και την επένδυση στοΕλληνικό θα τη θέλαμε διαφορετικά. Δεν υπάρχουν οι περιβαλλοντικές πρόνοιες που θα έπρεπε», υπογραμμίζει στέλεχος της κίνησης στο newpost.gr, εξηγώντας ωστόσο πως επιμένουν στις μικρότερες δυνατές παραχωρήσεις και στην αξιοποίηση όλων των «ρωγμών» που υπάρχουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων στο στόχαστρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν μπει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια από τα οποία υπάρχουν αρκετά παράπονα. Όλες οι κινήσεις των μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύουν ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφασίσει να «ανακατέψει την τράπουλα» στο υπουργικό συμβούλιο έχουν ήδη βρει τον τρόπο για να σηματοδοτήσουν τη βούλησή τους για έναν «αριστερό ανασχηματισμό».
«Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί και αξιολογεί όλους μας και αν το κρίνει σκόπιμο θα προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην Real News πυροδοτώντας για άλλη μια φορά τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι «53+» βάζουν υπουργούς «στο κόκκινο»
«Πυρ και μανία» φέρεται να είναι πολλά μέλη της τάσης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όχι μόνο για το πολιτικό στίγμα που δίνεται στα ζητήματα του προσφυγικού, αλλά και για τη διαχείριση που πραγματοποιείται. Δεν είναι τυχαίο πως μέλος της κίνησης των «53+» σημείωνε πως το «ρήγμα είναι απολύτως βαθύ». Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει είναι η εναλλακτική που έβαλε το ίδιο στέλεχος σε συζήτηση με το newpost.gr: «Ο Φώτης Κουβέλης θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα στο μεταναστευτικό» δήλωνε χαρακτηριστικά.
Η κριτική στάση μελών της Κουμουνδούρου έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα και προς τους Σταύρο Κοντονή (εξαιτίας των αλλαγών που προωθούνται στο νόμο Παρασκευόπουλου), αλλά και προς τον Κώστα Γαβρόγλου διαφωνώντας με αρκετές από τις παρεμβάσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην τελευταία περίπτωση ενστάσεις έχει εκφράσει και η νεολαία του κόμματος. Σε αντίθεση με τα παράπονα που διατυπώνονται προς την πλευρά του Σταύρου Κοντονή καλή εικόνα υπάρχει για την πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη.
Πέρα από τον Πάνο Καμμένο με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στελέχη της κίνησης και τον Νίκο Κοτζιάυπενθυμίζοντας και το τελευταίο επεισόδιο με την ερώτηση 25 βουλευτών του κόμματος προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών. Ακόμα και για την εξέλιξη του Κυπριακού εκφράζουν επιφυλάξεις αν και παραδέχονται πως στις τελευταίες συζητήσεις είχε βγει μπροστά η ελληνοκυπριακή πλευρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία.
Αυτό που σημείωνε στέλεχος των «53+» στο newpost.gr για τους δυο υπουργούς είναι πως «καταλαβαίνουμε ότι ορισμένα πράγματα τα κάνουν αυτόνομα» μιλώντας για έλλειψη συνεννόησης και εκτιμώντας πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» αξιοποιούν το πραγματικό γεγονός του εύθραυστου κοινοβουλευτικού συσχετισμού των «153».
Μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων κτιρίων που ανήκαν σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα φαίνεται πως έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις του Νίκου Τόσκα με τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Για απόλυτη συνεννόηση κάνουν λόγο καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ και οι επισκέψεις μελών της τάσης στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη δείχνουν το καλό κλίμα που υπάρχει.
newpost.gr