Τα «κακώς κείμενα» στην πολιτική που ασκείται, στηλιτεύει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης δεν διστάζει μάλιστα να τα πει «έξω από τα δόντια» για εκείνους που δεν καταλαβαίνουν πως ο ελληνικός λαός έχει στερέψει και δεν έχει πια άλλα χρήματα για να δώσει. Δεν διστάζει να αναφερθεί και στους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, πως πρέπει να εστιάζουν στην ουσία και μόνο.
«Εκείνο που δεν έχει γίνει δυστυχώς αντιληπτό, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει στερέψει. Δεν έχει να δώσει άλλα. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν καταλαβαίνουν οι διάφοροι μονεταριστές και ψευτοπραγματιστές της Ευρώπης ότι το μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης της ίδιας, είναι η έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών», λέει ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νικητιάδης υπογραμμίζει, πως ελάχιστοι κατανόησαν και εκτίμησαν τη σημασία που είχε η πρόταση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
«Εκτιμώ ότι θα ήταν ο κ. Φώτης Κουβέλης ένας ιδανικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όσοι μωροί δεν αντιλαμβάνονται και δεν καταλαβαίνουν ότι για πρώτη φορά θα έχουμε αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπηρετούν κομματικούς σκοπούς και συμφέροντα και τίποτα άλλο», τονίζει ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Γιώργος Νικητιάδης με την υπουργό Τουρισμού κ. Ο. Κεφαλογιάννη, που προτίμησε να επισκεφθεί μόνο την Πάτμο και αγνόησε επιδεικτικά τη Ρόδο. Υπογράμμισε δε πως δεν υπάρχει από το κράτος «ούτε πολιτική ούτε στρατηγική για τον τουρισμό».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Νικητιάδη, αναλυτικά:
• Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ. Έπρεπε να επιβληθεί ο φόρος ή αποτελεί άλλη μια «τιμωρία» για εκείνους που διαθέτουν ακίνητα;
Ο αρχικός ΕΝΦΙΑ ήταν μία προχειρότητα κατασκευασμένη από άτομα που δεν είχαν μελετήσει τα πράγματα και προφανώς δεν αντιλαμβανόντουσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και τον μαζέψανε άρον άρον. Εκείνο που δεν έχει γίνει δυστυχώς αντιληπτό, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει στερέψει. Δεν έχει να δώσει άλλα. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν καταλαβαίνουν οι διάφοροι μονεταριστές και ψευτοπραγματιστές της Ευρώπης ότι το μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης της ίδιας, είναι η έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Όσο θα επικρατούν αντιλήψεις που υποστηρίζουν ότι η οικονομία μπορεί να σταθεί μόνο με την είσπραξη φόρων και τη μείωση κάθε κοινωνικής παροχής, τόσο η Ευρώπη θα καθίσταται όλο και πιο αδύναμη μπροστά στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Το πρόβλημα, κατά την άποψή μου, ξεκινάει από το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει ένα τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ, δεν μπορεί να ηγείται της Ευρώπης που εμείς οραματιζόμαστε. Δεν μπορεί, διότι δεν έχουμε κοινά οράματα. Άλλη Ευρώπη θέλουμε εμείς, άλλη η κα Μέρκελ. Για να επανέλθω όμως στον ΕΝΦΙΑ και για να απαντήσω συνολικώς στο ερώτημα, η αντίθεσή μου σε αυτό το φόρο δεν σημαίνει ότι είμαι κατά του φόρου επί των ακινήτων, γενικώς. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όποιος έχει ακίνητα, πληρώνει φόρους. Απλώς στην Ελλάδα θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις κατηγορίες των ακινήτων, και να συνειδητοποιήσουν οι ανεγκέφαλοι, στους οποίους αναφέρθηκα στην αρχή της απάντησής μου, ότι υπάρχουν ακίνητα και ακίνητα. Άλλο το χωράφι κι άλλο το οικόπεδο… Άλλο το οικόπεδο στη Γλυφάδα κι άλλο το οικόπεδο στη Νίσυρο…Άλλο το διαμέρισμα, που είναι νοικιασμένο και αποδίδει, και άλλο το διαμέρισμα που είναι κλειστό και ξενοίκιαστο και δεν μπορεί να νοικιαστεί λόγω της κρίσης για μεγάλο διάστημα.
• Θεωρείτε πως θα βρεθεί η χρυσή τομή στα θέματα που σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα εξασφαλιστούν οι ψήφοι 180 βουλευτών ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Εύχομαι πραγματικά να μην αποτελέσει η εκλογή του Προέδρου, αφορμή για εκλογές. Είναι, αν θέλετε, άδικο για την Κυβέρνηση να πρέπει να κριθεί στα μέσα της θητείας της. Άλλωστε, προσωπική μου θέση είναι, ότι θα πρέπει να αλλάξει συνολικώς με το νέο Σύνταγμα ο τρόπος εκλογής του Προέδρου. Δεν μπορεί αυτός ο τόσο σημαντικός θεσμός να γίνεται παιχνίδι των κομματικών συμφερόντων. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές που θα συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο, για να αποφευχθούν οι πολιτικές περιπέτειες.
• Πως είδατε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή του κ. Φώτη Κουβέλη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Ο Φώτης ο Κουβέλης είναι ένα πρόσωπο που προφανέστατα έχει αυτό που λέμε «την έξωθεν καλή μαρτυρία». Δεν μπορεί να του προσάψει κανείς οτιδήποτε σε σχέση με την εντιμότητά του, σε σχέση με το δημοκρατικό του ήθος, σε σχέση με την συνέπειά του. Εκτιμώ ότι θα ήταν ένας ιδανικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όσοι μωροί δεν αντιλαμβάνονται και δεν καταλαβαίνουν ότι για πρώτη φορά θα έχουμε αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπηρετούν κομματικούς σκοπούς και συμφέροντα και τίποτα άλλο. Προσωπικώς, πιστεύω ότι η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις. Συναινέσεις για να ξεπεραστούν τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα. Ένας αριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσε στην κυριολεξία να συμβολίζει το ξεκίνημα των μεγάλων συναινέσεων που χρειάζεται η πατρίδα μας.
• Οι μετέχοντες στην κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ξεκάθαρα πως το κόμμα θα πρέπει να βάλει κόκκινες διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και να αντιδρά έντονα στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης, που ως στόχο έχουν τους οικονομικά αδύναμους. Πρέπει να πράξει με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους του;
Αυτά που λένε οι 75 είναι προφανή. Δεν χρειαζόμαστε τους 75 για να τα συνυπογράψουμε. Σημασία έχει, πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές, να συνειδητοποιήσουμε και τα άλλα λάθη που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Και για να γίνω σαφέστερος, για μένα δεν αρκεί να διαχωρίσεις τις γραμμές από την Νέα Δημοκρατία, χωρίς να διώξεις όλα τα λαμόγια από το κόμμα σου και χωρίς να δημιουργήσεις τις δομές εκείνες που δεν θα επιτρέπουν σε κανένα λαμόγιο να «ανθίσει». Για μένα επίσης δεν αρκεί μια μόνο αντιδεξιά ρητορική πολιτική, χωρίς να προωθούνται επαναστατικές αλλαγές στους θεσμούς του κράτους. Οι κορώνες και τα λόγια του αέρα πρέπει να τελειώνουν. Η χώρα και ο λαός μας χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και στη γέννηση ενός καινούριου οράματος για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι πραγματικά αλλάξαμε ως κόμμα.
• Προσφάτως είχατε συνάντηση με τον επενδυτή που ανέλαβε τη διαχείριση του ενός από τα δύο τμήματα της έκτασης του Γκόλφ στ’ Αφάντου. Ποιές είναι οι προθέσεις που έχει για τη Ρόδο; Πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες ακίνητα του δημοσίου;
Η θέση μου για τη δημιουργία Γκολφ στην περιοχή μας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Την έχω διατυπώσει και προσφάτως με αρθρογραφία στο «Βήμα» των Αθηνών. Μια σωστή αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό της περιοχής απαιτεί, να γίνουν 3 γκολφ στη Ρόδο και 3 γκολφ στην Κω. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να διασφαλίσει τόσο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Ο κ. Αγγελιάδης ενεργεί ως ένας επενδυτής που έχει ως κίνητρο και το συναισθηματικό στοιχείο. Η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Δωδεκάνησος, αποτελεί γι’ αυτόν κυρίαρχο λόγο για να επενδύσει στην περιοχή. Αυτό το σέβομαι και το χειροκροτώ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αγγελιάδης θέλει να αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής. Θέλει να πετύχει αυτό που αποκαλούμε «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». Σ’ αυτή την προσπάθεια και κατεύθυνση, εγώ θα είμαι δίπλα του. Το αν πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου, η απάντησή μου είναι «ναι», υπό τις εξής παρακάτω προϋποθέσεις. Πρώτον, να διασφαλίζεται η απόλυτη προστασία και ισορροπία του Περιβάλλοντος. Δεύτερον, να διασφαλίζεται η διαρκής και αδιάληπτη πρόσβαση στις παραλίες ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Τρίτον, οποιαδήποτε παραχώρηση εκτάσεως του Δημοσίου να είναι ενταγμένη μέσα σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα έχει ήδη χαράξει η πολιτεία και κάθε δήμος χωριστά.
• Ο θαλάσσιος τουρισμός στη Ρόδο δείχνει να μην πηγαίνει καλά. Γιατί το νησί έγινε ουραγός τελικά σε μια περίοδο που όλα θα πρέπει να αξιοποιούνται;
Ο θαλάσσιος τουρισμός δεν πήγε καλά φέτος στην περιοχή μας, διότι κανένας υπουργός δεν νοιάστηκε γι’ αυτόν, κανένας δήμαρχος δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτόν και κανένας υπεύθυνος της Περιφέρειας δεν έκανε τίποτα άλλο γι’ αυτόν, εκτός από το να εκδίδει δελτία τύπου άνευ ουσίας. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού απαιτεί σχεδιασμό, απαιτεί σωστή προβολή, απαιτεί μάρκετινγκ, απαιτεί παρουσία στις αγορές της κρουαζιέρας και του γιότινγκ, απαιτεί επαφές με τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο και απαιτεί, τέλος, να αντιληφθούμε ότι πέρασαν οι εποχές που ερχόντουσαν και έπεφταν στην αγκαλιά μας οι τουρίστες. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς οι ίδιοι να πάμε να τους φέρουμε.
• Πως κρίνετε το γεγονός ότι η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη προτίμησε να επισκεφθεί την Πάτμο και όχι τη Ρόδο; Είναι στη σωστή κατεύθυνση η πολιτική που εφαρμόζεται για τον τουρισμό;
Η κα Κεφαλογιάννη επισκέφτηκε την Πάτμο προφανώς γιατί εκεί θα έκανε τα μπάνια της, χωρίς να ενοχλείται από κανέναν. Είναι ντροπή το ό,τι δεν έχει επισκεφθεί τη Ρόδο μέχρι σήμερα. Ίσως βεβαίως φταίει, και το ό,τι δεν έχει και κάτι για να πει. Ό,τι γίνεται, οποιαδήποτε αύξηση στον τουρισμό μας, είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη, της αξιέπαινης δραστηριότητας του ΣΕΤΕ και του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη και της ασφάλειας που παρέχει σήμερα η περιοχή μας σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας.
Γελάω με αυτά που είπε στην Πάτμο η κα Υπουργός, που θυμήθηκε ξαφνικά τον Θρησκευτικό Τουρισμό. Πώς βοήθησε την Πάτμο στις έξι εκθέσεις της Μόσχας, που έγιναν ήδη όσο ήταν υπουργός και πώς προώθησε τον θρησκευτικό τουρισμό στα εκατομμύρια των ορθόδοξων Ρώσων; Δεν μπορεί να μας περνάει για τόσο κουτούς. Αφήστε τα όμως, ας μην ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο. Και μην με ρωτάτε να κρίνω την πολιτική που υπάρχει για τον τουρισμό, διότι από το κράτος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε πολιτική για τον τουρισμό ούτε στρατηγική. Επαναλαμβάνω, ο ΣΕΤΕ μόνο και οι τουριστικοί παράγοντες προσπαθούν να σχηματίσουν ένα στοιχειώδη βηματισμό προς την τουριστική ανάπτυξη. Και το δυστύχημα είναι ότι η αντιπολίτευση ποιεί την νήσσαν… Πού είναι οι επίκαιρες ερωτήσεις για την έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό; Πού είναι οι ερωτήσεις για τα τεράστια ζητήματα της τουριστικής πολιτικής; Βαράνε που και που καμιά μπαλοθιά στον αέρα σε σχέση με τις παραλίες και την δήθεν προστασία τους, αμολάνε κουταμάρες σε σχέση με τα γκολφ και τα μεγάλα συγκροτήματα και τέρμα. Πού είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις τους για το all inclusive; Συμφωνούν ή διαφωνούν; Και τι θα κάνουν συγκεκριμένα γι’ αυτό, αν διαφωνούν; Τη Δευτέρα ο κος Τσίπρας, εξ’ όσων γνωρίζω, θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΣΕΤΕ. Θα επαναλάβει όσα λένε οι δικοί του κατά καιρούς ή θα ζητήσει ξανά να τον αφήσουν μονάχο ένα δεκαπεντάλεπτο με την εικόνα της Παναγίας για να διαλογιστεί, όπως έκανε και στο Άγιον Όρος;
• Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού μας κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Μήπως αυτό όμως λειτουργήσει αρνητικά για τον τουρισμό;
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όπως το ονομάζετε, είναι ευρύτερο και δεν μπορεί να περιοριστεί στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό μιας μόνο περιοχής. Οι Ευρωπαίοι μας κοροϊδεύουν. Αφήνουν επάνω μας ένα τεράστιο βάρος και δεν κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Θα έπρεπε να τους έχουμε ξεζουμίσει οικονομικώς, για να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα, όχι της Ελλάδας, αλλά της ίδιας της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν το κάνουμε. Και φοβάμαι ότι για όσο διάστημα η Ελλάδα δεν θα έχει στο τιμόνι της Πρωθυπουργό του βεληνεκούς ενός Ανδρέα Παπανδρέου, δεν πρόκειται να στριμωχτούν οι Ευρωπαίοι για ένα θέμα το οποίο είναι κατ’αρχήν ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Αν απειλούσαμε για παράδειγμα, ότι θα ανοίξουμε έναν δίαυλο για να υποδεχόμαστε τους μετανάστες και να τους προωθούμε εντός εικοσιτετραώρου στην Ευρώπη, να δείτε τι θα γινόταν! Επαναλαμβάνω συνεπώς, ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο του ερωτήματος που θέτετε και δεν σχετίζεται μόνο με το πόσο μπορεί ένα κέντρο μετανάστευσης να επηρεάσει τον τουρισμό.
https://www.dimokratiki.gr/31-08-2014/den-iparchi-gia-ton-tourismo-oute-politiki-oute-stratigiki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.