Την παρέμβαση κατοίκων της Μαλώνας, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά παντός υπευθύνου, προκάλεσε η καταστροφή αρχαιολογικού μνημείου στην περιοχή «Πλακωτός», για τη διάνοιξη – βελτίωση υφιστάμενου δρόμου, που καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, με έγγραφό της, που απευθύνεται σε μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Αρχαιοελληνικής Κοσμοαντίληψης», είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος επρόκειτο να περιφραχθεί και να διαφυλαχθεί.
Επτά μήνες μετά η σφύρα του εργολάβου, όπως καταγγέλλεται, κατέστρεψε το μωσαϊκό του δαπέδου ναού.
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος, είχε μπαζωθεί στο παρελθόν και «αναδείχθηκε» εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Σε έγγραφο της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2014, αναφέρονται τα εξής:
«…Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α’ /28-6-2002) και το άρθρο 1 της Υ.Α. «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του υπουργού Πολιτισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Διευθύνσεως Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού» (ΦΕΚ 70/Β’/20-1-2004), σας πληροφορούμε καταρχάς ότι η θέση την οποία υποδεικνύετε επί της οδού Ρόδου – Μαλώνας στην περιοχή “Πλακωτός”, ανάμεσα στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαγγέλου (ΦΕΚ 344/Λ.Α.Π./22-12-2011) και Χαράκι Μαλώνας (ΦΕΚ 1809/Β’/7-12-2004) είναι ήδη γνωστή.
Οι αρχαιότητες, που έχουν αποκαλυφθεί, επισημάνθηκαν και φωτογραφήθηκαν, ενώ στο άμεσο μέλλον, και εφόσον εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, θα περιφραχθούν.
Αναφορικά με το ζήτημα της επίχωσής τους από επικοινωνία που είχαμε, ο πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Μαλώνας κ. Αντώνης Καραγιάννης μας διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει.
Σχετικά με το αίτημά σας για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας σας πληροφορούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή τοπογραφικού – κτηματολογικού διαγράμματος της εν λόγω θέσης σε σύστημα ΕΓΣΑ ’87, καθώς και η προσκόμιση τίτλου ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια το ενδεχόμενο διεξαγωγής και χρηματοδότησης της ανασκαφικής έρευνας κατά σειρά προτεραιότητας θα εξετασθεί από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η προϊσταμένη
Μαρία Μιχαηλίδου».
https://www.dimokratiki.gr/31-08-2014/katestrafi-archeologiko-mnimio-sti-malona/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.