Με εθελοντική εργασία από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς ή υπεραπασχόληση των διευθυντών καλύπτονται οι δραματικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Η παθολογική του νοσοκομείου της Σπάρτης αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, η χειρουργική του Ναυπλίου έμεινε μέσα στο καλοκαίρι χωρίς αναισθησιολόγο, ενώ στο Ασκληπιείο Βούλας δύο νεφρολόγοι έπαψαν να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος. Η συνεχής εφημέρευση ήταν εξοντωτική, ενώ δεν πληρώνονταν περισσότερες εφημερίες από όσες ορίζει το μηνιαίο «πλαφόν».
Η απόφασή τους αυτή προκάλεσε 18 μέρες κενό στο πρόγραμμα εφημεριών του Σεπτεμβρίου, το οποίο προσφέρθηκε να καλύψει ο διευθυντής του τμήματος Χάρης Ζαχαρόγιαννης: «Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες, πριν η βιολογία εξοντώσει το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό», προειδοποιεί με έγγραφό του προς τη διοίκηση ο διευθυντής.
Η κατάσταση είναι οριακή, με πολλά νοσοκομεία να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις εφημερίες τους. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης κινδυνεύει να μείνει χωρίς… παθολόγο για εφημερία, μετά τη συνταξιοδότηση της διευθύντριας. Στο τμήμα υπηρετούν δύο ειδικευμένοι και δύο ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες τους ανάγκες.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος ανακοίνωσε ότι το κενό της σημερινής εφημερίας του νοσοκομείου προσφέρθηκε να καλύψει χωρίς αμοιβή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, η οποία δεν εργάζεται στο νοσοκομείο, αλλά τυγχάνει να είναι καθηγήτρια Παθολογίας!
Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, τα προβλήματα των νοσοκομείων της Λακωνίας χρονίζουν και δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχαν επισημανθεί ξανά. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι η πίεση εντείνεται από το γεγονός ότι έχει αποδομηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα (Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ).
Κρίνει, δε, αναγκαία και επείγουσα την πρόσληψη δύο επικουρικών παθολόγων στο νοσοκομείο Σπάρτης και επικουρικών παθολόγων στο νοσοκομείο Μολάων, καθώς ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και ο άλλος – λόγω προσωπικών θεμάτων – δεν υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο.
Οι ελλείψεις γίνονται πιο εμφανείς το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης κίνησης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ναυπλίου, το οποίο έμεινε χωρίς αναισθησιολόγο, ορθοπαιδικό, ωτορινολαρυγγολόγο και οφθαλμίατρο!
Με ανοικτή τους επιστολή, οι γιατροί της κλινικής επισημαίνουν ότι -μαζί με τις λιγοστές νοσηλεύτριες που απέμειναν- παλεύουν καθημερινά την αρρώστια και τον πόνο. Σε μέρες γενικής εφημερίας -αναφέρουν- το νοσοκομείο δεν στελεχώνεται με όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές ειδικότητες «πρώτης γραμμής».
Με ποια λογική -αναρωτιούνται- ένα επείγον περιστατικό μπορεί να διεκπεραιωθεί μακράν του συμβάντος, μέσω λογικής διακομιδών και πόσο αυτό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και πόρους; Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ δεν λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς το γραφείο προμηθειών.
Προσλήψεις
Την κάλυψη 5.465 θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με διάφορες εργασιακές σχέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Από αυτές, οι 2.440 προορίζονται για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και εγκρίθηκαν με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: 1.110 νοσηλευτές, 600 ειδικευμένοι γιατροί, 550 διαφόρων ειδικοτήτων, 100 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων και 80 θέσεις για κάλυψη κενών σε οργανισμούς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Στην Υγεία θα καταλήξουν άλλες 3.025 θέσεις, τις οποίες καλύπτει ο ΟΑΕΔ, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Είναι πλήρους απασχόλησης, μέσω πρόσληψης προσωπικού σε επιβλέποντες φορείς, όπως νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες.
Η σχετική διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου (www.oaed.gr).
Εθνος