Υπόμνημα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΕ, και του ΕΒΕΑ, για την ελληνική οικονομία απέστειλε, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος ζητά απόσυρση των μέτρων αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, την προκαταβολή φόρου καθώς και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει η μελέτη που έχει εκπονήσει η ΚΕΕ να αποσυρθούν/καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ και προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το υπόμνημα:
“Υπόμνημα ΚΕΕ προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο
Η χώρα βαδίζει σε εθνικές εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, που τώρα θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Το νέο Μνημόνιο, όμως, δεν πρέπει και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει. Και αυτό γιατί το μείγμα πολιτικής που έχει επιλεγεί είναι για μια ακόμη φορά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο. Η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών είναι εμφανής. Η έμφαση έχει και πάλι δοθεί στην αύξηση των εσόδων δια της φορολογίας, αντί στην περιστολή των δαπανών: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται νέοι κρατικοί φορείς και διενεργούνται προσλήψεις.
Είναι σαφές ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, οφείλει να πετύχει στο ακέραιο τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αλλαγών και να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα, με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του Μνημονίου.
Με σκοπό να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, η ΚΕΕ καταθέτει παρακάτω μια σειρά από κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις.
Συνοπτικά:
Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οφείλει να αποσύρει τα μέτρα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, καθώς και την προκαταβολή φόρου και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας. Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν/καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ. Η μελέτη που έχει εκπονήσει η ΚΕΕ προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. €.
Η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την επίτευξή τους.
Υπάρχουν εναλλακτικές και κοστολογημένες προτάσεις και η ΚΕΕ τολμά να καταθέσει την πρώτη από αυτές. Τολμά να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο, με στόχο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία, τους πολίτες και την χώρα.
Η πρόταση μας:
Η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:
• Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος
• Μείωση πληρωμών για τόκους
• Αύξηση του Ονομαστικού ΑΕΠ
Όλοι οι ανωτέρω δείκτες οφείλουν να προσαρμοστούν σε επίπεδα τα οποία θα καθιστούν το δημόσιο χρέος σταθερά μειούμενο και βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, απαιτείται η εφαρμογή ενός νέου μείγματος πολιτικής.
Ώρα για μεγάλες τομές στο Κράτος και στις κρατικές δαπάνες
Συγκεκριμένα, για το σκέλος των δαπανών προτείνονται τα εξής:
• Εις βάθος διερεύνηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των φορέων του δημοσίου (1.500), με εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
• Ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας Δημόσιας Διοίκησης, με ένταξη όλων των υπαλλήλων πρωτευόντως σε κλάδους. Στη βάση αυτή, οι υπάλληλοι ανήκουν στους κλάδους τους και αμείβονται με το αποκλειστικό μισθολόγιο του κλάδου τους και όχι από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν. Η κινητικότητα είναι πλήρης μεταξύ των φορέων και περιορισμένη μεταξύ κλάδων, ενώ καταργούνται όλα τα επιδόματα, προσωπικές διαφορές κ.λπ.
• Αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποδέσμευσή της από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και απόδοση φόρων με γεωγραφικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα (π.χ. φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας).
• Αναθεώρηση της πρακτικής των δεσμευμένων πόρων υπέρ τρίτων προς την κατεύθυνση της κατάργησής τους και, όπου υφίσταται πραγματικός λόγος, αντικατάστασή τους με άμεσες δαπάνες.
• Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με πλήρη διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και υγείας, πραγματική διοικητική και οικονομική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, δημιουργία διακριτού δεύτερου πυλώνα με τον μετασχηματισμό των επικουρικών ταμείων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και αποδέσμευσή τους από τον δημόσιο τομέα. Επίσης, σημαντική απλοποίηση του συστήματος εισφορών της κύριας ασφάλισης και επιμήκυνση του εργασιακού βίου.
Ώρα για μεγάλες αλλαγές στον τομέα των εσόδων
Για τη φορολογία προτείνονται τα εξής:
• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, με εξορθολογισμό και ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών. Προτείνεται να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων ανεξαρτήτως ιδιότητας ή νομικής μορφής της φορολογούμενης μονάδας.
• Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Καμία παραμετρική αλλαγή στην έμμεση φορολογία και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Βελτίωση της εισπραξιμότητας, με υψηλότερη διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ”.
capital.gr