Ειδήσεις

Καταστροφικό για την υγεία το τρίτο μνημόνιο, λένε οι γιατροί-Το τελειωτικό χτύπημα

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο για την Υγεία, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους, αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το «τελειωτικό χτύπημα» στους ασθενείς, αλλά και στους ιατρούς – παρόχους υπηρεσιών υγείας, θα δώσουν οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και αφορούν το χώρο της Υγείας. Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ασθενείς που θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα για την υγεία τους, αλλά και για το σύνολο των επαγγελματιών της υγείας και ειδικότερα για όσους έχουν ιατρείο, εργαστήριο ή άλλη μικρομεσαία επιχείρηση.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κατά τη συνεδρίαση της 28ης Αυγούστου 2015, μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο για την Υγεία, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους. Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλήματα επιβίωσης θα αντιμετωπίσουν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι απίθανο να οδηγηθούν σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η διατήρηση για ακόμη τρία χρόνια του clawback, θα καταστρέψει όλους ανεξαρτήτως τους παρόχους και θα αναγκάσει τους πολίτες να πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας από το υστέρημά τους. Η δε φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 29% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου – 75% το 2015 και 100% το 2016 – επιπλέον του φόρου επιτηδεύματος των 600 ευρώ, θα οδηγήσει στην καταστροφή ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και στην αύξηση της μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι υπό κατάρρευση. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη και τα Νοσοκομεία σε τροχιά απορρύθμισης. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού – ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού (ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται εκτός λειτουργίας κλινικές αιχμής), καθώς και των μειωμένων προϋπολογισμών, δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Οι δημόσιες δομές υγείας, ιδίως αυτές που λειτουργούν στις πύλες εισόδου προσφύγων-μεταναστών, δοκιμάζονται εντόνως αυτή την περίοδο με την πρωτοφανή έξαρση του μεταναστευτικού κύματος.

Ο Π.Ι.Σ. καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας να κάνουν τις απαραίτητες ανακατανομές στον Προϋπολογισμό του 2016, καθώς οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία το 2015 υπολογίζεται να κλείσουν στο 4% του ΑΕΠ (μ.ο. Ε.Ε. 6,9% του ΑΕΠ). Πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η αποτροπή της διάλυσης της Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος της χώρας με άξονα την Ιπποκρατική Ιδέα θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει όρθιο το Σύστημα Υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου