Μπορεί στο παράρτημα του μνημονίου να περιλαμβάνονται δεκάδες πωλητήρια, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως οι ιδιωτικοποιήσεις… περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό! Τα έσοδα, ο τρόπος λειτουργίας του νέου Ταμείου και τα αναπάντητα ερωτηματικά.
Μόνο εννέα ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει η συμφωνία που υπεγράφη με τους δανειστές υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το σχέδιο προγράμματος που κυκλοφόρησε.
Όπως αναφέρεται, «σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας και την αποτροπή του προηγούμενου σχεδίου για την πώληση 23 περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις στρατηγικού και ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας όπως τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ η ΔΕΠΑ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ».
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγείται, βέβαια, γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που αποτελεί παράρτημα του νέου μνημονίου περιλαμβάνει τα σχέδια πώλησης ή παραχώρησης δεκάδων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του ταμείου στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ούτε εξηγείται γιατί στο άλλο παράρτημα του μνημονίου, με τις εκκρεμότητες του ελληνικού δημοσίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και όχι μόνο τα εννέα που αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και πίνακας με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που «υποχρεούται να προχωρήσει» η νέα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
1. Περιφερειακά Αεροδρόμια
2. Ελληνικό
3. Αστέρας Βουλιαγμένης
4. Αφάντου, Ρόδος
5. Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
6. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)
7. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
8. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ & ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ (ROSCO)
9. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος)
Σύμφωνα με το σχέδιο προγράμματος, «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών καθώς επί της ουσίας ήταν αναγκαστικές πωλήσεις.
Απόδειξη αποτελεί το γεγονός της συνεχούς αναθεώρησης επί τα χείρω των ποσοτικών στόχων των εσόδων και η πρόκληση δικαστικής διερεύνησης σε πολλές περιπτώσεις (πχ. πώληση και ενοικίαση 28 ακινήτων του δημοσίου). Η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων (πχ. συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού και δημόσιες επιχειρήσεις τρίτων χωρών) αποσκοπώντας στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων. Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χρήση τους ως επιπρόσθετος πόρος χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πρόταση που αποτελούσε μια ακόμη απόδειξη της συνεκτικότητας του συνολικού οικονομικού προγράμματός του».
Αναφορά γίνεται στην πρόβλεψη για «δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, στα πρότυπα των αντίστοιχων κρατικών ταμείων του εξωτερικού (sovereign funds) στο οποίο θα μεταφερθούν στοιχεία ενεργητικού με σκοπό:
* την αξιοποίηση τους,
* την προστασία και τη μεγέθυνση της αξίας τους,
* την ουσιαστική ένταξη τους στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, αντί της αναγκαστικής εκποίησης τους που ίσχυε έως σήμερα».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική διαφοροποίηση από το παρελθόν αποτελεί το γεγονός ότι η κατεύθυνση των προσόδων από το νέο ταμείο δεν θα αφορά αποκλειστικά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά επιτεύχθηκε μια βασική προγραμματική πρόταση για χρήση μέρους των εσόδων για χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το 50% θα χρησιμοποιηθεί για για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, 25% θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ και 25% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου, η εσωτερική δομή του, ο κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, η πιθανή σύνθεση των στοιχείων του ενεργητικού του (πχ. μετοχές εταιρειών και τραπεζών, η ΕΤΑΔ, ακίνητα,το ΤΑΙΠΕΔ κ.α.) και η μεθοδολογία της βέλτιστης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα συστήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πέραν των ανωτέρω, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο, «θεωρείται και είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός προγράμματος καταγραφής και προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας. Συγκεκριμένα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει έως σήμερα καταγράψει τις μεθόδους της πλήρης αξιοποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του, της αποτελεσματικής και λιγότερο κοστοβόρας κατανομής των πόρων που διαθέτει καθώς πλείστα στοιχεία ιδιοκτησίας του καταπατούνται, ενώ η διασπορά της διαχείρισης τους σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς οδηγεί στην ελλιπή αξιοποίηση τους με τα γνωστά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης, ζωτικών στα χρόνια της κρίσης, δημοσίων πόρων».
euro2day.gr