Το στοίχημα της επανεκκίνησης φαίνεται ότι κέρδισε, δεδομένων των συνθηκών, ο ελληνικός τουρισμός με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να ανέρχονται για τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των περσινών τουριστικών εσόδων.
«Σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι περιμέναμε. Ο Ιούλιος ήταν αισιόδοξος μήνας και εκτιμούμε ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, ο τουρισμός φέτος δεν ακολουθεί γραμμική πορεία. Άλλες μεγάλες δυνάμεις του τουρισμού καταγράφουν χειρότερη πορεία από την Ελλάδα», επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Με βάση, πάντως, τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, από το ιστορικό υψηλό των 18,18 δισ. ευρώ το 2019, με τη σεζόν να ρίχνει αυλαία νωρίτερα και τα μισά (δηλαδή περίπου 3.000 μονάδες) από τα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν φέτος το καλοκαίρι να προσανατολίζονται σε πρόωρο κλείσιμο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις ζημιές που ήδη καταγράφουν.
Τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου
Η εικόνα των κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο δεν απέχει από τα δεδομένα του Ιουλίου, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να κυμαίνεται στο 30%-40%, ενώ ακόμη πιο ζοφερή προδιαγράφεται η κατάσταση για τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο ελάχιστα καταλύματα έχουν κρατήσεις. «Αν και αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις είναι επισφαλείς, δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια κίνηση για τον Οκτώβριο, αφενός επειδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και αφετέρου επειδή τον συγκεκριμένο μήνα ταξιδεύουν παραδοσιακά τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι φέτος, με δεδομένο ότι ανήκουν σε ένα μεγάλο ποσοστό σε ευπαθείς ομάδες, φοβούνται να ταξιδέψουν», εξηγεί στην η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω.
Η εικόνα του Αυγούστου
Με χαμηλή για τα ελληνικά δεδομένα πληρότητα που δεν ξεπέρασε το 55% ολοκληρώνεται ο Αύγουστος, μήνας που συγκεντρώνει παραδοσιακά τον μεγαλύτερο όγκο τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων ταξιδιωτών. Στο πικ του καλοκαιριού, η πληρότητα στα καταλύματα της χώρας κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 40%-45%, με το πρώτο δεκαπενθήμερο να ανταποκρίνεται σε ένα βαθμό στις προσδοκίες των ξενοδόχων.
Ωστόσο, η λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο αναστολής της μετάδοσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την επιβολή από κάποιες χώρες υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών στους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, πυροδότησε μπαράζ ακυρώσεων στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, οι οποίοι στηρίχθηκαν ως επί το πλείστον στον εσωτερικό τουρισμό.
Η Πελοπόννησος αναδείχθηκε αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων ταξιδιωτών, ενώ το Ηράκλειο και η Ρόδος κατάφεραν να προσελκύσουν τους περισσότερους ξένους τουρίστες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα περιφερειακά αεροδρόμια. «Η φετινή σεζόν είναι σαν σκωτσέζικο ντους. Η ανακοίνωση νέων μέτρων στις 13 Αυγούστου έφερε μεγάλη πτώση στις κρατήσεις και πολλές ακυρώσεις. Τώρα έχει σταθεροποιηθεί ο ρυθμός των ακυρώσεων και έχει επανέλθει η ροή των κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι μια χρονιά αντίστοιχη των προσδοκιών μας και εκτιμάμε ότι ο αριθμός των αφίξεων δεν θα ξεπεράσει το 20%-25% των περσινών δεδομένων», τονίζει η Κ. Σβύνου.
Μάλιστα, με στόχο να τονωθεί η ζήτηση μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση της φετινής ιδιόμορφης σεζόν, οι ξενοδόχοι προχωρούν σε συμφωνία με τους tour operators, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των τεστ στα οποία πρέπει να υποβληθούν οι τουρίστες.
Ανθεκτικός ο Ιούλιος
Αν και κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα λόγω των οδικών αφίξεων ο Ιούλιος ξεκίνησε με καλές προοπτικές, η προϋπόθεση αρνητικού τεστ κορωνοϊού 72 ώρες για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες, πριν από την έλευσή τους στη χώρα μας, ανέκοψε την τουριστική κίνηση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση των οδικών αφίξεων στο 20%, σε σχέση με το 2019. «Εκτιμούσαμε ότι οι απώλειες σε επίπεδο αφίξεων θα περιορίζονταν στο 30%-40%, ωστόσο το υποχρεωτικό αρνητικό τεστ διεύρυνε τις απώλειες και θα καταγράψουμε τεράστια μείωση», λέει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Συνολικά, πάντως, τον Ιούλιο τα 5.500 ξενοδοχεία τα οποία τελικά λειτούργησαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας κατέγραψαν πληρότητα 35%-40%.
Με ερωτηματικό το 2021
Με «κάβα» τις κρατήσεις που μετατέθηκαν χρονικά για το 2021 θα ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν, με τους παράγοντες της αγοράς, πάντως, να επισημαίνουν ότι η ζήτηση αυτή δεν αποτελεί εχέγγυο για την πορεία του τουρισμού, καθώς ισχύει η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν τη διαμονή τους την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει κάποια ρήτρα. «Το 2021 υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι μια καλή χρονιά, με δεδομένο ότι έχουν μεταφερθεί αρκετές κρατήσεις για την επόμενη σεζόν. Έχουμε ένα μικρό καλάθι έτοιμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ανακάλυψη ενός εμβολίου ή κάποιου φαρμάκου ενάντια στη νόσο COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία των τουριστών», επισημαίνει η Κ. Σβύνου.
«Το 2021 είναι μια χρονιά επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια για τους εργαζομένους του κλάδου. Το 2021 μπορεί να αλλάξει και το μοντέλο του τουρισμού. Μέχρι τον Μάρτιο δεν περιμένουμε κάποια σημαντική αλλαγή στην πορεία των προκρατήσεων. Τα συμβόλαια που συνάπτονται είναι με βάση τις τιμές του 2020, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις κατά 15%», λένε πηγές της τουριστικής αγοράς, εκτιμώντας ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων ενδέχεται να βάλει λουκέτο, καθώς η υγειονομική κρίση στερεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες κρίσιμα για τη βιωσιμότητά τους έσοδα.
Έσωσαν την… παρτίδα Γερμανοί και Βρετανοί
Παρά τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήρισαν τη φετινή σεζόν, οι δύο βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας, η Γερμανία και η Βρετανία, ήταν οι αγορές αυτές που τροφοδότησαν και πάλι τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών. Η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Κως και η Ρόδος υποδέχθηκαν τους περισσότερους Βρετανούς και Γερμανούς ταξιδιώτες, με την Πελοπόννησο να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων λόγω της οδικής πρόσβασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Μεγάλη απούσα φέτος ήταν η Ρωσία, με την Ουκρανία να ακολουθεί, ενώ αισθητή ήταν και η απουσία των τουριστών από το Ισραήλ μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ευοίωνες για τους ταξιδιώτες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Πηγή: tourismtoday.gr