«Η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία» υποστηρίζουν τουρκικά δημοσιεύματα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν’ αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί.
«Η Ελλάδα στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο νησί που βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα μακριά» αναφέρει το haberler.com, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία, μεταφέροντας στρατό στο Καστελλόριζο αν και -όπως υποστηρίζει- με βάση της Διεθνείς Συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο.
Αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο:
«Η Ελλάδα, η οποία με τα βήματα που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνει την ένταση, στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο πού βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η Ελλάδα που κάνει διάφορες προβοκάτσιες στην περιοχή τελευταία με τουριστικό φέρι μπόουτ εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός.
Η κίνηση αυτή της Ελλάδας είχε την αντανάκλαση της στις φωτογραφίες του AFP. Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών με το φέρι μπόουτ που πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια στα νησιά πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Αυγούστου διακρίνονται να κατεβαίνουν οι στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό.
Τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας αποτελούν νέες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων του 1947. Η διοίκηση της Αθήνας παρά το ότι απαγορεύεται να υπάρχει εκεί στρατός από το 1960 και εντεύθεν συνεχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά».
ΥΠΕΘΑ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα των διαφορών της με την Ελλάδα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που αποτελεί εμπόδιο στα επεκτατικά της σχέδια. Πολλές φορές έως σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε απόλυτα και σαφέστατα προς τους γείτονες Τούρκους πως: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Τι απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε σχετική ερώτηση
Σε απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε ερώτηση σχετικά με τις στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας στο Καστελόριζο, τονίζεται ότι:
«Στα μέσα ενημέρωσης έλαβαν χώρα ειδήσεις σχετικά με μία στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947.
Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια νέα ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την ανατολική Μεσόγειο.
Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς του νησιού.
Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, η χαμένη θα είναι εκείνη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και τα συμφέροντά της μέχρι τέλους», όπως σημειώνεται.
Πηγές: protothema.gr