Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα προχωρά σε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε αυτήν αναφέρεται πως «στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας στο Καστελλόριζο. Το Καστελλόριζο τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας απέναντι στους νόμους αλλά και των πραγματικών προθέσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης: «Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού, δεν θα επιτρέψουμε σε μία τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας, τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα».
Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ακόμη ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή θα είναι αυτή που θα υποφέρει, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Στο θέμα αναφέρεται και το πρακτορείο Bloomberg το οποίο γράφει σε δημοσίευμά του πως «η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι οι στρατιώτες της σε ένα μικρό νησί παραβιάζουν ειρηνευτική συνθήκη του 1947, προκαλώντας ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως «με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζουν εικόνες Ελλήνων στρατιωτών που φθάνουν στο νησί, το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα είπε την Κυριακή πως “δεν θα επιτρέψει μια τέτοια πρόκληση στις ακτές της». Αντιθέτως, άτομο που φέρεται να γνωρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στο νησί και πως το γεγονός αφορούσε εναλλαγή στρατευμάτων.
Το Bloomberg προσθέτει πως το Καστελλόριζο, ένα νησί 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα ανοικτά των τουρκικών ακτών βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διαμάχης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο την Κυριακή.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ ανέφερε μέσω Twitter ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας για στρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου, είναι άλλο ένα παράδειγμα πειρατείας». Έκανε δε λόγο για παράνομα βήματα από πλευράς Ελλάδας.