Ειδήσεις

Κοστίζει ακριβά το ποτό στην Ελλάδα

Η τέταρτη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τις τιμές των αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένων του κρασιού και της μπίρας, ήταν η Ελλάδα το 2020. Τούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται τα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, φόρος ο οποίος αυξήθηκε υπέρμετρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των ποτών στην Ελλάδα ήταν κατά 36,8% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2020. Η ακριβότερη χώρα ήταν τη χρονιά που πέρασε η Φινλανδία, με το αλκοόλ να είναι ακριβότερο κατά 92,7% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακολουθεί η Ιρλανδία με τα ποτά να είναι ακριβότερα κατά 80,7% από τον μέσο όρο της ΕΕ, η Σουηδία με 65,7% από τον μέσο κοινοτικό όρο και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη «Συν-Εργασία»
Από αύριο 1η Σεπτεμβρίου έως και το τέλος του μήνα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Σεπτέμβριο (α΄ φάση). Το ίδιο διάστημα είναι δυνατή και η υποβολή ορθών επαναλήψεων των αιτήσεων ένταξης στον μηχανισμό – α΄ φάση. Οσο για τη β΄ φάση Αυγούστου, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Τέλος, για τη β΄ φάση του μηχανισμού «Συν-Εργασία», που αφορά τον Ιούλιο, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Νέα παράταση για τις αλλαγές στο δίκαιο του ανταγωνισμού
Δεύτερη παράταση στη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το δίκαιο του ανταγωνισμού, το οποίο επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 6 Αυγούστου, η οποία κανονικά έληγε στις 20 του μηνός. Τότε δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 27 Αυγούστου, για να ακολουθήσει τελικά και δεύτερη παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζεται η μάχη στην «Ελλάκτωρ»
Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ της Reggeborgh Invest και των εταιρειών συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη (Greenhill Investments και Kiloman Holding) για την ενίσχυση των ποσοστών τους στην «Ελλάκτωρ». Ετσι, μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, μέσω της οποίας το εφοπλιστικό δίδυμο βρέθηκε με ενισχυμένο ποσοστό της τάξεως του 29,008%, η Greenhill προχώρησε σε διαδοχικές αγορές μετοχών από το χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει ποσοστό 29,847%, διατηρώντας –έστω ισχνή– πρωτοπορία. Αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου, στις αρχές του μήνα, η μεν ολλανδική εταιρεία ήλεγχε το 29,2%, ενώ οι εφοπλιστές το 28,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα, ο όμιλος «Ελλάκτωρ» θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου, χωρίς να αποκλείεται νέος «γύρος» αντιπαραθέσεων.

Επενδυτικά κίνητρα για data centers
Σε Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ), του οποίου η τοποθεσία φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, βρίσκεται το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix, η οποία εντατικοποιεί τις επενδύσεις της, που έχουν συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data) θα είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν στρατηγικές, κάτι που δεν προβλέπεται βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος. Μάλιστα, για αυτού του είδους τις επενδύσεις προβλέπεται ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0.8 και ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 60%. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν τα επενδυτικά σχέδια εταιρειών που δρομολογούν επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και στις οποίες ανήκουν εκτός από τη Lamda Hellix, η Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει επενδύσεις συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ με αντικείμενο τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρία data centers στην περιοχή της Αττικής.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου