Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, από υγειονομικούς που κλείνουν την τελευταία στιγμή το ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Η απειλή της αναστολής εργασίας και μισθοδοσίας οδηγεί μεγάλο αριθμό κυρίως νοσηλευτών και εργαζομένων λοιπών ειδικοτήτων σε δεύτερες σκέψεις και τελικά στην απόφαση του εμβολιασμού.
Ήδη ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών έχει μειωθεί στο μισό ή και περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα κι αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω. Πολλοί περίμεναν ως και την τελευταία μέρα, για το ενδεχόμενο να δοθεί από την κυβέρνηση κάποια χρονική παράταση της προθεσμίας, και κλείνουν το ραντεβού τους για τις 31 Αυγούστου ή ακόμα και για την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου.
Ενισχυτικά στο κύμα της τελευταίας στιγμής λειτούργησαν τόσο η απόρριψη από το ΣτΕ του αιτήματος για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσο και οι δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων πως ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, αλλά και πως είναι αβέβαιη η επιστροφή των εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, ακόμη κι αν εμβολιαστούν εκ των υστέρων.
Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας μιλούν στο Euro2day.gr, δίνοντας την εικόνα που επικρατεί στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας.
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Σε σύνολο 2.000 εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, περίπου 600 δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τον περασμένο μήνα. Σήμερα ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει στους 270, ενώ έχουν κλειστεί πολλά ραντεβού της τελευταίας ημέρας.
«Από την περασμένη εβδομάδα, η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη και ο αριθμός των ανεμβολίαστων έχει μειωθεί πολύ σημαντικά. Φαίνεται πως το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού λειτουργεί, έστω και με αυτόν τον εκβιαστικό τρόπο, που μας βρίσκει αντίθετους», ανέφερε ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Παναγιώτης Τουχτίδης και πρόσθεσε:
«Εμείς έχουμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού όλου του προσωπικού στο νοσοκομείο, αλλά και κατά της υποχρεωτικότητας. Έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Ως Σύλλογος κάναμε τη δική μας καμπάνια, παρόλο που δεν ήταν υποχρέωσή μας. Ήταν υποχρέωση της διοίκησης, η οποία έκανε δύο συναντήσεις και μετά σταμάτησε».
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Οι 300 ανεμβολίαστοι στο Ιπποκράτειο μειώθηκαν σε 150 μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου του προσωπικού στο νοσοκομείο, ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται.
«Υπάρχει ένα κύμα εμβολιασμών συναδέλφων, υπό τον φόβο της αναστολής εργασίας. Δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη διακοπή της μισθοδοσίας και έτσι κλείνουν ραντεβού παρά τις επιφυλάξεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Χρήστος Τζελέπης και πρόσθεσε:
«Οι ανεμβολίαστοι θα μειωθούν κι άλλο, αλλά δεν θα μηδενιστούν. Την επόμενη μέρα το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη στελέχωση υπηρεσιών και κλινικών, θα γίνουν εσωτερικές ανακατατάξεις, ενώ οι εργαζόμενοι, που είναι πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα βρεθούν πάλι στη θέση να μη γνωρίζουν σε ποιο τμήμα θα δουλέψουν».
Αχιλλοπούλειο Βόλου: Σε σύνολο 750 εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων χθες ήταν ανεμβολίαστοι περίπου 80-90, εκ των οποίων οι 5 ή 6 είναι γιατροί, οι 30 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, όπως τεχνικοί, εργαζόμενοι σε σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί κ.λπ. Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζόμενων Λεωνίδα Αναστασίου, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το περασμένο διάστημα.
«Οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές για παράδειγμα ήταν 80 και μειώθηκαν στους 30. Πολλά ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, γιατί πολλοί συνάδελφοι περίμεναν την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας σε μια παράταση της προθεσμίας», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη διατηρούν επιφυλάξεις που οφείλονται στη σύγχυση. «Διαβάζουν συνεντεύξεις και δηλώσεις ακόμη και καθηγητών πανεπιστημίου, που λένε πως οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50 είναι άχρηστοι. Φοβούνται για μακροχρόνιες επιπτώσεις. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βλέπουν πίσω από όλα αυτά συνωμοσίες ή κινούνται από θρησκευτικές ή άλλου είδους ιδεοληψίες», ανέφερε.
rΠέλλα: Είναι ένας από τους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων υγειονομικών αλλά και πολιτών. Οι λόγοι αποδίδονται αφενός στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που νόσησαν κατά τη διάρκεια της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το περασμένο φθινόπωρο, και αφετέρου στη δράση ισχυρών τοπικών πυρήνων ακραίων ιδεολογιών, που ασκούν επιρροή.
Στα δύο νοσοκομεία (Έδεσσας και Γιαννιτσών) και στα 6 Κέντρα Υγείας του νομού, που αριθμούν συνολικά πάνω από 1.400 εργαζόμενους, περίπου 600 εξ αυτών ήταν ανεμβολίαστοι ως τον Ιούλιο. Τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά.
«Αρχικά ως τις 20 Αυγούστου είχε εμβολιαστεί το 1/3 αυτών των 600, περίπου 200 άτομα, και στη συνέχεια περισσότεροι. Η εικόνα που έχω σήμερα είναι πως περίπου το 60% των συναδέλφων που δεν είχαν εμβολιαστεί, το έχουν κάνει πλέον. Ενδεχομένως και περισσότεροι, γιατί υπάρχουν αρκετά κλεισμένα ραντεβού», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας Χαράλαμπος Αποστολίδης.
Δράμα: Σε σύνολο 634 εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Δράμας, οι ανεμβολίαστοι ήταν περίπου 180, όταν ελήφθη η κυβερνητική απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. «Εκτιμώ πως περίπου 70-80 συνάδελφοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Είναι αρκετά λιγότεροι από όσους ήταν αρχικά, αλλά δεν είναι και λίγοι», τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γιάννης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Το νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν. Ξέρω τρεις γιατρούς που δηλώνουν ότι δεν θα το κάνουν. Υπάρχουν συνάδελφοι σε διοικητικές και τεχνικές θέσεις που έχουν εκπαιδευτεί για εξειδικευμένη εργασία και δεν γίνεται να αντικατασταθούν άμεσα από άλλους».
Πηγή euro2day.gr