Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία

Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία και θα υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάϊ, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, είπε ότι έγινε σε καλό κλίμα και ετέθησαν όλα τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν, ενώ η βασική ατζέντα ήταν τα ευρωτουρκικά, και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα καθώς και το Κυπριακό.

Για ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Φιντάν έθεσε τα ζητήματα που ανέκυψαν εσχάτως, μεταξύ αυτών και το θέμα της Κάσου, τα ζητήματα αιχμής, καθώς και την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη–Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο. Για το Κυπριακό είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επανεκκίνηση συνομιλιών, εκτίμησε ότι υπάρχει μια κατανόηση ότι τα μέρη πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι διαλόγου, και υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά έχει δημιουργική στάση, κάτι που αναμένει η ελληνική πλευρά και από την Τουρκία.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει μια στάση συνεπή και αυστηρή απέναντι στην Τουρκία και προσέθεσε πως η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση ήταν να προχωρήσει η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν διαπιστωθεί πως είναι δυνατόν να εισέλθουν οι δυο πλευρές σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν επι μακρόν ηρεμία, να προχωρήσουν.

“Τη γραμμή τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και συλλογικά το υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα με σύνεση και επαγγελματισμό προχωράει σε συζήτηση με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα βήμα. Φροντίζουμε έτσι ώστε το πρώτο βήμα να είναι να πάμε σε ήρεμα νερά. Εάν ωριμάσουν οι συνθήκες θα μπούμε και στα πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη. Συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ αυτής της θέσης” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δήλωσε ικανοποιημένος για το πως πήγαν τα πράγματα έως τώρα στα ελληνοτουρκικά, παρέπεμψε στα όσα συνέβαιναν παλαιότερα με το μεταναστευτικό τις παραβιάσεις, και την επιθετική ρητορική, σημειώνοντας ότι σήμερα το μεταναστευτικό δεν είναι μείζον πρόβλημα, ενώ δεν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.

“Η επιλογή, την οποία κάναμε όταν ανέλαβα με την εντολή του πρωθυπουργού το Yπουργείο Εξωτερικών, είναι να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δούμε σταδιακά πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να μπούμε και σε πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν μία επί μακρόν ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή μας. Κάνοντας μία αποτίμηση 13 μήνες μετά την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση για το πώς έχουν πάει τα πράγματα.

Θέλω απλώς να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να θυμηθούμε το μεταναστευτικό. Το ‘15, ‘16 με 1,5 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες να περνούν το Αιγαίο. Θέλω να θυμηθούμε εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες συντελούνταν με κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο και βεβαίως να υπάρξουν πολεμικοί κίνδυνοι. Και βεβαίως να θυμηθούμε το τι συνέβαινε σε σχέση με την πολιτική επιθετική ρητορική. Αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ελέγχεται. Υπάρχει ένας καλός συντονισμός” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στο συμβάν της Κάσου είπε ότι είχαμε ένα ερευνητικό πλοίο που διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, και στο παρελθόν αυτό θα είχε οδηγήσει σε υπερένταση. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχει στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων και είπε ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι πρώτον, ότι δεν προέκυψε κρίση, δεν υπήρξε ένταση, και δεύτερον ολοκληρώθηκε η έρευνα που προβλεπόταν από το ερευνητικό πλοίο. Έγινε το 100% της έρευνας, και είναι ευρωπαϊκό έργο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι δεν προέκυψε καμία κρίση δεν υπήρξε καμία αναγνώριση αξίωσης τουρκικής πλευράς και υπήρξε το προσδοκώμενο ερευνητικό αποτέλεσμα.

Σε σχέση με όσα ακούστηκαν για υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις ο κ. Γεραπετρίτης τα χαρακτήρισε “ανυπόστατα και ψευδή” και έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων από μερίδα του Τύπου. Ξεκαθάρισε με έμφαση ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στη συζήτηση με την Τουρκία και η χώρα μας υπερασπίζεται πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είπε συγκεκριμένα ο κ .Γεραπετρίτης: “Ενοχλούμαι πάρα πολύ από το γεγονός ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων. Ο καθένας μπορεί να έχει μία προσωπική άποψη για το αν είναι καλή ή κακή η συζήτηση η οποία γίνεται με την Τουρκία στο πλαίσιο της διατήρησης ενός σχετικά ήπιου κλίματος. Όμως δεν μπορεί να στρεβλώνουμε τα πραγματικά. Εδώ ποια είναι τα πραγματικά στο ζήτημα της Κάσου;

Τα πραγματικά είναι: πρώτον, δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε και οποιαδήποτε ένταση η οποία θα προκαλούσε την κρίση αυτή. Πράγματι, όπως κινούνται ελληνικά πολεμικά πλοία, κινούνται και τουρκικά. Δεν υπήρξε όμως σε καμία περίπτωση κίνδυνος να υπάρχει κρίση. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, ολοκληρώθηκε η έρευνα. Η έρευνα, η οποία προβλεπόταν από το ερευνητικό πλοίο. Το ερευνητικό πλοίο έκανε 100% το σύνολο της έρευνας, το οποίο προβλεπόταν με βάση τον προγραμματισμό του. Την ολοκλήρωσε την έρευνα. Επέστρεψε. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό έργο, το οποίο γίνεται και το οποίο έχουμε τα εξής δύο δεδομένα.

Πρώτον, δεν προέκυψε καμία κρίση. Δεν υπήρξε, δεύτερον, καμία αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξίωσης της τουρκικής πλευράς και τρίτον και πιο σημαντικό, το ωφέλιμο αποτέλεσμα. Η έρευνα συντελέστηκε απολύτως. ‘Αρα, όλα όσα ακούγονται σε σχέση με τις παραχωρήσεις, τις υπαναχωρήσεις, το ότι επέστρεψε το πλοίο χωρίς έρευνα, με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ανυπόστατα και ψευδή. Και δυστυχώς υπάρχει μία προσπάθεια, η οποία γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει μία πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων”.

Αναφερόμενος στη “Γαλάζια πατρίδα” την χαρακτήρισε μια “παράνομη αξίωση της Τουρκίας κατά το διεθνές δίκαιο” και είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση από τη μια μέρα στην άλλη.

“Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι μια παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο αξίωση, την οποία προβάλλει η Τουρκία. Είναι μια βασική θέση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία πολλά χρόνια εκ μέρους της γείτονος και έχει να κάνει με την αντίληψή της για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη βασική της θέση από τη μία ημέρα στην άλλη. Το καταλαβαίνουμε όλοι.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς να πιστεύουμε ότι επειδή καθίσαμε στο τραπέζι, οι βασικές υποκείμενες θέσεις της Τουρκίας θα πάψουν να υφίστανται. Το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε αφενός να πορευόμαστε σε σχέση με τα θετικά, τα οποία μπορούμε να κάνουμε και αφετέρου να μην υπαναχωρούν σε οτιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο, να πάμε από το 0 στο 100. Μπορούμε βήμα βήμα να προχωρούμε έτσι ώστε να αναδείξουμε τις παράνομες αυτές αξιώσεις και όταν έρθει η στιγμή να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε επί τη βάσει και μόνο του διεθνούς δικαίου” είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση του με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρεται σε τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν, και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τι θα έκανε ο ίδιος. Έκανε λόγο για “αντίφαση στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ” αφού -όπως είπε- ” από τη μια είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και από την άλλη λέει να μην συζητάμε. Ας μας πουν που έγιναν παραχωρήσεις”.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική στα εθνικά θέματα και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πολιτεύεται με εθνική ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές, και οφείλει να δουλεύει για την ειρήνη και όχι για πόλεμο.

” Ας μας πει τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν στην εξουσία” συμπλήρωσε και ανέφερε ότι σήμερα έχουμε ελάχιστες παραβιάσεις και πολύ μικρότερο πρόβλημα στο μεταναστευτικό. Υπενθύμισε τέλος, ότι το 2015 πέρασαν 1,5 εκ μετανάστες από την Ελλάδα.

Τέλος αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας συστηματικά παραβιάζει τον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι διεθνές κείμενο που υπερισχύει κάθε διάταξης νόμου. Είπε ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καθεστώς παραβίασης της συμφωνίας, και η κυβέρνηση ενημερώνει τους εταίρους της στην ΕΕ, ενώ σε όλα τα fora γίνονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται.

Είπε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και σημείωσε ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες κατά το διεθνές δίκαιο να υποχρεώσουμε σε συμμόρφωση τη Βόρεια Μακεδονία. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά δεν θα ανεχθούμε την επιλεκτική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. “Το ίδιο ισχύει και για τη Αλβανία” κατέληξε.

Γεραπετρίτης- Φιντάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης ενόψει του ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και η ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων της Αγκυρας, όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης και η κατάργηση της βίζας, περνάει από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη, αλλά και την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Το μήνυμα αυτό έλαβε χθες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στη διάρκεια συνάντησης-γεύμα που είχε στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς επίσης και τον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά, μετά από 5 χρόνια, που Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σε διάλογο με την Ε.Ε.

Αναθέρμανση

Στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Φιντάν τάχθηκε υπέρ της αναθέρμανσης του πολιτικού διαλόγου στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο, επιχειρώντας να δώσει έμφαση περισσότερο στον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στη δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή που βρίσκεται.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία, προφανώς επιδιώκει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά το μήνυμα που πήρε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Φιντάν είναι ότι η συνέχεια που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας, κυρίως της Κύπρου, που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ , σύμφωνα με τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είναι ο διάλογος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Φιντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή παρουσία του Τούρκου υπουργού στις Βρυξέλλες.

Τι συζήτησαν

Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν έγινε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπίας στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. και είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ συζητήθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυστηροί όροι από Ε.Ε. στην Αγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων που είχαν θέσει τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. για την αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ είναι και η διατήρηση του κλίματος αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με δέσμευση της Αγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με προσφυγή, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Τουρκία καλείται επίσης να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο.

Πηγή; eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου