Για την 20η Ιανουαρίου 2015 αναβλήθηκε η συζήτηση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία διατάχθηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, η εκκαθάρισή της και ο διορισμός ειδικού εκκαθαριστή.
Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής κατά της ως άνω απόφασης.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ πρόσθετους λόγους με αποτέλεσμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου να ζητηθεί αναβολή από την αντίδικη πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής ο νόμος προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να επιβάλει μέτρα εξυγίανσης, πράγμα που δεν έπραξε, παρότι της είχε υποβληθεί εμπροθέσμως πλήρες σχέδιο εξυγίανσης.
Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ακόμη παράταση της περιόδου αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και το διορισμό επιτρόπου.
Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου δόθηκε 3ήμερη προθεσμία για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από 2 έως 6 Δεκεμβρίου, όταν πλέον είχε ενημερωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της από το 9,85% είχε προσδιοριστεί στο 7,4%.
Οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι σε σύνολο 265 εκατ. ευρώ, που είναι τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί, εκείνα που κρίθηκαν επισφαλή από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν το 24,5% όταν τα αντίστοιχα για τις συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως του 30%.
Η τράπεζα είχε σχηματίσει λογιστικές προβλέψεις απομείωσης, οι οποίες αναγνωρίζονται φορολογικά ως ζημιές, που έχουν πραγματοποιηθεί για κάλυψη της αναμενόμενης ζημίας του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Οι σχηματισθείσες προβλέψεις την 30/6/2013 ανήλθαν σε 20.143.302,08 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε 7,56% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστερημένες χορηγήσεις άνω των 90 ημερών), αντιπροσώπευαν το 26,0% των δανείων κατά την 31/12/2012, έναντι 19,6% την 31/12/2011.
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή του Μνημονίου και οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες, οδήγησαν σε περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το 2012.
Τα δύο τελευταία έτη ουσιαστικό ρόλο στην πτώση των ιδίων κεφαλαίων διαδραμάτισε ο μηδενισμός της κερδοφορίας της Τράπεζας, ενώ το 2011 αρνητική επίδραση είχε και η πρόβλεψη για εκκαθάριση συνεταιριστικών μερίδων προς μεταβίβαση που εκκρεμούσαν, που αντιστοιχούσε σε κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 1,9 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου κ. Γ. Προβόπουλου, ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος.
Με τη δικαστική έρευνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς οδήγησε στην ανάκληση της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Για την υπόθεση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, οι πέντε βουλευτές Δωδεκανήσου, που προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προέκυπτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Ελήφθησαν καταθέσεις από τους κ.κ. Γεώργιο Φρόνα, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Κωσταρίδη, Α’ αντιπροέδρο, και Αντ. Μαγκαφά, γενικό διευθυντή.
Ανωμοτί καταθέσεις με τις οποίες αντικρούουν, τους ισχυρισμούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Προβόπουλος και τα μέλη κ.κ. Ιωάννης Παπαδάκης, Υποδιοικητής, Βασιλική Ζάκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Σπυρίδων Ζάρκος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου.
Οι 5 ύποπτοι για κατηγορούμενοι, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους Αθηνών κ.κ. Ευάγγελο Πουρνάρα και Αντώνιο Παπαδημητρόπουλο, με πολυσέλιδο υπόμνημά τους αρνήθηκαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, που τους αποδίδεται, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών σε αυτό.
Υποστήριξαν ότι η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και η θέση της σε εκκαθάριση, στο χρονικό σημείο που αυτή έλαβε χώρα, ήταν επιβεβλημένη καθώς, μεταξύ άλλων, η αδυναμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της διαπιστωμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαιακής ανεπάρκειάς της, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της, καθιστούσε δυσχερή και προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η συνέχιση λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα όχι μόνον στους καταθέτες, αλλά θα ενείχε και κινδύνους συστημικής φύσης για τα υπόλοιπα δραστηριοποιούμενα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή, λόγω της άμεσης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Διατείνονται ακόμη ότι με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας προστατεύτηκε και η τοπική οικονομία από τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η συνεχιζόμενη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος υπό καθεστώς ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, η Πταισματοδίκης Ρόδου έχει αναθέσει, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από άτομο με ειδικές γνώσεις οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων.
Ο πραγματογνώμονας, που ορίστηκε, είναι Ροδίτης, οικονομολόγος, κάτοικος Παραδεισίου.