Ειδήσεις

Κλίνες ΜΕΘ με 20ήμερες συμβάσεις

Μάχη με τον χρόνο για να παραμείνουν, έστω για λίγο ακόμα, στο ΕΣΥ οι 170 νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είχαν σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά κλίνες Εντατικής λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε το προσωπικό είτε να παραμείνει είτε να αντικατασταθεί είναι ορατό, αφού υπολείπεται μία εβδομάδα έως ότου λήξουν οι εικοσαήμερες συμβάσεις που έχουν οι νοσηλευτές με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, όταν άρχισαν να λήγουν οι διετείς συμβάσεις που είχε συνάψει το ΚΕΕΛΠΝΟ με τους 170 νοσηλευτές. Με καθυστέρηση και αφού ήδη κάποιες κλίνες είχαν κλείσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάλεσε το ίδιο προσωπικό να υπογράψει εικοσαήμερες συμβάσεις, με την προοπτική ότι έως ότου λήξουν αυτές θα είναι έτοιμα τα νοσοκομεία (θα έχουν εκδοθεί οι τροποποιημένοι προϋπολογισμοί τους) να τους προσλάβουν για τρεις μήνες με «μπλοκάκι». Ο στόχος είναι να υπάρξει αρκετός χρόνος για την προκήρυξη που ετοιμάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για 500 νοσηλευτές και γιατρούς (400 νοσηλευτές και 100 γιατροί) που όχι μόνο θα κρατήσουν ανοιχτές τις εν λειτουργία κλίνες Εντατικής, αλλά θα «ανοίξουν» και αυτές που σήμερα είναι κλειστές. Εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 640 κλίνες Εντατικής στον δημόσιο τομέα (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία), ενώ περίπου 200 παραμένουν «κλειστές». Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τη νέα προκήρυξη θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 50 κλειστές σήμερα κλίνες Εντατικής. Οι εικοσαήμερες συμβάσεις λήγουν σε μία εβδομάδα, ενώ ήδη ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός υπογράφει τις τελευταίες ημέρες σωρεία αποφάσεων για τροποποιήσεις προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, εννέα στους δέκα εκ των 171 νοσηλευτών έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τις 20ήμερες συμβάσεις. Διαφορετική εκτίμηση έχει η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος, που εξ αρχής παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γ.γ. της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας, μόνο οι μισοί έχουν υπογράψει 20ήμερες συμβάσεις και είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η αποχώρηση των συμβασιούχων έκλεισε 10 κλίνες.

Ούτως ή άλλως, στην Ελλάδα, οι κλίνες Εντατικής, που είναι και το πιο κρίσιμο κομμάτι της περίθαλψης, ανοιγοκλείνουν σαν ακορντεόν, αφού τις εποχές των παχειών αγελάδων, όταν ακόμα ήταν εφικτές οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, δεν στελεχώθηκαν σωστά για να μπορούν να αντέξουν εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης. Απόλυτα ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΜΕΘ του Αττικόν: το 2009, όταν λόγω «πανδημίας γρίπης» διορίστηκαν συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές, λειτουργούσαν οι 25 από τις 27 συνολικά κλίνες Εντατικής που διαθέτει το νοσοκομείο. Το 2012 έληξαν συμβάσεις και ο αριθμός των «ανοιχτών» κλινών Εντατικής μειώθηκε στις 13. Σταδιακά αυξήθηκε στις 22 κλίνες και αυτή τη στιγμή εν λειτουργία είναι οι 16 κλίνες. «Οι ανάγκες όμως είναι οι ίδιες. Απλώς “ανεβοκατεβαίνει” μαζί με τον αριθμό των κλινών και η λίστα στο ΕΚΑΒ με ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής της μονάδας στο Αττικόν, καθηγητής Εντατικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Απόστολος Αρμαγανίδης. Σημειωτέον ότι η λίστα αυτή φτάνει να αριθμεί 30, 40, μέχρι και 50 άτομα. Ασθενείς που περιμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Στο Αττικόν ο αριθμός όσων είναι διασωληνωμένοι σε διάδρομο κυμαίνεται ανάλογα με την περίοδο, την προηγούμενη εφημερία, τις αργίες από ένα-δύο περιστατικά έως δέκα. «Στο παρελθόν φτάσαμε και τα είκοσι», αναφέρει ο κ. Αρμαγανίδης και προσθέτει, «έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα πόσοι περιμένουν. Είτε είναι είκοσι είτε πέντε, δεν έχει διαφορά. Το ζήτημα είναι να μην περιμένουν».

Νόημα, σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη, δεν έχει πλέον ούτε η καταγραφή των ανοιχτών και των κλειστών κλινών. «Μας ζητούν να κάνουμε καταγραφή. Δεν έχει νόημα αυτό. Να μας πουν πόσους μπορούν να προσλάβουν και εμείς θα τους πούμε πόσες κλίνες μπορούν να ανοίξουν. Αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου