Η εξαίρετη ακαδημαϊκός κα Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ, μια σπουδαία Ελληνίδα, βρέθηκε στη Ρόδο για ένα διήμερο αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του Δήμου Ρόδου. Η κα Αρβελέρ, πραγματοποίησε ομιλία την Κυριακή στην Παναγιά του Κάστρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ρόδου, για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και την ανακήρυξη από την Βουλή των Ελλήνων, του 2017 ως ‘έτους Δωδεκανήσου’.
Στα 92 της χρόνια, η κορυφαία βυζαντινολόγος ιστορικός, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976. Ακόμη, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF.
Στην Παναγιά του Κάστρου καθήλωσε το κοινό που έσπευσε να παρακολουθήσει, την ομιλία της «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες» και την μοναδική φρεσκάδα και διαύγεια του πνεύματός της.
Κατά την χτεσινή ημέρα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ρόδου τίμησε την κα Αρβελέρ για το έργο της, σε μια ξεχωριστή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημοτικού συμβουλίου με την παρουσία των τοπικών αρχών, πολλών εκπροσώπων φορέων, τέως και νυν αιρετών κ.λπ. Προηγήθηκε η ομιλία της στο κινηματοθέατρο ‘Μετροπόλ’ για σχολεία και μαθητές που έσπευσαν να την ακούσουν.
Συγκεκριμένα, το παρών στην λιτή τελετή στο δημαρχείο, έδωσαν, πέραν του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο σεβ. μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρης Γάκης, οι αντιδήμαρχοι και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Στράτος Καρίκης, ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, οι τέως δήμαρχοι κ.κ. Μάνος Κόκκινος, Σάββας Καραγιάννης και Στάθης Κουσουρνάς, αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Γλυνός, ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο συντονιστής της Ν.Ε. του Σύριζα κ. Αντώνης Αποστολίδης, κ.ά.
Η κα Αρβελέρ εξέπληξε τους παρισταμένους με τις παρεμβάσεις της κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιογραφικού της, όταν «διόρθωνε» τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Ευάγγελο Μανδρακό για μικρά λάθη που έκανε!
Στην συνέχεια προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για την πορεία και το συγγραφικό έργο της κας Αρβελέρ.
Ο δήμαρχος Ρόδου
Στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αποδοχή εκ μέρους σας κα Αρβελέρ της τιμητικής διάκρισης, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Δήμος Ρόδου θεωρεί χρέος του, να τιμά τις προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε τομείς της επιστήμης και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πολλοί εργάστηκαν και εργάζονται με πάθος διαμορφώνοντας το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η κα Αρβελέρ. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις με το προσήκον μέτρο την προσωπικότητα και το έργο της. Συνδυάζει το ανεξάρτητο δημιουργικό πνεύμα με την ενεργό δράση του πολίτη. Παραμένει πάντα επίκαιρη και δημιουργική. Είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα που με το ευρύ πεδίο των δράσεών της, καταξιώθηκε διεθνώς για την προσφορά της στα γράμματα και στον Πολιτισμό. Δίδαξε γενεές επιστημόνων και παρέδωσε ένα έργο με ευρύ πεδίο μελετών, επιστημονικών παρεμβάσεων. Είναι μια διεθνής, εμβληματική προσωπικότητα για όλο τον κόσμο» και μίλησε για τις αρχές της Ευρώπης με αναφορές στην κρίση και στα σύγχρονα προβλήματα που διέρχονται οι χώρες. «Το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η Παιδεία» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο Πολιτισμός είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση και η μόνη υπέρβαση.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας, ξεκινώντας από την τοποθέτηση του κ. Καρίκη, που είπε πως «είναι μεγάλη τιμή για εμάς που βρίσκεστε εδώ καθώς μεγαλώσαμε παρακολουθώντας την προεία σας».
Ο κ. Υψηλάντης είπε τα εξής: «Δεν έπαψα να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που ωθεί τον ροδιακό λαό να τιμήσει την εξέχουσα βυζαντινολόγο μιας και τόσοι άλλοι έχουν κάνει το ίδιο πριν από εμάς; Εσείς, σίγουρα δεν το έχετε ενάγκη, όμως εμείς, η κοινωνία της Ρόδου, το έχουμε ανάγκη. Σας χρωστάμε πολλά και αισθανόμαστε την ανάγκη να σας τιμήσουμε».
Ο κ. Γιαννακάκης με την σειρά του είπε: «Προσήλθαμε σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος για να υλοποιήσουμε μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε μια τέτοια εκδήλωση, τιμώντας τέτοιες εξέχουσες προσωπικότητες».
Ο μητροπολίτης Ρόδου είπε στην τοποθέτησή του τα εξής: «Έχετε προσφέρει τόσα πολλά κυρίως την έκφραση της αυτοσυνειδησίας μας στην Δύση. Η παρουσία σας είναι τόσο μεγάλη, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο να ατενίζουμε όχι μόνον το παρελθόν μας αλλά και το μέλλον μας. Σας τιμούμε και σας ευχόμαστε να έχετε δύναμη και υγεία να συνεχίσετε το έργο σας. Να συνεχίσετε να δίνετε μια μαρτυρία Ρωμιοσύνης και Ελληνισμού την οποία χρειαζόμαστε κυρίως αυτές τις μέρες, μέσα στη δίνη στην οποία βρισκόμαστε, για το Γένος μας».
Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής κ. Γάκης είπε: «Θέλουμε να προβάλουμε στον κόσμο την συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού με γέφυρα την Δωδεκάνησο κι εσείς είστε μια από τις καλύτερες πρέσβειρες».
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις, όπως του κ. Διακογεωργίου και της φιλολόγου κας Χαράς Κοσεγιάν.
Ακολούθησε η επίδοση ειδικής τιμητικής διάκρισης από τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο στην κα Αρβελέρ καθώς και μία ξεχωριστή έκδοση με τις Βυζαντινές Αρχόντισσες.
Η ομιλία της κας Αρβελέρ
Κλείνοντας η κα Αρβελέρ υπογράμμισε τα εξής: «Εάν πω ότι είμαι συγκινημένη, είναι συνηθισμένο. Θα ξεκινήσω κατά τον Βυζαντινό τρόπο. Πρώτα η Εκκλησία, μετά η Πολιτεία κι έπειτα το Θεοφύλακτο Στράτευμα. Είπατε τόσα πολλά, κύριε δήμαρχε, που πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι υπερβολές είναι μόνο για Επικηδείους! Είμαι δασκάλα και μάνα και κάνω μόνο την δουλειά μου! Τίποτε παραπάνω!!! Η μάνα μου, μου έλεγε, παιδί μου να ξέρεις την τάξη σου, ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω! Σας θυμίζω ότι ενώ για την αρχαιότητα το παν ήταν το μέτρον, για τους βυζαντινούς η μεγάλη αρετή ήταν η τάξις και η οικονομία (όχι των χρημάτων ή υλικών αγαθών) αλλά η Θεία Οικονομία. Όταν η Παλαιά Διαθήκη γράφει πως ο Θεός δημιούργησε το Αδαμικό Σώμα, είπε: ποιήσωμεν άνθρωπον (στον πληθυντικό). Σε ποιον απευθύνεται; Η Ορθόδοξη Ομολογία απευθύνεται στην Αγία Τριάδα (αδύνατο, γιατί είναι Παλαιά Διαθήκη). Όταν λέμε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, είναι να γίνει ο άνθρωπος και αυτός δημιουργός. Οπότε, ο Θεός, ο Κύριος, ο Δημιουργός, απευθύνεται στο Αδαμικό Σώμα και λέει: ποιήσωμεν. Η ανθρωπιά δεν είναι μόνον Θεϊκό αλλά και ανθρώπινο. Όταν τα είπα μου είπαν μπράβο. Όταν τα είπα στην ελληνική ακαδημία, κάποιοι σηκώθηκαν κι έφυγαν γιατί με θεώρησαν αιρετική. Δεν το λέω για να σας σκανδαλίσω αλλά γιατί έτσι είναι. Ένας φυσικός ρωτήθηκε ποια είναι τα μεγάλα πανεπιστήμια και τα σχολεία τα οποία του έμαθαν κάτι. Σκέφτηκε και απάντησε: ο παιδικός κήπος. Τον κοιτούν οι δημοσιογράφοι και είπε, μου έμαθαν να πλένω τα χέρια μου πριν το φαγητό, να μην παίρνω τα παιχνίδια των άλλων αλλά και να δίνω το χέρι μου στο άλλο παιδί για να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να δώσεις το χέρι σου σε κάποιον άλλον για να περάσεις απέναντι».
Είπε ακόμη ότι ο άλλοτε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν προσπάθησε να κάνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Πολιτισμού με έδρα την Ρόδο. «Εάν είχε γίνει, θα ήταν σήμερα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Δεν έγινε ποτέ, και δεν κατάλαβα γιατί αφού υπήρχαν τα χρήματα. Όταν ο Μακρόν ήρθε στην Ελλάδα, θέλησε να εμφανιστεί στην Πνύκα. Για να τον ακούσει όλος ο κόσμος. Στα σύμβολα πρέπει να σταθούμε και να μην τα ξεχνούμε. Είναι καιρός να πάψουμε να είμαστε αιχμάλωτοι και ραγιάδες! Η καρδιά η ελληνική είναι πάντοτε στην Πόλη, δηλαδή πάντοτε στο Βυζάντιο…».