η διαμόρφωση ίσων όρων στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας στοχεύει το Ν/Σ “Άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”, που αναμένεται να μπει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Όπως τόνισε χτες ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του νομοσχεδίου, στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η εξυγίανση του χώρου του υπαίθριου εμπορίου.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που προωθούνται και κρίνονται ως σημαντικές είναι η απονομή των αδειών με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία , οικογενειακή κατάσταση κ.α.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης μπαίνει τέλος για τις νέες άδειες η κληρονομική διαδοχή. Δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά.
Σημειώνεται ότι οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο. Άδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους. Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε πέντε περίπου μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 11.000 επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που ήταν καταγεγραμμένοι το 2014, περισσότεροι από τους μισούς (7000) δήλωσαν στην εφορία ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι λοιποί που ήταν κερδοφόροι δήλωσαν κέρδη ύψους 8,5 εκατομμυρίων.
Επίσης οι Αγορές των Καταναλωτών μπαίνουν σε διαδικασία πλαισίου. Πλέον θα γίνονται με έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και διοργάνωση από ενώσεις και συνεταιρισμούς καταναλωτών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), καθώς και συλλογικούς φορείς πολιτών – καταναλωτών με νομική υπόσταση, στους σκοπούς των οποίων είναι η αλληλεγγύη.
Επιπλέον στο Ν/Σ δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό για διάθεση των προϊόντων του στο πλανόδιο ή στάσιμο εμπόριο με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας για την έκδοση και ανανέωση της άδειάς του. Μάλιστα ειδικά για τον παραγωγό, υπάρχει πρόβλεψη για προσωρινή τοποθέτησή του από το φορέα λειτουργίας, όταν υπάρχει θέση και μέχρι τη διαδικασία της μοριοδότησης, προκειμένου να μπορεί να διαθέσει την παραγωγή του.
Τέλος προβλέπεται η θεσμική θωράκιση και βελτίωση της λειτουργίας του ΣΥΚΑΠ, του μικτού κέντρου με πανελλαδική δικαιοδοσία, για την πάταξη του παραεμπορίου. Δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους από μόνο του ή σε συντονισμό με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας.
Γιώργος Αλεξάκης