ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΘΕΜΑ: Το οικοδόμημα – εξάμβλωμα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Κυρία Υπουργέ,
Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους, ανακηρύχτηκε το 1988 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.
Το κόσμημα αυτό, βάσει δημοσιεύματος της ιστοσελίδας www.protothema.gr και του Φρίξου Δρακοντίδη, ήλθε να αμαυρώσει η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο σας, για την ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο επί της οδού Μιλτιάδου στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, παρά τις αναφορές για καταστροφές αρχαίων από τον κατασκευαστή.
Ένας αρχαιολογικός χώρος, πολλώ δε μάλλον μία πόλη ανακηρυχθείσα ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν επιδέχεται σε καμία των περιπτώσεων τέτοιου είδους αισθητικές παρεμβάσεις. Ακόμη περισσότερο, στην συγκεκριμένη πόλη πουγια οποιαδήποτε απλή ή και αναγκαία οικοδομική εργασία στη Μεσαιωνική Πόλη, χρειάζονται έλεγχοι, αυτοψίες, μελέτες, μηχανικοί, άδειες, χρώματα και υλικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Σύμφωνα με την καταγγελία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας RicheS, αντικείμενο της οποίας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, στο οικόπεδο όπου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ανέγερση του μοντέρνου μεν, ασύμβατου δε κτιρίου με την αρχιτεκτονική της Μεσαιωνικής Πόλης, στο παρελθόν είχαν βρεθεί αρχαιότητες. Το 2005 με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η ανέγερση καταστημάτων στο εν λόγω τμήμα του οικοπέδου, περίπου 370 μέτρων, με τον όρο διατήρησης των υπαρχόντων αρχαίων, όμως η απόφαση δεν υλοποιείται εξαιτίας αυθαίρετων εκσκαφών και συνακόλουθης καταστροφής των αρχαίων από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Για τις ενέργειες αυτές εκδόθηκαν σήματα διακοπής εργασιών, υποβλήθηκε μήνυση, ενώ ζητήθηκε η ανάκληση της υπουργικής απόφασης διότι τα αρχαία που αναφέρονταν δεν υπήρχαν πλέον λόγω της καταστροφής.
Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και ξενοδόχος δεν πτοήθηκε και το 2011 επανήλθε με νέα μελέτη, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, για διώροφη οικοδομή με υπόγειο, στη θέση του οποίου υπήρχαν τα αρχαία που καταστράφηκαν από τις εκσκαφές. Το αίτημα του ιδιοκτήτη που συνοδευόταν και από τη θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου φτάνει να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης της κατασκευής.
Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάσθε:
• Να προσκομιστεί το σχετικό έγγραφο με την θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το έγγραφο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης της κατασκευής.
• Πώς γίνεται να εγκρίνεται από το Υπουργείο σας η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου;
• Διαφωνείτε στην νομοθετικώς ρυθμισμένη αρχή, βάσει του Αρχαιολογικού Νόμου, ότι κάθε οικοδομική εργασία και κατασκευή θα πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το μνημειακό περιβάλλον, να μην αλλοιώνει, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τη μορφή του;
• Διαβλέπετε τον κίνδυνο, η συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργήσει την βάση ώστε να αιτηθούν και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοια κατασκευάσματα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κ. Καμμένος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς