Τοπικές Ειδήσεις

Είναι διαχρονική η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου! Tο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο

Το ζήτημα της αποκατάστασης της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έθεσε στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που λόγω των μέτρων Covid πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ενόψει της ανακοίνωσης στο προσεχές διάστημα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, θα πρέπει η ΠΝΑΙ να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο και θα προκύψει από την κατανομή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, με κάνουν να ανησυχώ ότι για μία ακόμη φορά το Ν. Αιγαίο θα είναι η τελευταία Περιφέρεια στην Ελλάδα όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις. Ζούμε κάτι διαχρονικό που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία, κυβέρνηση κλπ. Όλοι είχαν την ίδια στάση απέναντι στο Νότιο Αιγαίο. Και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το ΕΣΠΑ 2021-2025 αντιστοιχούν στο Νότιο Αιγαίο μόλις 91 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου την περίοδο 2014-2020 δεν ξεπερνά τα 155 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αντιστοιχούν αθροιστικά στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 246 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζημάρκος, η διαφορά ανάμεσα στην ΠΝΑι και στις ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, όσον αφορά τα τομεακά έργα δεν ανέρχεται σε εκατομμύρια, αλλά σε δισεκατομμύρια ευρώ!
«Το Ν. Αιγαίο δεν έχει τομεακά έργα… Δεν ήρθε ποτέ να κάνει μεγάλα έργα το Κράτος, επειδή είναι κατακερματισμένη εδαφικά περιοχή, οι κλίμακες είναι μικρότερες. Καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε πχ. τα λιμάνια ως τους αυτοκινητόδρομους της ηπειρωτικής χώρας», είπε ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι ακόμη μεγάλα έργα, όπως η αποκατάσταση του δρόμου Αθηνιού στη Σαντορίνη (ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετεί τη σύνδεση του λιμένα του Αθηνιού, με το υπόλοιπο νησί) ή η κατασκευή της νέας γέφυρας Μάκκαρη στο Χαράκι της Ρόδου δεν αποτελούν έργα που μελετήθηκαν από το κράτος και συμπεριελήφθησαν στο ΠΕΠ. Οι μελέτες και η χρηματοδότηση των έργων αυτών έγιναν από την Περιφέρεια.
Η πρόταση του περιφερειάρχη να σταλεί η επιστολή στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς ψηφίστηκε ομοφώνως ενώ τη συμπαράστασή τους στο αίτημα εξέφρασαν οι βουλευτές Γιάννης Παππάς και Βασίλης Υψηλάντης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε για τα αναγκαία στη Δωδεκάνησο και στο Νότιο Αιγαίο. Είναι ευκαιρία να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι έτσι ώστε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση και περισσότερα έργα για τα νησιά μας», είπε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προφυλαχτούν τα νησιά ως κόρη οφθαλμού. Συνεχάρη τον περιφερειάρχη για τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε το Νότιο Αιγαίο στον τουρισμό σε μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του ο κ. Υψηλάντης δήλωσε αρωγός σε κάθε διεκδίκηση της ΠΝΑΙ για μία πιο δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων και περισσότερων έργων και την ένταξη αυτών στα τομεακά προγράμματα. Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, θα βρει ενωμένη όλη την τοπική κοινωνία.
Και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Μανώλης Γλυνός τόνισε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να τους βρει όλους ενωμένους, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στον περιφερειάρχη. «Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση και χάρη. Ζητάμε απλά Δικαιοσύνη και το μυστικό είναι στα τομεακά προγράμματα», είπε ο κ. Γλυνός.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στην επιστολή που απεστάλη προς τον πρωθυπουργό, αναφέρονται τα εξής:
Ενόψει της ανακοίνωσης στο προσεχές διάστημα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφασή του στην συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου 2020, ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο θα προκύψει από την κατανομή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Το Νότιο Αιγαίο παραμένει έως και σήμερα, σταθερά, επίμονα και διαχρονικά, η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, καθώς εξακολουθεί να πληρώνει επί δεκαετίες την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών της με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Αλλά και το τρομακτικό έλλειμμα σχεδιασμού και υλοποίησης Τομεακών Εργων από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης στα νησιά του.
Παρότι οι συνθήκες την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό που παραμένει σταθερό είναι η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με μόλις 168 εκατ, ευρώ για την 2014 – 2020, για 48 κατοικημένα νησιά, αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ύψους 91 ε. ευρώ το μικρότερο έναντι των υπολοίπων Περιφερειών, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να καλύψει και τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της περιόδου 2014-2010!
Το διαρκές πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η κάλυψη των υπαρκτών αναγκών του μεγάλου αριθμού των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά όχι μόνο αυτές.
Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που εκτελεί και χρηματοδοτεί τεχνικά προγράμματα άλλων φορέων, κυρίως νησιωτικών δήμων της περιοχής ευθύνης της, ακόμη και υπουργείων, με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα νησιά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των υπολοίπων περιοχών
Σημειώνεται ότι, επιπλέον του δικού της προγράμματος και της στήριξης των νησιωτικών δήμων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκεί παράλληλα τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν, χωρίς να έχει γίνει η μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων (πχ καθαρισμός ρεμάτων ….).
Είναι απολύτως σαφές, πως η χρηματοδοτική ενίσχυση της πιο δύσκολης πολυνησιακής Περιφέρειας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ, ως συνθήκη επιβίωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου