Ειδήσεις

G20: Συμφώνησαν, αλλά με ελάχιστες ουσιαστικές δεσμεύσεις για το κλίμα

Ναι μεν, αλλά από τους 20 «μεγάλους» της παγκόσμιας οικονομίας. Η σύνοδος του G20 στη Ρώμη ολοκληρώθηκε την Κυριακή (31/10), όμως η τελική διακήρυξη περιλαμβάνει ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Σε αυτή γίνεται έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική δράση» ώστε η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά φαίνεται ότι οι «σκληρές» αποφάσεις μεταφέρονται στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, όπου και θα μεταβούν απευθείας οι περισσότεροι από τους ηγέτες του G20.

Η διακήρυξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για τον χρονικό ορίζοντα του 2050, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Υποσχέσεις χωρίς χρονικό ορίζοντα

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες».

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, ενώ υπάρχει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς, όμως, να ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Ακόμα, οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα».

Όσον αφορά το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη, αναφέροντας απλά ότι «προσπαθούμε να μειώσουμε σημαντικά τις συλλογικές εκπομπές μεθανίου». Η διακήρυξη αναγνωρίζει, πάντως, ότι η μείωση εκπομπής μεθανίου «είναι μια από τις πιο γρήγορες, πιο εφικτές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».

Και τώρα η Γλασκώβη

Στη διακήρυξη σημειώνεται επίσης ότι «υπενθυμίζουμε και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ανεπτυγμένες χώρες, στον στόχο της από κοινού διάθεσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το 2020 έως το 2025 για την αντιμετώπιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών».

Όπως τονίζουν «είναι πολύ σημαντικό αυτός ο στόχος να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Γενικότερα, πάντως, επικρατεί δυσαρέσκεια ότι ουσιαστικά δεν έγινε κάποιο βήμα πίεσης προς τις πιο ρυπογόνες χώρες να επιταχύνουν τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Και τα βλέμματα, πλέον, στρέφονται στη Γλασκώβη…

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου