Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Παραβίασε τις συνθήκες, εισέβαλε, ύψωσε σημαία, έχτισε φυλάκια και τα στρατιωτικοποίησε» αναφέρθηκε το δελτίο ειδήσεων του HALK TV
Θυμήθηκαν τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο οι Τούρκοι, επαναφέροντας στην επιφάνεια τη ρητορική περί «Γαλάζια Πατρίδας». Υπολογίστηκε δε, ότι «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα» όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.
Πολλές είναι οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, και με αφορμή ελληνικά δημοσιεύματα, «κυκλώνουν» τη νήσο Ζουράφα ή Λαδοξέρα.
«Οι ειδήσεις για τη νήσο Ζουράφα μάς υπενθύμισε το ζήτημα καθώς και με τη Συνθήκη της Λωζάνης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ,η κυριαρχία πολλών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Μιλάμε για περιοχές που θα έπρεπε να βρίσκονται στην τουρκική κυριαρχία καθώς είναι Οθωμανική κληρονομιά. Μιλάμε για εδάφη της πατρίδας μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Αν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, κι εκεί είναι Γαλάζια Πατρίδα. Που φτάσαμε; Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Παραβίασε τις συνθήκες, εισέβαλε, ύψωσε σημαία, έχτισε φυλάκια και τα στρατιωτικοποίησε» αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του HALK TV.
«Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται σε απόσταση 6.4 μιλίων από την Σαμοθράκη που ανήκει στην Ελλάδα. και σε απόσταση 14.2 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Έχει μέγεθος 9 τ.μ Εδώ βρίσκεται η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Αλεξανδρούπολη και να θυμίσουμε εκεί βρίσκονται και οι αμερικανικές βάσεις» τονίστηκε όμως και στο δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER.
«Oι Έλληνες μιλούν για ᾽᾽γκρίζες ζώνες᾽’, το δικό μας ναυτικό μιλάει για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες. Το υπουργείο Εξωτερικών τα αναφέρει ως ᾽᾽γεωγραφικούς σχεδιασμούς᾽᾽. Τους αρέσει να δημιουργούν ορολογίες. Αλλά εδώ μιλάμε για 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες» ισχυρίστηκε ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίς.
Λίστα, με τον κωδικό όνομα EFAYDAAK έχει καταρτίσει η Τουρκία με τις γκρίζες ζώνες στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Η γειτονική χώρα, έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το κωδικό όνομα άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».
Το αρκτικόλεξο αυτό εμφανίζεται στην επίσημη τουρκική βιβλιογραφία, ενώ περιλαμβάνεται και σε εγχειρίδιο που μοιράζει η γειτονική χώρα στις Ακαδημίες πολέμου μετά το επεισόδιο των Ιμίων. Ο αναλυτής Χρήστος Μηνάγιας ήταν εκείνος που δημοσίευσε τη λίστα που φέρεται να βρίσκεται στα τουρκικά απόρρητα έγγραφα, σε βιβλίο του με τίτλο «Απόρρητος φάκελος Τουρκία, Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας», 2014, Εκδόσεις Κάδμος.
Οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
1) Συμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.
2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ.. Από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.
Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ
5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.
7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. Του Πράσσος, Καζαγάνι βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.
8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα νο 1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα νο 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος, Πράσσος, Λυδία.
9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Άγιος Άντώνιος.
10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.
11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα. βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.
12) Σύμπλεγμα νησιών Β.Δ. Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.
ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγος: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δίας, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, Βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.
Η Αγκυρα επέκτεινε το αφήγημα του απόστρατου Τούρκου συνταγµατάρχη, Ουµίτ Γιαλίµ, πρώην γενικού γραµµατέα του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι από το 2004 έως το 2009 η Ελλάδα προχώρησε στην κατοχή 17 νησιών και µίας βραχονησίδας του Αιγαίου, µε τη µεταφορά σε αυτά στρατιωτικών µονάδων και κατοίκων.
Τα νησιά αυτά όπως φαίνονται στο χάρτη, είναι: Οινούσσες, Θύµαινα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Ψέριµος, Αρκοί, Φαρµακονήσι, Καλόλιµνος, Πλατιά, Γυαλί, Σύρνα, Λέβιθα, Κίναρος και τα ανήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κρήτη Γαύδος, ∆ία, ∆ιονυσιάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι. Η λίστα πάντως γίνεται κατά καιρούς «λάστιχο» -άλλοτε έχει 16 νησιά και έχει φθάσει µέχρι τα 25, για να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα 18.
Πηγή pentapostagma.gr