Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματίζει η συχνότητα των εργατικών δυστυχημάτων στη Ρόδο

• Ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας διοργανώθηκε από το ΕΚΡ, την ΟΣΕΤΕΕ και το ΙΝΕΕ/ΓΣΕΕ Ν. Αιγαίου

Μία δυσάρεστη πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα κατέχει η Ρόδος. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Εγγλέζος, τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο εκτίθενται σε κινδύνους καθημερινά. Γι’ αυτό και απαιτείται η λειτουργία Γραφείου Τεχνικής Επιθεώρησης στην περιοχή μας.
Χθες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και ειδικότερα το Περιφερειακό Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος διοργάνωσαν εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα: Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Εργατικό Ατύχημα με εισηγητές τον δρ. Ανδρέα Στοϊμενίδη, πρόεδρο ΟΣΕΤΕΕ, γραμματέα ΥΑΕ ΓΣΕΕ, και αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ΥΑΕ και την κα Άντα Σταμάτη, νομικό και επιστημονική συνεργάτιδα ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο κ. Εγγλέζος με τον πρόεδρο του Περ. ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Ν. Αιγαίου, Σάββα Χατζησάββα και τον πρόεδρο ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο ΕΚΡ.
«Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν ένα θέμα που ταλανίζει συνολικά την Ελλάδα. Κυρίως όμως ταλανίζει την περιοχή μας, αφού επανειλημμένα συμβαίνουν εργατικά δυστυχήματα ή σημειώνονται τραυματισμοί συναδέλφων στο χώρο εργασίας. Το Εργατικό Κέντρο διαχρονικά αναδεικνύει το θέμα αυτό. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την ημερίδα για να ευαισθητοποιήσουμε τους εργοδότες, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικούν εκτός από καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υποτιμούν πολλές φορές ώστε να είναι αρεστοί στον εργοδότη. Έτσι όμως γινόμαστε μάρτυρες των εργατικών δυστυχημάτων», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.
Την ανάγκη λειτουργίας Γραφείου Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο επεσήμανε ο κ. Εγγλέζος, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Μόνο φέτος είχαμε στην περιοχή μας τέσσερα εργατικά δυστυχήματα. Το πιο πρόσφατο συνέβη προχθές. Τον Αύγουστο είχαμε τρία μαζεμένα δυστυχήματα στην περιοχή. Γενικώς τα τελευταία 10 χρόνια περισσότεροι από 16-17 συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προηγούμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τον πρώην πρόεδρο Σάββα Χατζησάββα, συνεχίσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, πήραμε δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τους υπουργούς, οι οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα έμειναν μόνο στα χαρτιά… Αποφασίσαμε σε συνεργασία με το ΙΝΕ να διοργανώσουμε μία ημερίδα στην περιοχή μας έτσι ώστε να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος… Λόγω της έλλειψης Τεχνικής Επιθεώρησης, οι συνάδελφοι κρέμονται κυριολεκτικά από τις οικοδομές για να βγάλουν το μεροκάματο. Γενικότερα στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται προδιαγραφές για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων. Όλο το Νότιο Αιγαίο στηρίζεται σε τέσσερις επιθεωρητές εργασίας των οποίων η έδρα είναι στο ΚΕΠΕΚ του Πειραιά. Είναι προφανώς ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες 80.000 και πλέον επιχειρήσεων».

Για μία «ανθρωποθυσία» εργαζόμενων έκανε λόγο ο κ. Στοϊμενίδης, αναφέροντας τα εξής: «Η Ελλάδα αποτελεί μία μαύρη κουκίδα στον ευρωπαϊκό χάρτη στα θέματα εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Στην Ευρώπη το 85% των εργαζόμενων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 30%. Από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν καλύπτονται μόνο τα μισθολογικά ζητήματα, αλλά και τα ζητήματα του τρόπου εργασίας που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία και ασφάλεια του εργαζόμενου.

Υπάρχει μία μεγάλη ανθρωποθυσία εργαζόμενων κάθε χρόνο. Τελευταίο περιστατικό ο θάνατος συναδέλφου στη Ρόδο. Μετράμε από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα 117 νεκρούς στο χώρο εργασίας και 192 τραυματίες. Μιλάμε για τεράστιους αριθμούς. Και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι περίπου 2.500 άτομα στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες.
Ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που καταπατάται στη χώρα”.
Τέλος ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, δήλωσε πως πρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-ΣΕΠΕ να μεγαλώσει να επιστρέψει στο Υπουργείο Εργασίας και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος από τους κοινωνικούς εταίρους. «Δεν είναι δυνατό σε μία περιοχή όπως η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα να μην υπάρχει Τεχνική Επιθεώρηση», συμπλήρωσε ο κ. Στοϊμενίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου