Ισχυρή ανθεκτικότητα επέδειξε ο ελληνικός τουρισμός το 2015, καταφέρνοντας να διασωθεί από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην επιχειρηματική κοινότητα το ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι αφίξεις στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα κάμπινγκ της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τα 16 εκατ. Επίσης, αύξηση κατά 2,2% παρουσίασαν για το 9μηνο και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ αγγίζοντας τα 69,5 εκατ.
Πάντως, τα ποσοστά ανόδου των αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ είναι σαφώς υποδεέστερη από τη γενικότερη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και πάλι το θέμα της λειτουργίας χιλιάδων μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων στα οποία δεν καταγράφονται οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις ξένων αλλά και Ελλήνων τουριστών. Πρόκειται για εκατ. διανυκτερεύσεις από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση πολλά εκατομμύρια ευρώ λόγω της μη καταβολής του ΦΠΑ αλλά και από άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν μόνο τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα της χώρας.
Για το 2016 με την εκτιμώμενη αύξηση του αριθμού των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων ενδέχεται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι απώλειες φορολογικών εσόδων. Εκτός εάν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προχωρήσει έγκαιρα σε ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν φορολογική ισονομία και ομοειδείς κανόνες λειτουργίας σε όλο τον χώρο της φιλοξενίας, όπως ζητούν οι τουριστικοί φορείς. Επίσης, τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν δεν ρυθμιστεί η αγορά το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να αντιμετωπίσει φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που καταγράφονται στον χώρο του αυτοκινήτου, όπου πολλοί ιδιοκτήτες κατέθεσαν τις πινακίδες τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών. Συγκεκριμένα, συμπληρώνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ιδιοκτήτες μικρών, κυρίως, καταλυμάτων να καταθέσουν τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας και να ενοικιάζουν τα δωμάτιά τους σε τουρίστες με αστικές μισθώσεις –καθώς επιτρέπεται από την 1η Νοεμβρίου– αποφεύγοντας έτσι τις επιβαρύνσεις που έχουν οι αδειοδοτημένες τουριστικά επιχειρήσεις.
Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις των ξένων τουριστών για το 9μηνο τόσο στα ξενοδοχεία (11,2 εκατ.) όσο και στα κάμπινγκ (207.785). Ο αριθμός των αφίξεων των Ελλήνων αυξήθηκε στα ξενοδοχεία (4,5 εκατ.) αλλά μειώθηκε στα κάμπινγκ (118.295). Ξένοι και Ελληνες τουρίστες πραγματοποίησαν περισσότερες διανυκτερεύσεις τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα κάμπινγκ. Οι διανυκτερεύσεις των ξένων στα ξενοδοχεία ξεπέρασαν τα 57,1 εκατ. και των Ελλήνων τα 10,8 εκατ. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις των ξένων στα κάμπινγκ έφθασαν σε 775.754 και των Ελλήνων σε 713.367. Η μέση παραμονή ανά άτομο στα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ ανήλθαν σε 4,3 διανυκτερεύσεις. Για τους ξένους η μέση παραμονή διαμορφώθηκε σε 5,1 διανυκτερεύσεις και για τους Ελληνες σε 2,5. Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχεία ανήλθε για το 9μηνο σε 42,5% έναντι 41,9% την ίδια περίοδο του 2014.
Καθημερινή