Οι πρώτες ατομικές ειδοποιήσεις βεβαίωσης οφειλών «μαμούθ» σε βάρος αιρετών, που θήτευσαν από τον Αύγουστο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2011 σε διοικητικά συμβούλια, της υπό εκκαθάριση πλέον δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, του πρώην Δήμου Πεταλουδών, απεστάλησαν αρμοδίως από το γραφείο καθυστερήσεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και έχουν προκαλέσει εύλογα ανησυχία και εκνευρισμό, ακόμη και στη δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου!
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το θέμα με υπόλογους πρώην αιρετούς στους καποδιστριακούς Δήμους Ροδίων και Πεταλουδών, άνοιξε, αίφνης μέσα στην εορταστική περίοδο και έχει αναστατώσει μέλη των πρώην διοικήσεων των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων ΑΔΕΚΤ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Εξαιτίας συγκεκριμένα της ατολμίας των δημοτικών αρχών του ενιαίου Δήμου Ρόδου, να ρυθμίσουν οριστικά οφειλή «μαμούθ» των δημοτικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, μέλη των διοικήσεων τους, βρίσκονται πλέον στην δυσάρεστη θέση να καλούνται αρμοδίως από τον ασφαλιστικό οργανισμό να εξοφλήσουν από προσωπικούς τους πόρους οφειλή που αγγίζει με τις προσαυξήσεις τα 7 εκατ. ευρώ!
Στις πρώτες ατομικές ειδοποιήσεις που απεστάλησαν από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, μέλη των διοικήσεων της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ καλούνται συγκεκριμένα να ρυθμίσουν από ίδιους πόρους οφειλή συνολικού ύψους 2.907.066,40 ευρώ εκ των οποίων το 1.545.132,11 ευρώ αφορά κύριες εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα από την 1η Αυγούστου 2001 έως την 28η Φεβρουαρίου 2011 (24 συνολικά ΠΕΕ) και 1.361.534,29 ευρώ πρόσθετα τέλη!!
Στην ειδοποίηση, που περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα οφειλών, αναφέρονται εισαγωγικά τα εξής:
«Σας πληροφορούμε ότι στην Υπηρεσία μας έχουν βεβαιωθεί σε βάρος του αναφερόμενου οφειλέτη τα παρακάτω ποσά από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.
Παρακαλούμε να προσέλθετε για ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής σας ενός 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας θα υποχρεωθούμε να λάβουμε τα προβλεπόμενα από το Ν.Δ.356/2974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κλπ.) κατά του οφειλέτη, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων αυτού (άρθρο 69 Ν. 2676/2999), προκειμένου να εισπραχθεί η απαίτηση του ιδρύματος».
Η επαπειλούμενη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των διοικήσεων της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης έχει αναστατώσει αιρετούς, που βρέθηκαν υπόλογοι για την κακοδαιμονία στα οικονομικά της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Σημειώνεται ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται ενώπιον του συγκεκριμένου κινδύνου συγκαταλέγονται και ορισμένοι οι οποίοι διατείνονται ότι επί θητείας τους είχαν προχωρήσει στην εξόφληση των οφειλών που τους είχε βεβαιώσει το ΙΚΑ και μάλιστα είχαν λάβει κατ’ επανάληψη και ενημερότητα.
Ενας μάλιστα σκοπεύει να υποβάλει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου του ασφαλιστικού φορέα, υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι αποδέκτης της συγκεκριμένης ατομικής ειδοποίησης, που έχει αναστατώσει ολόκληρη την οικογένεια του.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου, που κατόρθωσε να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα δυνάμει ευεργετικής διατάξεως, είχε κληθεί συγκεκριμένα από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ να αποπληρώσει τις οφειλές 6 δημοτικών επιχειρήσεων, ύψους 7.432.250,77 ευρώ. Η αίτηση αναστολής, που υπέβαλε απορρίφθηκε και το ΙΚΑ πλέον εστράφη για την είσπραξη, όχι μόνο κατά του Δήμου Ρόδου, αλλά και κατά των φυσικών προσώπων των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ο Δήμος Ρόδου έχει εκθέσει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εταιρειών δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των οφειλών, που υποχρεωτικώς, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, περιήλθαν στον ενιαίο Δήμο και χαρακτηρίζει άκυρη την από 8 Νοεμβρίου 2013 απόφαση του ΙΚΑ Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου διατείνεται παραπέρα ότι οι εταιρείες, τελούν υπό εκκαθάριση αλλά και σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να εξοφληθούν οι οφειλές.
Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα βιβλία της ΑΔΕΚΑΜ έχουν κατασχεθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και έχουν σφραγιστεί τα γραφεία της.
Το ΙΚΑ από την άλλη διατείνεται ότι έχει γίνει μεταβίβαση των παγίων όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων είτε στον Δήμο, είτε σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις που σημαίνει ότι βάσει του άρθρου 379 του αστικού κώδικα υπάρχει αλληλέγγυος ευθύνη τόσο της μεταβιβάζουσας επιχείρησης όσο και της αποκτώσας.
Τονίζει επιπλέον ότι έγινε μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού των ως άνω επιχειρήσεων στον Δήμο Ρόδου ή σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυτού αλλά και οι υπ’ αρίθμ. 291/2007 και 266/2008 αποφάσεις του Δ.Σ. Ρόδου με τις οποίες ομοφώνως ανέλαβε τις οφειλές προς το ΙΚΑ της ΑΔΕΚΤ ΑΕ, μέσω προγράμματος δανειοδότησης, αλλά έως σήμερα δεν προχώρησε σε ρύθμιση ή εξόφλησή τους.
Όλες σχεδόν οι οφειλές προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού που απασχόλησαν και δεν κατέβαλλαν, για τις οποίες ουδεμία αμφισβήτηση υπάρχει, ενώ τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν από το ΙΚΑ έως σήμερα (μηνυτήριες αναφορές, μη έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, μπλοκάρισμα ατομικού ΑΦΜ των διοικούντων τις επιχειρήσεις κ.α.), εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων αυτών όσο και των κατά νόμο υπευθύνων τους, δεν επέφεραν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.
Στον Δήμο Ρόδου μετά και τη νέα εξέλιξη τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το δημοτικό συμβούλιο για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.
Πιο συγκεκριμένα υφίσταται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία δεν αναγνωρίζονται οι οφειλές της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ αλλά από εκεί και πέρα θεωρούν παράλογο να απαιτείται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ η εξόφληση της οφειλής τόσο από τον Δήμο Ρόδου όσο και από τα μέλη των διοικητικό συμβουλίων της εταιρείας.
Σημειώνουν μάλιστα ότι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση υπ. αρ. 160/2016, η οποία εκδόθηκε μετά από ερώτημα του πρώην υπουργού κ. Γ. Κατρούγκαλου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που υπάγονται σε συμψηφισμό οφειλών, τους παρέχονται για τα ποσά που ρυθμίζονται συγκεκριμένα ευεργετήματα:
• Τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
• Αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.
• Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης.