Την πολιτική επικαιρότητα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και παράλληλα με τις ευχές του, σχολίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασόκ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Με την ευκαιρία δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ‘επικριτές’ του σχετικά με την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας πρόσφατα στην Βουλή, με την οποία εξαιρούνται η Ρόδος και η Κάρπαθος από την προσωρινή (για ένα χρόνο) αναστολή του ΦΠΑ.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ορισμένες αλήθειες, μαζί με τις ευχές μου, που θα μας συνοδεύουν για τον επόμενο χρόνο. Θα είναι ένας χρόνος ο οποίος θα προσδιορίσει ακόμη και το μέλλον του πλανήτη. Αλλάζουν ηγεσίες στις μεγαλύτερες χώρες, στην Αμερική, στην Γαλλία, στην Γερμανία, που είναι οι βασικότερες που θα προσδιορίσουν τι θα συμβεί και που τα ‘απόνερά’ τους θα επηρεάσουν την χώρα μας. Συνεπώς το 2017 θα γίνει ένας μεγάλος ‘τριγμός’ στον πλανήτη. Όμως εμείς πού βαδίζουμε; Δεν έρχονται επενδύσεις, δεν επαναπατρίζονται τα χρήματα από τις τράπεζες του εξωτερικού. Εάν το 2017 δεν υπάρξει μια κυβέρνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που λέγονται επενδυτές και σ’ αυτούς που θα επαναπατρίσουν τα χρήματά τους, τότε δεν θα έχουμε καλύτερες μέρες», δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.
Ο κ. Κρεμαστινός, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στις τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν υπό το καθεστώς των ‘Capital Controls’ και που έχει πολλές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας καθώς κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη.
«Προσωπικά δεν ξέρω αν θα είναι ένας καλός χρόνος. Ξέρω όμως τι θα συμβεί εάν δεν γίνουν αυτά που προανέφερα. Θα τεθούν σε κίνδυνο οι μισθοί και οι συντάξεις, εάν συνεχιστεί αυτή η υπερ-φορολόγηση. Με αυτό τον τρόπο θα καταρρεύσει η χώρα και θα κινδυνεύσει η εθνική της υπόσταση» υπογράμμισε, επαναφέροντας την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή διενέργεια εκλογών.
Για την αναστολή του ΦΠΑ και την τροπολογία
Μιλώντας ειδικότερα για την επίμαχη τροπολογία, σχετικά με την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση (από την οποία εξαιρέθηκαν τελικά η Ρόδος και η Κάρπαθος), ο κ. Κρεμαστινός, τόνισε τα εξής:
«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο πανηγυρίσαμε για κάτι το οποίο ‘ανεστάλη’ και δεν καταργήθηκε. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία στην Βουλή για την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Δεν καταλαβαίνω και τους τοπικούς μας άρχοντες που στην αρχή είχαν πιστέψει ότι ήταν κάτι σημαντικό –ενώ δεν είναι. Είδατε τι έγινε στην Κρήτη. Εμείς για ποιο λόγο υποδεχτήκαμε τον πρωθυπουργό με χειροκροτήματα; Εμείς στην Βουλή, ζητήσαμε με τροπολογία που καταθέσαμε, να επανέλθουν όλα τα νησιά στο παλαιότερο καθεστώς –την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και έφερε την δική της τροπολογία, που προέβλεπε την αναστολή σε κάποια νησιά πλην Ρόδου και Καρπάθου. Εάν εμείς λέγαμε όχι, τότε θα έλεγε η κυβέρνηση ότι υποστηρίζουμε να εφαρμοστεί για όλα τα νησιά αυτό που εφαρμόζεται για την Ρόδο και την Κάρπαθο σήμερα. Συνεπώς εμείς δεν ψηφίσαμε να μην εφαρμοστεί στην Ρόδο και στην Κάρπαθο. Ψηφίσαμε να ανασταλεί στα υπόλοιπα νησιά. Εάν το καταψηφίζαμε, θα ήταν σαν να λέγαμε να μην γίνει αναστολή και στα άλλα νησιά. Τότε θα μας βρίζανε όλοι…. Είχαμε ξεκάθαρη θέση….»
Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκαν όλοι οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές από τους τοπικούς φορείς, τις αρχές και τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε:
«Εάν λέγαμε όχι, θα σήμαινε ότι δεν συμφωνούμε με την αναστολή και στα άλλα νησιά. Εάν γνωρίζατε πώς λειτουργεί η Βουλή θα καταλαβαίνατε ότι δεν μπορείς να κάνεις επιλογή στον τρόπο που ψηφίζεις την τροπολογία. Δεν έχει το δικαίωμα ο βουλευτής να πει ότι ψηφίζει το ένα ή το άλλο».
Έθεσε, τέλος, την παράμετρο που είναι η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι απαράδεκτο και έχει την σφραγίδα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. «Αυτό που έκανε θα το αντιληφθούμε μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σ αυτό θα επιμείνω όσο μπορώ…» τόνισε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός.
Einai diskoli i katastasi me tetoio pothen esxes i alitheia