Συνεντεύξεις

«Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο περιβάλλον για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε»

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική», με την «εκπνοή» του 2017, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου. Όπως υπογραμμίζει, η τοπική οικονομία, παρά τα συνεχή «χτυπήματα» που δέχεται, άντεξε αλλά με απώλειες, τονίζοντας πως οι πληγές της κρίσης, σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να επουλωθούν και μάλιστα σύντομα.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκφράζει ικανοποίηση αφού ήταν εξ αρχής αίτημα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, η ένταξη σε αυτόν και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ για την απώλεια του ΦΠΑ, ο κ. Πάππου τονίζει πως οι τοπικές μας επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ‘πλήρωσαν’ μεταξύ άλλων, ακόμη ένα μεγάλο φορολογικό τίμημα: «Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, όσον αφορά τον επιμελητηριακό θεσμό, ξεκαθαρίζει ότι τα Επιμελητήρια είναι η φωνή των επιχειρήσεων, η φωνή της αγοράς. Είναι αυτά που γνωρίζουν άμεσα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής και συνεπώς, ο ρόλος του Επιμελητηρίου, πρέπει να ενισχυθεί.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πάππου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για την χρονιά που πέρασε. Παρά την ασταμάτητη φορολόγηση, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τα οικονομικά προβλήματα, η τοπική αγορά «άντεξε» τα χτυπήματα κατά την άποψή σας;
«Άντεξε», με απώλειες. Εδώ και 10 περίπου χρόνια, οι τοπικές μας επιχειρήσεις, όπως και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, βιώνουν τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης, πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά, για τη διάρκεια και την έντασή της. Στο διάστημα αυτό, ο τόπος μας, η Δωδεκάνησος, φτώχυνε και μίκρυνε. Όπως και η πατρίδα μας.
Οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Καθημερινά όλοι οι επαγγελματίες δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πρωτίστως στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους και στη συνέχεια να εξασφαλίσουν το όποιο εισόδημα. Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση μπαίνουν και τα λουκέτα στην αγορά, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων (αν όχι χιλιάδων) θέσεων εργασίας.
Αντιλαμβάνεστε βεβαίως, ότι η ασφυξία στην τοπική μας αγορά προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την χαμηλή ζήτηση των καταναλωτών λόγω μείωσης του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού και της έλλειψης ρευστότητας. Ο κύκλος εργασιών και οι πωλήσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Το εισόδημα υποχωρεί, η κατανάλωση υποχωρεί. Οι επιχειρήσεις που αντέχουν, με κόπους και προσωπικές θυσίες, οι τοπικές μας επιχειρήσεις – ήρωες, είναι οι επιχειρήσεις που κοιτούν μπροστά. Που εξελίσσονται, που δημιουργούν ευκαιρίες. Για πόσο όμως; Πόσο μπορούν να αντέξουν;
Οι πληγές της κρίσης, σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να επουλωθούν και σύντομα. Χρειάζονται οι απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οι προβλέψεις των οικονομικών επιτελείων είναι ευοίωνες. Χρειάζονται όμως σημαντικά βήματα, έτσι ώστε η ευημερία των αριθμών και των οικονομικών δεικτών, να γίνει αντιληπτή στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες. Σε διαφορετική περίπτωση, η Οικονομία μας θα συνεχίσει να υφίσταται κοντά στα όρια της ύφεσης.
• Μιλήστε μας για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτιμάτε ότι είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας;
Ήταν αίτημα του Επιμελητηρίου μας, από την αρχή της διαβούλευσης του Νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η ένταξη σε αυτόν και των ελεύθερων επαγγελματιών, αίτημα που έγινε αποδεκτό τόσο από τους Θεσμούς όσο και από την Κυβέρνηση.
Ο νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό είναι ένα απαραίτητο βήμα, για την εύρεση βιώσιμης λύσης για όλες εκείνες τις εγκλωβισμένες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είτε έχουν καταγγελθεί είτε πρόκειται στο άμεσο μέλλον να καταγγελθούν τα δάνειά τους.
Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν δυνατότητες μεγαλύτερων εγγυήσεων ή ακόμη και εισόδου επενδυτών στο εταιρικό τους σχήμα. Στην περιοχή μας, όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και με πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, η βελτίωση του Νομοθετικού Πλαισίου έρχεται να δώσει μία ανάσα και να επιτρέψει σε όλες τις βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις και σε όλους τους επαγγελματίες , να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στην επιχειρηματική ζωή. Να δραστηριοποιούνται, να απασχολούν εργαζομένους και να συνεισφέρουν στην οικονομία και στα νοικοκυριά τους.
Η επιμελητηριακή μας κοινότητα, ζήτησε και κατάφερε μία αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου στην πράξη. Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών – μελών μας ή μη, για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στον μηχανισμό ρύθμισης και φυσικά να υπάρξουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την κατάχρηση αυτού του νόμου από τους συστηματικούς κακοπληρωτές.
• Με αφορμή την πρόσφατη επανεκλογή σας στην προεδρία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, θα ήθελα ένα σχόλιο για τις προτεραιότητές σας για την νέα θητεία σας.
Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, που μας τίμησαν για ακόμη μία φορά με την ψήφο τους και έκαναν τη φωνή μας πιο δυνατή. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για συναίνεση και συνεργασία και σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, του οποίου είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, όλα τα Δωδεκάνησα, ενώθηκαν για την ανάπτυξη.
Οι προτεραιότητες μας, δεν αλλάζουν. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον ντόπιο επιχειρηματία – επαγγελματία. Είμαστε εδώ, μαζί με την νέα επιμελητηριακή οικογένεια, με δυναμικούς εκπροσώπους από όλους τους κλάδους του επιχειρείν και από όλα τα νησιά μας, για να διεκδικήσουμε για την επόμενη περίοδο. Όλοι μαζί, προς όφελος του τόπου μαςΒασική μας προτεραιότητα ήταν και είναι η στήριξη και η ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας, έμπρακτα και ουσιαστικά, μέσω της υπεράσπισης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των νησιωτών και φορολογικών κινήτρων.
Οι τοπικές μας επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «πλήρωσαν», μεταξύ άλλων, ακόμη ένα μεγάλο φορολογικό τίμημα. Αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Ρύθμιση που δεν ήταν προνόμιο, αλλά κίνητρο για εγκατάσταση και προϋπόθεση επιβίωσης των νησιωτών. Ήταν η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας.
Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι να τις επαναλάβουμε και να τις συζητήσουμε εκ νέου. Όσες φορές χρειαστεί. Μέσα λοιπόν, από υπεύθυνες διεκδικήσεις, μέσα από ρεαλιστικές προτάσεις, μέσα από γόνιμη συμμετοχή, θεωρώ ότι η φωνή μας, η φωνή της αγοράς της Δωδεκανήσου, θα εισακουστεί.
• Κατά την άποψή σας, ο ρόλος του επιμελητηριακού θεσμού θα πρέπει να ενισχυθεί και στην χώρα μας;
Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο! Ο νέος επιμελητηριακός νόμος βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε τα εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας να ασκούν πιο αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες τους έχουν ανατεθεί.
Για παράδειγμα, η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα μέλη τους (συμπεριλαμβανομένης της διεκπεραίωσης διαδικασιών δημοσίου δικαίου),η υποστήριξη του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας και η συμβολή στην κατάρτιση και την υλοποίηση δράσεων έργων και προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς, κοινοτικούς ή άλλους πόρους, ως φορείς περιφερειακής ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα θεσπίζεται ένα νέο όργανο, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, ώστε οι αναπτυξιακές δράσεις των Επιμελητηρίων να βρίσκονται σε αρμονία με τον ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό, όπως αυτός εκφράζεται από τη δεύτερη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εισάγεται ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, προκειμένου η λογική της υπηρεσίας μίας στάσης να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης, κυρίως μέσω της αξιοποίησης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου και της ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών.
Όπως προείπαμε όμως, τα Επιμελητήρια είναι η φωνή των επιχειρήσεων, η φωνή της αγοράς. Είναι αυτά που γνωρίζουν άμεσα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Όσο υπάρχει «κενό» στην κατανόηση των προβλημάτων των μελών μας, όσο επικρατεί επενδυτική «άπνοια» στην περιοχή μας, τόσο κρίσιμος και απαραίτητος κρίνεται ο ρόλος του Επιμελητηρίου μας και πρέπει να ενισχυθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου