Ενας ακόμα χρόνος περνά και ο δήμαρχος Ρόδου, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάνει τον απολογισμό της δημοτικής αρχής σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική». Αναφέρεται στο μέχρι τώρα έργο του, στις επιτυχίες και στις αστοχίες και κλείνει με την διαβεβαίωση ότι σύντομα θα δούμε τη Ρόδο «ακόμη πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και πιο λειτουργική».
Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου:
• Kύριε Δήμαρχε, τρίτος χρόνος της θητείας σας, στο τιμόνι του Δήμου Ρόδου. Μια πρώτη εκτίμηση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αθανασίου για την δυνατότητα, που μας δίνετε στο τέλος κάθε ημερολογιακού χρόνου μαζί με τις ευχές, να επικοινωνούμε με τους συμπολίτες μας, ώστε και αυτοί να έχουν επαρκή και σαφή αντίληψη, ενημέρωση, αλλά παράλληλα και τον έλεγχο των λόγων και των έργων μας.
Κατ’ αρχάς τούτες τις ημέρες ταιριάζει να ανταλλάξουμε ευχές για προσωπική και οικογενειακή ενδυνάμωση, υγεία, ευημερία. Να ευχηθούμε το νέο έτος να φέρει για τον ΔΗΜΟ μας το μέγιστο δυνατό ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των προσπαθειών μας. Να φέρει γόνιμη και παραγωγική συνεργασία, δημιουργικότητα, πρόοδο, ανάπτυξη στον τόπο μας, αλλά κυρίως στην πατρίδα μας, που για ένα ακόμη χρόνο παλεύει να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί, μέσα από την εθνική και ατομική προσπάθεια.
Ο χρόνος είναι μια αναπόδραστη πραγματικότητα, που οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να τον αξιοποιούμε με ταχύτητα, με επιμονή και υπομονή, με γνώση, με πολλή δουλειά, με συνεννόηση και συνέργιες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να διεκδικήσουμε τις λύσεις, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και να πορευτούμε δημιουργικά για το κοινό καλό.
Ξεκινώντας από ένα γενικό πλαίσιο, ακριβώς τις ίδιες ημέρες την προηγούμενη χρονιά μιλούσαμε πάλι για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, που σαφώς αποτελεί τη συνέχεια μιας κατάφορης αδικίας σε βάρος της αναπτυξιακής πολιτικής του τόπου μας για τους λόγους, που έχουν αναλυθεί επαρκώς από τις αρχές και τους φορείς σε όλα τα επίπεδα.
Στο δικό μας τώρα πολιτικό χρόνο, του τρίτου έτους της παρούσας θητείας μας, ως δημοτική αρχή στον Δήμο Ρόδου. Μέσα στο χρόνο αυτό, όπως βλέπετε και παρακολουθείτε δίνουμε καθημερινά αγώνα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που επιζητούν όμως άμεσες-κάθετες λύσεις, τώρα! Τα αποτελέσματα των έργων και των δράσεων μας θα αναλυθούν πιστεύω επιμέρους στις επόμενες ερωτήσεις, που θα θέσετε και που οφείλω να δώσω απαντήσεις.
• Ποιες οι «μεγαλύτερες» επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής μέσα στον χρόνο, που πέρασε και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες;
Με μια συνοπτική αναφορά –ενημέρωση θα αναφερθώ στις στοχευμένες, άμεσες, καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις που δόθηκαν σε συγκεκριμένα και χρόνια ζητήματα και προβλήματα του τόπου μας:
>Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πετύχαμε καλά οικονομικά αποτελέσματα μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, δίχως να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη και χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση στον πολίτη. Όπως γνωρίζετε, οι περιστάσεις επιβάλλουν, αλλά κυρίως η «φιλοσοφία» της Δημοτικής Αρχής για συνετή, χρηστή και προσεκτική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, έχει επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο Δήμος μας σήμερα πατάει γερά στα πόδια του σε οικονομικό επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς με όλους τους δήμους της χώρας. Ο εξορθολογισμός και περιορισμός των δαπανών, η διεκδίκηση των απαιτήσεων του Δήμου, οι στοχευμένες και εστιασμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής στο επίπεδο της κεντρικής διαχείρισης του Δήμου μας, αλλά και των οργανισμών και επιχειρήσεων του έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. ΄Ολες οι δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου μας είναι με θετικό πρόσημο και με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης απόδοσης.
Στην Καθαριότητα: Υλοποιήσαμε την διαχείριση- ανακύκλωση των απορριμμάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού μας. Η διαχείριση των αποβλήτων, η προώθηση της ανακύκλωσης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των κύκλων ζωής των προϊόντων αποτελούν σημαντικές πρωτοβουλίες. Λειτουργήσαμε το ΚΔΑΥ, τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου. Το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λειτουργεί στο Τσαϊρι από τον Αύγουστο. Ένα σπουδαίο έργο, που αξίζει να το επισκεφθεί ο κάθε συμπολίτης μας, για να κατανοήσει την αποτελεσματικότητα του στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Προχωρήσαμε στην ανανέωση του στόλου με την απόκτηση οκτώ νέων υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων και λοιπών αναγκαίων οχημάτων και ενός νέου οχήματος σάρωσης. Στο σημείο αυτό η δική μας παρότρυνση προς τους συνδημότες μας είναι να γνωρίζουν την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης και της συνδρομής τους στον τομέα της ανακύκλωσης. Να συμμετέχουν στα κοινά, να ενεργοποιούνται, να ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να αγαπούν περισσότερο την πόλη τους, μετέχοντας στην αλλαγή της. Και προπάντων, να βάζουμε όλοι μας το «εγώ», κάτω από το «εμείς».
> Στα Έργα Υποδομών: Στον τομέα αυτό, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διενέργειας διαγωνισμών το 2016 είχε εμποδίσει για οκτώ μήνες την έναρξη των έργων. Δυστυχώς τον Ιούλιο του 2017 αντιμετωπίσαμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Δεν δινόταν η δυνατότητα στους Δήμους γενικά να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη κάθε έργου είναι η απλούστευση των διαδικασιών. Δεν είναι δυνατόν, το μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάθεση ενός έργου, ειδικά σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, να κυμαίνεται από έξι έως εννέα μήνες και να προαπαιτούνται 27 ή και περισσότερες διοικητικές και ελεγκτικές ενέργειες! Ή να έχει τροποποιηθεί ο νόμος 4412 για τα δημόσια έργα , από την 8η Αυγούστου του 2016 που άρχισε η εφαρμογή του , μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2017, 204 φορές!».
Ασφαλώς αυτά δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη, δεν αποτελούν δικαιολογία. Είναι όμως μια πραγματικότητα. Οι γραφειοκρατικές αυτές αγκυλώσεις αποτελούν μέρος του προβλήματος. Ο Δήμος Ρόδου με τις υπηρεσίες του ολοκλήρωσε εγκαίρως και προπάντων επιτυχώς, συμβασιοποιημένα έργα. Ωριμάσαμε παλιότερες μελέτες, προχωρήσαμε σε καινούργιες και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε καίριες παρεμβάσεις έτσι ώστε το έτος 2018 να είναι ο χρόνος της δημιουργίας και καθοριστικής αλλαγής για όλο το νησί.
Παρά την έλλειψη επαρκών πόρων αξιοποιούμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω INTEREG, είτε με την προώθηση ΣΔΙΤ και Συμβάσεων Παραχώρησης για την δρομολόγηση έργων. Επιγραμματικά αναφέρω:
α) Στον τομέα της σχολικής στέγης μετά τους δύο νέους Βρεφονηπιακούς σταθμούς της Πυλώνας και Σορωνής, που λειτουργούν με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαινιάζουμε τις επόμενες ημέρες το νέο Βρεφονηπιακό σταθμό Αφάντου, και υπογράψαμε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του νέου σύγχρονου Βρεφονηπιακού Ιαλυσού, ενώ είναι έτοιμη προς ένταξη η μελέτη νέου στην δ.κ. Κοσκινού, όλα με πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα προχωρούν οι συντηρήσεις όλων των σχολικών κτιρίων, είτε με ίδιους πόρους, είτε με την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Εφέτος θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και του νέου δωδεκαθέσιου σχολείου Αρχαγγέλου. ‘Όμως, όπως έχουμε προαναγγείλει, θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον δήμο μας η κατασκευή ένδεκα νέων υπερσύγχρονων σχολικών μονάδων και δύο νέων κλειστών γυμναστηρίων μέσω ΣΔΙΤ.
β)Στην οδοποιϊα που ομολογουμένως έχουν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια φέτος δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά. Αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινούν οι ασφαλτοστρώσεις σε δεκατρείς δρόμους της πόλης μας και αντίστοιχες νέες εργολαβίες για όλα τα χωριά μας, ιεραρχώντας προτεραιότητες με βάση τις υποδείξεις των προέδρων των κοινοτήτων, με ίδιους πόρους του δήμου . Σε μικρή κλίμακα κατασκευάζονται νέα πεζοδρόμια σε τέσσερεις συνοικίες της πόλης και είναι έτοιμη προς έγκριση νέα μελέτη για κατασκευή νέων και ανακατασκευή μεγαλύτερης κλίμακας πεζοδρομίων μέσα στο 2018.
γ) Όπως έχετε διαπιστώσει έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από την υπηρεσία Πρασίνου στα πάρκα και στις δενδροστοιχίες της πόλης προκειμένου να αναβαθμισθεί η εικόνα της πόλης. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στα χωριά μας. Για το πάρκο στο Ροδίνι πετύχαμε μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδότηση κοντά 560.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχη μελέτη και πρόταση ύψους 650.000 ευρώ υποβάλαμε για την συντήρηση, αναβάθμιση και προστασία της Κοιλάδα των Πεταλούδων.
δ) Μετά την υποχρεωτική καθαίρεση όλων των παιδικών χαρών, είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή τριών νέων στην με ίδιους πόρους και προ ημερών καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στ πρ΄΄ασινο ταμείο για συγχρηματοδότηση 16 νέων στα χωριά και 3 στην πόλη.
ε) Για τα μεγάλα εμβληματικά έργα ενδεικτικά αναφέρω:
-Την αναμενόμενη δημοπράτηση της επισκευής της Βίλλας Ακκάβη μετά την έγκριση χρηματοδότησης 1.300.000 ευρώ, από ειδικό πρόγραμμα.
-Για το Εθνικό Θέατρο, έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις αποκατάστασης του. Τον επόμενο μήνα δημοπρατούμε, με ίδιους πόρους την συντήρηση της πρόσοψης, ενώ αναμένεται από το υπουργείο πολιτισμού η έγκριση της μελέτης του συνόλου των εξωτερικών όψεων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα δρομολογήθηκε και η διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών εφαρμογής, με πόρους που έχουμε εξασφαλίσει.
-Όμως η μεγάλη παρέμβαση που θα ξεκινήσει το 2018 είναι η αστική ανάπλαση της περιοχής από του Κόβα μέχρι το Καρνάγιο με την χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 μέσω ΕΣΠΑ. Σε συνδυασμό με τα έργα που εκτελεί εκεί το Λιμενικό ταμείο αλλά και με την Β φάση της μαρίνας, αλλά και του ξυλοπεζόδρομου η περιοχή αυτή από πρώην βιομηχανική θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση τόσο αναπτυξιακά όσο και αισθητικά. ΄Ηδη όλες οι υπηρεσίες του δήμου και του λιμενικού ταμείου, έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να επισπεύσουν μελέτες στην περιοχή αυτή.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω ένα ικανό αριθμό μικρότερων παρεμβάσεων και προς εκτέλεση έργων που υπογράψαμε ήδη συμβάσεις καθώς και τις προτάσεις που υποβάλαμε προς ένταξη σε διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά δεν θα ήθελα να κουράσω τους αναγνώστες σας, με πριπτωσιολογίες, Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη απολογιστική συνεδρίαση και θα μας δοθεί η δυνατότητα αναλυτικά να παραθέσουμε το σύνολο του εκτελούμενου και προγραμματισμένου έργου μας.
>Στην κοινωνική πολιτική: Η ανθρωποκεντρική πολιτική και η στήριξη των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητά μας, ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Ο Δήμος Ρόδου είναι ο πρώτος πανελλαδικά, ο οποίος αξιοποίησε χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Κοινότητας για την στήριξη συμπολιτών μας. Μάλιστα ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος προτίθεται να το επισκεφθεί κατά την διεξαγωγή του προγραμματισμένου αναπτυξιακού συνεδρίου στη Ρόδο.
Είναι γνωστό επιπλέον, ότι παράλληλα λειτουργούν και χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα όλες οι προνοιακές δομές του δήμου μας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και το συμβουλευτικό κέντρο, όπως και το συσσίτιο του δήμου που παρασκευάζει και διανέμει καθημερινά 320 μερίδες φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας.
> Στον πολιτισμό: Ο πολιτισμός, εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα. Αποτελεί μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη. Γιαυτό ως δημοτική αρχή επιδιώκουμε να καταστήσουμε την Ρόδο διεθνή αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό και για αυτό αναλαμβάνουμε διοργανώσεις ή συνδιοργανώσεις και συμμετέχουμε σε διεθνή FORA, προκειμένου να εξασφαλίζουμε την προβολή του νησιού μας! Επιπλέον είναι γνωστό στους συμπολίτες μας πόσες εκδηλώσεις πολιτισμού, γίνονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου για την τέχνη, την ιστορία, την μουσική, τον χορό, την φιλοσοφία. Πόσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί και με πόση επιτυχία διοργανώνεται κάθε εκδήλωση του Δήμου μας. Δεν χρειάζονται να απαριθμούμε τις δράσεις πολιτισμού. Είναι καταγεγραμμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο.
> Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας, γιαυτό ο δήμος μας συμμετείχε σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις που οργανώθηκαν είτε από τον ΕΟΤ είτε από την περιφέρεια, προκειμένου να κάνουμε τη Ρόδο εξωστρεφή που συνδιαλέγεται ισότιμα με άλλες πόλεις και φορείς από ολόκληρο τον κόσμο.
• Πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης;
Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα καθημερινότητας της πόλης μας, εδώ και δεκαετίες. Η έλλειψη του οργανωμένου parking και η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων (ιδιοχρησιμοποιούμενων και ενοικιαζομένων) έχουν θέσει την πόλη μας στα όρια της. Οι υπηρεσίες μας μελετούν, σχεδιάζουν και συνδυάζουν όλες τις προτάσεις για την επίλυση του, (μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις και πεζοδρομήσεις) προκειμένου να τεθούν άμεσα σε διαβούλευση και να περάσουμε στην εφαρμογή των προτάσεων αυτών στην πράξη. Επίσης διαμορφώνουμε άμεσα με το Λιμενικό Ταμείο χώρους στάθμευσης στην Ακαντιά, ένω έχουμε ζητήσει από την Αρχαιολογία την έγκριση για διαμόρφωση parking στο ακίνητο απέναντι από τον Ο.Α.Ε.Δ.(οδός Θεμ.Σοφούλη), καθώς και στον αύλειο χώρο του πανεπιστημίου Αιγαίου. Σχεδιάζουμε και θα προχωρήσουμε σε ήπια διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να αποσυμφορήσουμε το κέντρο. ΄Αμεσος στόχος μας, για το 2018 είναι με συνεννόηση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να μεταφερθούν περίπου 850 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα εκτός του κέντρου της πόλεως, προς το Λιμάνι η σε άλλο δημοτικό ακίνητο στις παρυφές της πόλης, καθώς και η εφαρμογή κανονιστικών διατάξεων για τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης και παράνομων σταθμεύσεων. Δυστυχώς η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα.
• Τι περιμένετε από το Ειδικό Πρόγραμμα των 25.000.000, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για το Νότιο Αιγαίο;
Ο Δήμος Ρόδου υπέβαλε στο Ειδικό Πρόγραμμα προτάσεις και έτοιμες μελέτες για τρία έργα: α)Την επισκευή και συντήρηση της Ροδιακής ΄Επαυλης με τον περιβάλλοντα χώρο αυτής, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ. β)Την ανακατασκευή πλακοστρώσεων με δημιουργία προσβάσεων ΑΜΕΑ στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. γ)Την προμήθεια έξι ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την πόλη της Ρόδου, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ (ΡΟΔΑ). Επίσης το Λιμενικό Ταμείο υπέβαλε την εγκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη για την χρηματοδότηση της επέκτασης του ξύλινου πεζόδρομου μέχρι την είσοδο του Λιμανιού, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η Ρόδος πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 της Περιφέρειας και το 60% του νομού Δωδεκανήσου. Ως Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., αλλά και από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές μου θέσεις στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης γνωρίζω τις ανάγκες, τα προβλήματα όλων των νησιών. Όμως, αυτό που κάποια φορά πρέπει να γίνει αντιληπτό από το Κεντρικό Κράτος είναι, ότι η Ρόδος δικαιούται όσα της αναλογούν. Επιπλέον αποτελεί βαθιά πεποίθηση μας, ως Δημοτική Αρχή και το αποδεικνύουμε εμπράκτως, ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, μέσα από τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και τον διάλογο με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, με την Περιφερειακή Αρχή και στη λογική αυτή πιστεύω ότι η Ρόδος δικαιούται την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω έργων, που σε τελική ανάλυση με τις εκπτώσεις που δίνονται δεν θα απαιτηθεί ούτε το 1/5 του διατιθέμενου ποσού του ειδικού προγράμματος.
• Έχετε ψηφίσει πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκτέλεση έργων με ΣΔΙΤ σε αρκετούς τομείς. Πως προχωράτε;
Ο Δήμος Ρόδος, πρωτοποριακά επιχειρεί να ενταχθεί με υπογραφή σχετικών διυπουργικών αποφάσεων στο σύστημα χρηματοδότησης έργων με ΣΔΙΤ Για τον σκοπό αυτό υποβάλαμε τις παρακάτω προτάσεις: α)Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ. β)Την αντικατάσταση του συνόλου του φωτισμού του νησιού με νέους λαμπτήρες οικονομίας αλλά και άπλετου φωτισμού τύπου LED, συνολικά 30.000 λαμπτήρων, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Γ)Την κατασκευή 11 νέων σύγχρονων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, προϋπολογισμού 26.000.000. Μεγάλος στόχος μας αποτελεί και η δρομολόγηση κατασκευής parking μέσω ΣΔΙΤ. Βεβαίως υπάρχει έλλειψη μεγάλων χώρων και απαιτούνται πολλαπλές εγκρίσεις από Αρχαιολογία, Πολεοδομία και πλήθος άλλων διαδικασιών.
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την περαιτέρω αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου;
‘Ηδη μέσα στο 2016 αξιοποιήθηκαν επιτυχώς με δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς, με αυστηρές διαδικασίες δημοπράτησης οι εκμισθώσεις του ΑΚΤΑΙΟΝ, του ΙΑΛΥΣΣΙΟΥ και του παλιού ΣΙΣΙΤΙΟΥ στη Μεσαιωνική πόλη. Οι Μισθωτές ανακαίνισαν με δαπάνες τους ήδη τα δύο πρώτα, τα κατέστησαν λειτουργικά, έδωσαν πολλές νέες θέσεις εργασίες σε δημότες της Ρόδου, και ο δήμος επωφελείται στα έσοδα του από ικανοποιητικά μισθώματα καθώς επίσης και από το καθορισθέν ποσοστό απόδοσης στο Δήμο επί του τζίρου. Επιπλέον ο Δήμος έχει την δυνατότητα να έχει την χρήση αυτών για την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων. Επίσης εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η ανάπλαση του «ΗΧΟΣ κ ΦΩΣ», το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει ως χώρος πολλαπλών χρήσεων μέσα στο 2018. Τα ακίνητα αυτά μέχρι σήμερα είχαν ζημία για τον Δήμο ή ήταν σε πλήρη αχρησία. Προγραμματίζουμε την λειτουργική αξιοποίηση του «ΧΑΜΑΜ» (λουτρών στην Μεσαιωνική πόλη) και των «Παλιών Σφαγείων» που σήμερα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, τα οποία αποτελούν μοναδικά κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σαν τέτοια θα αξιοποιηθούν με δημόσιους διαγωνισμούς. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω για την «ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ». Η ανακαίνιση και η αναμόρφωση του κτιριακού αυτού συγκροτήματος είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο στοίχημα για την δημοτική αρχή. Ασφαλώς δεν ήταν καθόλου ευχάριστο για εμάς να αντιμετωπίσουμε την δυσαρέσκεια όλων όσων εξώσθηκαν με νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, όπως επιβάλλουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Είναι κατανοητή η δυσφορία τους, ωστόσο είμαστε όλοι υπόλογοι για το υπέρογκο ποσό, των επί σειρά ετών μη καταβληθέντων μισθωμάτων, το οποίο ανέρχεται με τις προσαυξήσεις, περίπου στο ποσό των 5.000.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό, το οποίο ο Δήμος Ρόδου έχει ανάγκη για την επανατοποθέτηση των χρημάτων αυτών στην αντιμετώπιση άλλων οικονομικών απαιτήσεων και ασφυκτικών αναγκών του Δήμου μας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι με την εφαρμογή του μνημονίου το 2012 η δημιουργία σύγχρονης μαρίνας-megajiot στο Μανδράκι περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ (Υπερταμείο). Επιδίωξα μετ΄ επιτάσεως τόσο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, όσο και επί της σημερινής Κυβέρνησης να επιστραφεί στο Δήμο Ρόδου, πράγμα, το οποίο αρνήθηκαν και έκτοτε το έργο αυτό παραμένει αναξιοποίητο. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την αξιοποίηση της μαρίνας και ο Δήμος Ρόδου την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Είναι αλληλένδετα έργα και αλληλοσυμπληρούμενα. Η αξιοποίηση του ενός θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και του άλλου. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνεπείς μισθωτές, ότι θα ευνοηθούν από την παραχώρηση του έργου σε επενδυτή. Θα έχουν την δυνατότητα να διαπραγματευθούν με τον ανάδοχο με όρους ιδιωτικού δικαίου. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Ρόδου είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να διενεργήσει για κάθε κατάστημα ή γραφείο ξεχωριστό διαγωνισμό μετά την 31-12-2018.
• Εχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα της μεταστέγασης των ΡΟΜΑ
Όπως γνωρίζετε, από τις 30-8-2015 το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ από το Καρακόνερο. Από τότε αντιμετωπίσαμε δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα, ενστάσεις, αντιρρήσεις και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Επιτέλους στις 22-12-2017 υπογράψαμε τη σύμβαση της μίσθωσης δημοσίου ακινήτου για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ μέχρις υλοποιήσεως Ευρωπαικού προγράμματος στο οποίο εντάσσεται ο δήμος για την κοινωνική ενσωμάτωση τους, σε σπίτια και σε σχολεία. Είναι απορίας άξιον, γιατί ο δήμος έχει επωμισθεί την ευθύνη ενός τόσο σοβαρού προβλήματος και καλείται να καταβάλλει ακόμη και μίσθωμα στο δημόσιο, για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, κάτι που θα έπρεπε να είχε αναλάβει το κεντρικό κράτος. Πάντως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις μελέτες που προβλέπονται, προκειμένου να δώσουμε λύση και στο πρόβλημα αυτό.
• Ποιά είναι η θέση σας για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση;
H διακυβέρνηση ενός Δήμου θα μπορούσε να ασκείται από ένα σχήμα που θα εκλέγεται με αναλογικότερο τρόπο. Όμως, απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κυβερνησιμότητα των Δήμων, και την αποφυγή ατέρμονων διεργασιών διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών μερών. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα έχει νόημα στο πλαίσιο μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης για όλα τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν τεθεί. Κάθε προσπάθεια αποσύνδεσης του συγκεκριμένου θέματος από όλα τα υπόλοιπα και ξεχωριστής συζήτησής του, θα αποτελέσει σοβαρό λάθος και θα δημιουργήσει εμπλοκές, η απεμπλοκή από τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, μέσα από ένα απλοποιημένο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, που θα της επιτρέπει να είναι ουσιαστικός φορέας δημοκρατικού, αναπτυξιακού προγραμματισμού, με πραγματικούς όρους αυτό – διαχείρισης και αυτό – διοίκησης. Μέσα από αυτόν τον επαναπροσδιορισμό θα πρέπει να επέλθει ο απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος και να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες με τον Β΄ Βαθμό, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και εμπλοκών: Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για την ουσιαστική παρεμβατική παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η οικονομική της αυτοτέλεια, που θα διασφαλίζεται τόσο από θεσμοθετημένους πόρους που θα αποδίδονται πραγματικά όσο και από τη δυνατότητα αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών πηγών, προσδιορισμένων από την ίδια. Πρέπει να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος ώστε να διατυπωθεί μια ενιαία πρόταση που θα καλύπτει το σύνολο των διαφορετικών ταχυτήτων και χαρακτηριστικών των Δήμων της χώρας.
• Μετά από τρία χρόνια οι μεταξύ των μελών της παράταξης σας σχέσεις πως έχουν διαμορφωθεί;
Είμαστε μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της μέλη διαφόρων πολιτικών τάσεων, αντιλήψεων και πεποιθήσεων, ακόμη και διαφορετικού τρόπου σκέψης και λειτουργίας. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, εφ’ όσον δεν εμποδίζουν την εξέλιξη του έργου της δημοτικής Αρχής, είναι αναμενόμενες και εφόσον δεν εκφεύγουν των ορίων, είναι και ανεκτές. Η κριτική και οι διαφωνίες, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και των εσωτερικών συζητήσεων της πλειοψηφίας και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων, είναι θεμιτές και επιβάλλεται να γίνονται μέσα στους κόλπους και τις συνεδριάσεις της παράταξης. Η δημόσια αμφισβήτηση και επίκριση και μάλιστα, χωρίς την δυνατότητα του αντίλογου, δεν είναι ούτε θεμιτή ούτε έντιμη. Σε κάθε περίπτωση η συλλογική προσπάθεια και η συμπόρευση στα δύσκολα και στα εύκολα, στα καλά και στα κακά, στις αγωνίες και στις ανάγκες είναι προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν όσα έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια της αυτοδιοικητικής μας θητείας.
• Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες μας;
Ως δημοτική αρχή, έχουμε επενδύσει πολιτικά και έχουμε δρομολογήσει σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έρχονται να καλύψουν μεγάλα κενά τα οποία συνθλίβουν χρόνια τις δυνατότητες ανάπτυξης του Δήμου μας. Σκεφτόμαστε μακρόπνοα, όχι μέχρι την επόμενη κάλπη. Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα — πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες και εν συνεχεία αποδεικνύονται υπερκοστολογημένα και δυσλειτουργικά. Μας ενδιαφέρουν τα έργα που θα αποτελούν μέρος του συνολικού, στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τον Δήμο μας και που θα διευκολύνουν με διάφορους τρόπους την ζωή των κατοίκων του, όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου. Η κεντρική φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής στηρίζεται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, στην αξιοκρατία. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες τους και την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, συμμετοχικού μοντέλου τοπικής δημοκρατίας. Χτίζουμε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Τους λέμε πάντα την αλήθεια, ακούμε την κριτική τους και μαζί προχωρούμε προς το καλύτερο. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι συνδημότες μας βλέπουν τον αγώνα μας, τις αγωνίες μας και την προσπάθεια μας και ελπίζω, ότι θα δουν τα αποτελέσματα, καθότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα καταστήσουν τη Ρόδο ακόμη πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και πιο λειτουργική!