Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται πως είναι ελεύθερος πλέον ο ένας εκ των Τούρκων στρατιωτικών και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Την απόφαση αυτή έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό.
Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για παροχή πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικόυπέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την απόφαση για παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς-πραξικοπηματίες που κρατούνταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Και αυτό παρά την αίτηση ακύρωσης της απόφασης που υπεβλήθη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αίτημα που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στον real.gr θεωρούνται δεδομένες, παρά τις επικοινωνίες που φέρεται να υπήρξαν μέσω διπλωματικών πηγών μεταξύ των δυο χωρών.
Ενδιαφέρον έχει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, εάν οι αντιδράσεις αυτές παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο προκλήσεων, με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο πάγιες αξιώσεις τους κατά της χώρας μας ή θα υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών. Ροές που μειώθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιάννη Μουζάλα στην Άγκυρα και μετά από αυτή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι μετεγκαταστάσεις που γίνονται από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών και να αποσυμφορούνται κάπως τα νησιά κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου.
Θεωρείται βέβαιο ότι οδεύει προς ματαίωση το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παγώσουν και οι επόμενες συναντήσεις που προγραμματίζονταν μεταξύ κρατικών αξιωματούχων.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που εκκρεμούν για παραχώρηση πολιτικού ασύλου για τους υπόλοιπους Τούρκους στρατιωτικούς- πραξικοπηματίες.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση για πολιτικό άσυλο στον ένα Τούρκο στρατιωτικό – πραξικοπηματία, απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή και έγινε γνωστή το Σάββατο.
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που χαρακτηρίζονται ως πραξικοπηματίες από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Μετά την “απειλητική” ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, είχαμε την εμπρηστική αντίδραση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας.
Μέσω Twitter ο Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.