Η «διαχείριση» από την δικαιοσύνη αλλά και το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας ενός 62χρονου σήμερα υπηκόου του Ισραήλ, που έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ για διακίνηση τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης και ecstasy αποτελεί αντικείμενο έρευνας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της αναπηρίας του.
Στην υπόθεση έχει καταδικασεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ ένας 31χρονος Ρώσος, ενώ οι συγκατηγορούμενοί τους Ισραηλινοί L. M. του B. 78 ετών και G. M. του B. 61 ετών, κρίθηκαν αθώοι από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» που δημοσιοποίησε χθες την προσφυγή του Ισραηλινού στον «Ααρών Χαντίντα δεν έχει παρασχεθεί τίποτα: ούτε νοσηλευτής-συνοδός ούτε νέα προσθετικά μέλη, με τα παλαιά να έχουν στο μεταξύ καταστεί εντελώς άχρηστα».
Αναφέρεται σε «αβίωτες» συνθήκες κράτησης του ακρωτηριασμένου Ισραηλινού κρατούμενου Ααρών Χαντίντα στις ελληνικές φυλακές και για παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα απάντησε αρμοδίως ότι του παρέχεται ιατρονοσηλευτική κάλυψη όλο το 24ωρο και ότι επίκειται η άμεση αντικατάσταση των προσθετικών μελών του, η οποία στην πραγματικότητα εκκρεμεί επί πέντε ολόκληρους μήνες.
Οπως αναφέρεται, ο Ισραηλινός Ααρών Χαντίντα γεννήθηκε στην πόλη Μπερ-Σεβά και παραλίγο να σκοτωθεί το 1975, όταν υπηρετούσε τη θητεία του ως μηχανικός στο τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του στρατού.
Από την έκρηξη βόμβας υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό, ο οποίος οδήγησε στον ακρωτηριασμό και των δύο χεριών του. Οι συνθήκες διαβίωσής του είναι εξαιρετικά δύσκολες, όπως πιστοποιούν οι γιατροί που τον έχουν εξετάσει κατά το διάστημα κράτησής του.
Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό-χειρουργό και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Τσαμπάζη, «η αναπηρία του είναι μόνιμη, το ποσοστό αυτής είναι 50% για κάθε άνω άκρο και αναλογικά φτάνει το 100%. Στο παραπάνω μπορεί να ενσωματωθεί και το ποσοστό τύφλωσης του ενός οφθαλμού που ξεπερνά το 50%, οπότε η αναπηρία του μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη και διαρκής, χωρίς σημεία ή πιθανότητα βελτίωσης, και ισούται με ποσοστό 100%».
Ο κ. Τσαμπάζης διορίστηκε ύστερα από σχετική διάταξη της ανακρίτριας Πρωτοδικών Ρόδου και συνέταξε την πραγματογνωμοσύνη του στις 15.7.2019.
Αλλος διορισθείς πραγματογνώμων, ο ορθοπεδικός χειρουργός Βασίλειος Σακκαλίδης, σημειώνει ότι «για την καθημερινή αυτοεξυπηρέτηση του κρατούμενου είναι απαραίτητος βοηθός-συνοδός μονίμως», ενώ το ίδιο συμπεραίνει και η γιατρός του Καταστήματος Κράτησης Πατρών, Χριστίνα Σταμούλη, στην από 13.10.2020 γνωμάτευσή της:
«Ο ασθενής χρήζει καθημερινής, τακτικής βοήθειας από νοσηλευτικό προσωπικό προς εξυπηρέτηση των βιολογικών του αναγκών καθώς ο ίδιος δεν δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί». Αυτή η αβίωτη κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα στον ασθενή κρατούμενο, με τη σχετική ιατρική γνωμάτευση (8.2.2021) να συνιστά ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση. Hδη από τον Ιούλιο του 2021 ο γιατρός Πέτρος Δεμπεγιώτης του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού τεκμηριώνει την επείγουσα ανάγκη αντικατάστασης (λόγω φθορών) των πρόσθετων μελών του ασθενούς, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 5.424 ευρώ.
Ομως, στον κρατούμενο δεν έχει παρασχεθεί τίποτα: ούτε νοσηλευτής-συνοδός ούτε νέα προσθετικά μέλη, ενώ τα παλαιά έχουν στο μεταξύ καταστεί εντελώς άχρηστα.
Ασκώντας το ύστατο ένδικο μέσο που διαθέτει, ο Ααρών Χαντίντα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση των άρθρων 3 (κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ούτε σε μεταχείριση ή ποινές απάνθρωπες και εξευτελιστικές) και 13 (κάθε πρόσωπο που παραβιάζονται τα δικαιώματά του έχει δικαίωμα προσφυγής, ακόμα και αν η παραβίαση γίνεται από όσους εκτελούν δημόσια καθήκοντα).
Υποβάλλει, παράλληλα, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την παροχή ιατρονοσηλευτικής κάλυψης όλο το 24ωρο, καθώς και αλλαγή των προσθετικών μελών.
Ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ;
Οτι στον κρατούμενο παρέχεται ιατρονοσηλευτική κάλυψη όλο το 24ωρο και εκκρεμεί προς έγκριση η αντικατάσταση των προσθετικών μελών… Με τους ισχυρισμούς αυτούς πείθει το ΕΔΔΑ να μη διατάξει ακόμα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει αβίωτη για τον κρατούμενο που δεν μπορεί ούτε στοιχειωδώς να αυτοεξυπηρετηθεί. Τις συνθήκες διαβίωσης του Χαντίντα, έχει ήδη διαπιστώσει κλιμάκιο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, και το κελί του κρατούμενου τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα συμπεράσματα της Επιτροπής αναμένονται με τη δημοσίευση της έκθεσης.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Οπως έγραψε η «δ» την 1η Απριλίου 2019 και περί ώραν 10:30 στο πλαίσιο ελέγχων κατά τον κατάπλου του «BLUE STAR 1» στον λιμένα της Ακαντιάς, έγινε σήμα από στελέχη μικτού κλιμακίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και του Τελωνείου Ρόδου, σε ύποπτο αυτοκίνητο, μάρκας Opel Astra, χρώματος ασημί, στο οποίο επέβαιναν οι δύο πρώτοι.
Το όχημα δεν σταμάτησε και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα. Οι λιμενικοί τούς καταδίωξαν και εντόπισαν το όχημα πλησίον της νέας Μαρίνας Ρόδου.
Στο όχημα ανευρέθησαν στους χώρους των αποσκευών του, καθώς και στο πίσω κάθισμα 30 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους 20.501 γραμμαρίων, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο το σήμα της εταιρείας AUDI συνολικού μικτού βάρους 25.216 γραμμαρίων ήτοι περίπου 54.719 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) ερυθρού χρώματος με το λογότυπο «UPS» συνολικού μικτού βάρους 25.166 γραμμαρίων ήτοι περίπου 56.120 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο «SILVER» συνολικού βάρους 24.767 γραμμαρίων ήτοι περίπου 55.478 δισκία και μία συσκευή εντοπισμού κεραίας (τύπου gps) η οποία τοποθετείται σε σκάφη. Οι δύο πρώτοι βρέθηκαν και συνελήφθησαν σε παρακείμενη καφετέρια, όπου εκάθοντο σε διαφορετικά τραπέζια.
H αξία των ναρκωτικών κυμαίνεται σύμφωνα με το Λιμενικό περίπου στα 2.668.220 – 5.376.440 ευρώ.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω δύο επρόκειτο να επιβιβαστούν σε ιστιοφόρο σημαίας Ισραήλ ονόματι «SEA LUCK» με προορισμό τον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ μέσω Λάρνακας.
Το σκάφος εντοπίστηκε στην Νέα Μαρίνα Ρόδου με επιβαίνοντες τους άλλους δύο.