Τοπικές Ειδήσεις

H τέλεια γαλοπούλα βήμα – βήμα

Η πρωταγωνίστρια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού από το Α ως το Ω είναι η γαλοπούλα.
Προετοιμασία για το ψήσιμο
• Αφήνετε τη γαλοπούλα για 2 ώρες εκτός ψυγείου (σκεπασμένη με μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί), για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία παντού, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία της.
• Λίγο πριν τη βάλετε στο φούρνο, αλείφετε την πέτσα της με ελαιόλαδο, μουστάρδα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αρωματικά. Για ακόμα περισσότερη γεύση ξεκολλάτε με προσοχή την πέτσα από το κρέας, ξεκινώντας από το λαιμό, και αλείφετε με το χέρι σας πάνω στο ψαχνό το ελαιόλαδο με τα αρωματικά. Αποτέλεσμα; Η πέτσα γίνεται πιο τραγανή και το ψαχνό πιο ζουμερό και αρωματικό.
• Ενώνετε τα πόδια της και τα δένετε μαζί με σπάγκο μαγειρικής, για να μαγειρευτούν σωστά, για να μην ξεραθούν και για να είναι η ψημένη γαλοπούλα, ευπαρουσίαστη στο τραπέζι.
• Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση που σας αρέσει ή μόνο με ψίχα από πορτοκάλια, 1-2 λεμόνια κομμένα στη μέση, καρότα, κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά, για να αρωματιστεί όσο ψήνεται.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

• Εναλλακτικά, αν θέλετε να ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα, σας προτείνουμε να μαγειρέψετε μόνο το φιλέτο από στήθος ή από μπούτι και τη γέμιση να την κάνετε γαρνιτούρα. Πριν ψήσετε το φιλέτο, να το μαρινάρετε στο θαυματουργό μείγμα από νερό, ζάχαρη και αλάτι. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα είτε μόνο το φιλέτο, η επιτυχία θα είναι δεδομένη. Αν αποφασίσετε να γεμίσετε γαλοπούλα, να θυμάστε πως η ιδανική αναλογία είναι 1½ φλιτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας, πως πρέπει να τη γεμίσετε λίγο πριν την ψήσετε και τέλος πως δεν πρέπει να τη γεμίσετε ασφυκτικά, για να υπάρχει χώρος για να φουσκώσει καθώς ψήνεται.
Ψήνουμε με αλουμινόχαρτο ή χωρίς;
Προτιμήστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα βάζοντας τη γαλοπούλα ξεσκέπαστη, ώστε να πάρει χρώμα η πέτσα της. Μετά σκεπάζετε οπωσδήποτε το στήθος με αλουμινόχαρτο, γιατί μαγειρεύεται πολύ πιο σύντομα από τα μπούτια και τη ξεσκεπάζετε στα τελευταία 20 λεπτά για να ροδίσει τέλεια. Αν έχετε νωπή γαλοπούλα ή μια με μεγάλο βάρος (πάνω από 6 κιλά), ψήνετε την πρώτη 1 ώρα με το στήθος προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο τα μπουτάκια της, που είναι πιο σκληρά από το στήθος, ψήνονται καλύτερα, με αποτέλεσμα μια ομοιόμορφα τέλεια ψημένη γαλοπούλα.
Ψήνουμε με γέμιση ή χωρίς;
Η γέμιση να είναι αφράτη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην παραγεμίσετε την κοιλιά. Αφήστε χώρο ώστε να ζεσταθεί πολύ γρήγορα και να ψηθεί σωστά. Αν δεν τη γεμίσετε, βάζετε στην κοιλιά της κρεμμύδι, λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο, όλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και οπωσδήποτε φρέσκα αρωματικά.
Τι υλικά βάζουμε
στη γέμιση;
• Ψωμί και ρύζι είναι η βάση για να πετύχετε το μείγμα και τις γεύσεις που θέλετε.
• Μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια, στεγνωμένο στο φούρνο στους 150°C για 30 λεπτά ώστε να αποβάλει την υγρασία του και να είναι πιο αφράτο.
• Σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά της γέμισης για να αποκτήσουν γεύση και προσθέτετε τα πολύ τραγανά για να μη λιώσουν στη διάρκεια του ψησίματος.
• Αφού ανακατέψετε τα υλικά της γέμισης, ενισχύετε την υγρασία της προσθέτοντας γάλα, κρασί, χυμό φρούτων.
• Τα πιο ταιριαστά υλικά για τη γέμιση της γαλοπούλας: ψωμί (άσπρο, από καλαμπόκι, με προζύμι ή ολικής αλέσεως), ρύζι, μήλα, κάστανα, ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια, κουκουνάρι), ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες, κράνμπερις), λαχανικά (σέλερι, κρεμμύδι, πράσα, μανιτάρια, τσάιβς) και τέλος φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, θυμάρι, εστραγκόν, φασκόμηλο, δενδρολίβανο). Από μπαχαρικά: πιπέρι, μπαχάρι, τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρος, αστεροειδής γλυκάνισος, μοσχοκάρυδο και μασίς. Για να απελευθερωθούν πιο σύντομα τα αρώματα, σπάτε τα μπαχαρικά στο γουδί.
Χρόνος ψησίματος
Για μια γαλοπούλα βάρους 4 κιλών υπολογίζετε 2,5 ώρες ψησίματος στους 180°C ή 3 ώρες αν την ψήσετε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
Πώς καταλαβαίνουμε
ότι η γαλοπούλα
έχει ψηθεί σωστά;
Το θερμόμετρο κρέατος με ακίδα είναι το απαραίτητο εργαλείο για να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί σωστά κάθε είδος κρέατος. Στη γαλοπούλα (και στο κοτόπουλο) η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 72 βαθμούς. Βάζετε την ακίδα στο φιλέτο του στήθους, περίπου στο κέντρο που είναι και το πιο παχύ κομμάτι. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τρυπάτε με το πιρούνι τη μέσα πλευρά από τα μπουτάκια και στο στήθος, κοντά στο κεντρικό κόκαλο. Αν τα υγρά που βγαίνουν είναι καθαρά, η γαλοπούλα έχει ψηθεί σωστά. Αν είναι θολά ή ελαφρώς κοκκινωπά, τότε θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου