Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανάσχεση κατά 50% στον ρυθμό των προκρατήσεων για το 2015 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το διάστημα που ακολουθεί είναι κρίσιμο διότι το 50% των κρατήσεων συμπληρώνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το βαρύτατο πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός αν δεν αποκατασταθεί η ηρεμία και η ομαλότητα στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει πως όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής.
«Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, θα καταφέρει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που ζουν ή εξαρτώνται από αυτόν», τονίζει ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνει ότι η «εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ».
Ο κ. Ανδρέαδης υπογραμμίζει πως ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΕΤΕ είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη, για να διαφυλάξουν τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και να συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν για την επίτευξη των επόμενων στόχων.
Η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, αναλυτικά:
• Είναι αρνητικό το κλίμα που έχουν διαμορφώσει στον τουρισμό οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;
Οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν ταχύτατα στην παγκόσμια κοινή γνώμη μια εικόνα αβεβαιότητας για την χώρα μας. Παρατηρούμε ότι η εικόνα αυτή τροφοδοτείται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και θέτει εκ νέου σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας, παρά τις βαρύτατες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός. Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από κύκλους, που έχουν κάθε συμφέρον να δουν τον ελληνικό τουρισμό να καταρρέει. Αυτά συμβαίνουν διότι ακόμη και σήμερα, δεν έχει εξασφαλισθεί ομαλή διαχείριση από το πολιτικό σύστημα, με συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση και σε πλαίσιο συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Οι πολιτικοί μας, από κάθε παράταξη, οφείλουν να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής.
• Πως κινούνται τώρα οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές τουριστικές χώρες αλλά και τις αναδυόμενες;
Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανάσχεση κατά 50% στον ρυθμό των προ-κρατήσεων για το 2015 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το διάστημα που ακολουθεί είναι κρίσιμο διότι το 50% των κρατήσεων συμπληρώνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, θα καταφέρει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που ζουν ή εξαρτώνται από αυτόν.
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή;
Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ της διαμονής από 6,5% σε 13%, αναμένεται να φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. Ευρώ. Η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.
• Θα λειτουργήσει θετικά η παραχώρηση σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων;
Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των 14ων κύριων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Είναι προφανές ότι για το, κατά γενική ομολογία, υψηλό τίμημα συνυπολογίστηκαν τα ρεκόρ που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία και η διαγραφόμενη δυναμική του με βάση τον Οδικό Χάρτη 2021. Είναι επίσης σημαντικό ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΕΤΕ, για μακράς διάρκειας μίσθωση με ανταγωνιστικές χρεώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υποδομών, θα επιτρέψουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ελληνικού ταξιδιωτικού και τουριστικού προϊόντος που συστηματικά προωθεί ο ΣΕΤΕ. Ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος της χώρας προσβλέπει σε ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με την κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd. προς όφελος της περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
• Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα ποιά είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει τώρα για τον τουρισμό ο ΣΕΤΕ;
Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα η «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μία χρονιά κατά την οποία, ενώ η χώρα μας ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, προσπάθησε να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση με συρρικνωμένη την οικονομία της κατά 25%, την ίδια χρονιά, η ίδια χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εισήλθε στην παγκόσμια τουριστική δεκαπεντάδα. Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 20 εκατομμυρίων αφίξεων (για την ακρίβεια 21,5 εκατ. χωρίς να προσμετρώνται οι αφίξεις κρουαζιέρας – επιπλέον 2,5 εκατ.). Για πρώτη φορά πετύχαμε υπέρ-τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης 20% (μετά το 15% του 2013), σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, αποσπώντας νέα κρίσιμα μερίδια αγοράς. Αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην παράλληλη μείωση της ανεργίας και, για πρώτη φορά επίσης μετά έξι χρόνια, να επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας σε θετικό πρόσημο. Αυτό όμως που έκανε το 2014 πραγματικά «χρυσό» για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν η πραγματικά συγκινητική προσπάθεια όλου του τουριστικού κόσμου, εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενωμένων με κοινό όραμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα και σκληρή δουλειά, να δημιουργήσουμε μαζί, στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, τον καλύτερο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Βαδίζοντας με προσήλωση στο στρατηγικό μας σχέδιο του Οδικού Χάρτη 2021, υλοποιήσαμε τους πρώτους στόχους μας 3 χρόνια νωρίτερα του προβλεπόμενου. Με τον ΣΕΤΕ σύγχρονο κοινωνικό εταίρο, ομπρέλα του συνόλου των τουριστικών φορέων, να εκφράζει την εξαιρετική δυναμική, ομαδικότητα και αλληλοϋποστήριξη του τομέα, ενωμένοι σηκώνουμε τα μανίκια και κοιτάμε μπροστά. Ενεργοποιούμε πλήρως τα δύο βασικά μας εργαλεία, που αποδεικνύονται περισσότερο πολύτιμα από ποτέ, την Marketing Greece για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων και του συνόλου των εποχών και των προορισμών, ιδιαίτερα της άγνωστης Ελλάδας, και το ΙΝΣΕΤΕ για την παραγωγή και ανάλυση στοιχείων (SETE Intelligence), καθώς και τη δημιουργία προτύπων ποιότητας και μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε στη μάχη, ώστε να διαφυλάξουμε τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να δουλεύουμε για την επίτευξη των επόμενων στόχων μας.