Ειδήσεις

Η επιστροφή του δικομματισμού

Ένας νέος δικομματισμός είναι προ των πυλών, καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προβλέπεται ότι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκεντρώνουν περίπου 65%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και μια ελαφρά αύξηση.

Η αυξητική αυτή τάση των δυο κομμάτων, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά και με τις εκλογές του 2012, δείχνει ότι από αύριο εισερχόμαστε σε μια περίοδο 12 ημερών, έως την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου που κλείνει η προεκλογική εκστρατεία, μεγάλης έντασης, πόλωσης και σκληρών διλημμάτων.

Εξάλλου, ο νέος δικομματισμός, όπως τον ονομάζουν πολλοί, καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις, επανέρχεται στα – προ του μνημονίου επίπεδα του παλαιού – και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις κάλπες, το μεγαλύτερο ποσοστό του την τριετία 2012-2015.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα…«παίξουν τα ρέστα τους» με τον Πρωθυπουργό να είναι περισσότερο πιεσμένος, διότι η ΝΔ «βλέπει την πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να καλύψει τη διαφορά που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις και ξεκινάει από 2,5% έως και 5,5%.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο άνετος και δείχνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αν και σε μια εκλογική αναμέτρηση όλα είναι ανοικτά, καθώς όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη».

Στην τελική ευθεία των εκλογών δεν επιτρέπονται λάθη και από τη μια πλευρά η ΝΔ θα επιχειρήσει να πείσει κυρίως ένα σημαντικό τμήμα των αναποφάσιστων, τους κεντρώους και τους δεξιούς, τους οποίους θεωρεί ότι θα συστρατευτούν μαζί της ως φιλοευρωπαϊστές. Παράλληλα η ΝΔ θα προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά που έχει με το ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που αποτελεί «μαύρη τρύπα», εν αντιθέσει με την επαρχία, ώστε να περιορίσει και την απόσταση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, επενδύοντας στην αντιμνημονιακή ψήφο και στους πολίτες που θέλουν αλλαγή κυβέρνησης, θα προσπαθήσει να κερδίσει και άλλους πόντους, ώστε να επιτευχθεί, όπως πιστεύει η ηγετική της ομάδας, ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Η προεκλογική μάχη προβλέπεται πολύ σκληρή τις τελευταίες εβδομάδες, και όπως εκτιμούν όλοι οι δημοσκόποι, ο αυξημένος βαθμός της έντασης και της πόλωσης, αναμένεται να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας αυτό μπορεί να σημάνει ότι οι 2 στους 3 ψηφοφόρους θα ψηφίσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πρώτο κόμμα εκτιμάται σχεδόν απ΄όλους τους δημοσκόπους ότι θα κινηθεί μεταξύ 33-36%.

Η ΝΔ αυτή τη στιγμή, με βάσει τις δημοσκοπήσεις, κινείται σε καλύτερα ποσοστά, από το 22,7% των ευρωεκλογών του 2014, καθώς καταγράφει ποσοστό γύρω στο 25%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 έλαβε 29,7%. Το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ ήταν το Μάιο του 2012, στις πρώτες εκλογές, όπου έλαβε 18,9%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014, το 22,7% ήταν το δεύτερο χαμηλό στην 40χρονη ιστορία της.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε πολύ ψηλά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και του 2014, καθώς το σημείο εκκίνησής του είναι το 27% περίπου και καταγράφεται ακόμα και κοντά στο 30%. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε απώλειες στις ευρωεκλογές αν και πρώτο κόμμα έναντι της ΝΔ, η οποία επίσης έχασε μισό εκατ. ψηφοφόρους, καθώς από το 26,9% του Ιουνίου του 2012 έπεσε ελαφρά στο 26,57%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ ελπίζει σε περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής συσπείρωσής της, η οποία είναι κοντά στο 85%, θέλει να κερδίσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των δεξιών κομμάτων (ΑΝΕΛ, Χ.Α.) όσο και από την Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ενώ η ίδια περιορίζει σημαντικά τις απώλειές της προς τα ίδια κόμματα. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Αντ. Σαμαρά είναι ότι ένα ποσοστό μεταξύ 5-6% των ψηφοφόρων της του 2012 μετακινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ, αν και εσχάτως υπάρχει βελτίωση και δεν παρατηρείται μεγάλη φυγή.

Με το άγχος της επίτευξης ή μη της αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υψηλή συσπείρωση (κοντά στο 80%) και παρατηρεί να αντλεί ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα και το πολιτικό φάσμα, ενώ επιδιώκει να κερδίσει και αυτός ένα τμήμα των αναποφάσιστων για να καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 έδρες και να μην έχει το άγχος των συνεργασιών.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου