Ειδήσεις

Ζητούν την τιμωρία όσων οδήγησαν στο κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου

Με νέα επείγουσα αίτηση επανήλθαν χθες στο αίτημά τους για τη διενέργεια “εφ’ όλης της ύλης” έρευνας για το “λουκέτο” στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης.
Οι δύο δικηγόροι, που πρωτοστατούν σε κίνηση μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αξιώνουν συγκεκριμένα, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων για την ανάκληση της αδείας της τράπεζας με αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων από τους μεριδιούχους και τη μη ανανέωση δανείων ύψους 265 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, το καταβλημένο συνεταιριστικό κεφάλαιο ανήρχετο σε 21.737.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 319.719 μερίδες μεταξύ 22.525 συνεταίρων με δικαίωμα μίας ψήφου εκάστης, ονομαστικής αξίας € 73,37 η καθεμία. Τα χρηματικά διαθέσιμα της τράπεζας την 30ή Ιουνίου 2013 ήταν 11.488.000 ευρώ, οι απαιτήσεις κατά πελατών (μετά από προβλέψεις) 229.481.000 ευρώ και οι καταθέσεις 241.587.000 ευρώ.
Αφορμή για τη νέα αίτηση των δύο δικηγόρων αποτέλεσαν δηλώσεις σε συνέντευξη, του προέδρου της τράπεζας κ. Γεωργίου Φρόνα.
Στην αίτηση-υπόμνημά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής:
“Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), που οδήγησε στο κλείσιμό της, αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, με υπευθύνους την ομάδα Διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γεώργιο Προβόπουλο, και τους Υποδιοικητές της, ως και τους υπηρεσιακούς μανδαρίνους της. Κυρίως δε ο πρώτος εξ αυτών έχει και συμμετοχική ευθύνη για τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της Χώρας, που παρήγαγε το οξύτατο πρόβλημα της μη βιωσιμότητάς του, με βαριές αντανακλάσεις και συνέπειες σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και εν γένει την Οικονομία της.
Υπογραμμίζομε ότι για την προσπάθεια διάσωσης των λεγόμενων συστημικών Τραπεζών μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις, που συντελεί, εκτός των άλλων, στη δημιουργία τραπεζικού ολιγοπωλίου, και με ακραία αρνητικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Εθνική Οικονομία, δαπανήθησαν εκατό τριάντα (130) δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου, από τον εθνικό πλούτο της Χώρας.
Αντιθέτως, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, διακρίνεται για τον ασυνήθη οικονομικό δυναμισμό των ισολογισμών της, με πρωτεύον στοιχείο τις υψηλές καταθέσεις της, που τις εξασφάλισαν αξιοσημείωτη ρευστότητα, και εν ταυτώ φερεγγυότητα, όπως και τώρα, συνδυαστικά και με τα ίδια κεφάλαιά της.
Παρά το πλήγμα δε που επέφερε η διανυόμενη οικονομική κρίση, που υποχρέωσε τις λεγόμενες συστημικές Τράπεζες, οι οποίες είναι αμιγώς ιδιωτικές, σε μετάγγιση τεράστιων ποσοτήτων χρηματικών μέσων, από τον Εθνικό πλούτο της Χώρας, προκειμένου να «επιβιώσουν», η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, με δικά της μόνο μέσα, αντιμετώπισε επιτυχώς, με ασήμαντες αποκλίσεις το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχαν σχεδιασθεί να καλυφθούν στο εγγύτατο μέλλον.
Στην εργώδη δε αυτή προσπάθεια της τελευταίας (Συνεταιριστικής Τράπεζας), αντιτάχθηκε σφόδρα από πρόθεση η Τράπεζα της Ελλάδας, με τους προαναφερόμενους εκπροσώπους/όργανά της, με παραμερισμό και αγνόηση ακόμη και των τεράστιων ζημιών, που συνεπάγονται οι παράνομες ενέργειές της (Στην Οικονομία των Δωδεκανήσων, στους μετόχους (μεριδιούχους) ή της Τράπεζας, στην καίρια κατασυκοφάντηση της συνεταιριστικής πίστης, στην απώλεια 150 και πλέον θέσεων εργασίας,στην καταστροφή τοπικού τραπεζικού πόλου πορείας 20 ετών, κ.λ.π), προφανώς για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, αφού δεν λήφθηκε υπόψη ούτε ο καταναγκασμός σε καταστροφή κρίσιμων περιοχών, της περιφέρειας της Χώρας, όπως είναι τα Δωδεκάνησα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι μνημονευόμενοι, με τις συγκεκριμένες ιδιότητες, παρέβησαν τουλάχιστον το υπηρεσιακό τους καθήκον (Π.Κ. 259), πράγμα που λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί ενδελεχώς από τη μεριά σας, με τη διενέργεια των αντιστοίχων πράξεων, και με επιπρόσθετο σκοπό αφενός εμπλεκόμενους και αφετέρου σε αγωνιώδη προσπάθεια προσδιορισμού εν γένει όλων των περιστατικών της υπόθεσης, προς τον καταλογισμό σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους της ευθύνης των πράξεών τους, ενημέρωσης της ανάστατης και ευρισκόμενης, κοινής γνώμης.
Συνακόλουθα, σας παρακαλούμε, αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα, για τις δικές σας επείγουσες ενέργειες.
Οι Πολιτικώς Ενάγοντες
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΡΙΤΟΣ –
ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου