Νοσηρά σενάρια που προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο και την παρουσία του για πεντέμισι χρόνια στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρίζει όλα όσα του καταλογίζουν για τον παρασκηνιακό τρόπο λειτουργίας του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο τέως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Με συνέντευξη του στη “δ”, στην οποία προβαίνει σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και στον εντοπισμό των αιτίων της ήττας του κόμματός του, ο κ. Κόκκινος εκφράζει την πικρία του «γιατί όντας επικεφαλής μιας Περιφέρειας στην οποία έγινε μια κοσμογονία έργων και δράσεων, που άλλαξαν τον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής, βρίσκομαι μπροστά σε μια οδυνηρή ήττα που δεν αντιστοιχεί σε αυτά που πετύχαμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα», σημειώνει και προσθέτει με νόημα πως σήκωσε τη ΝΔ στους ώμους του και πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Παράλληλα, καταλογίζει όχι μόνο αδράνεια αλλά λανθασμένες κινήσεις και παραλείψεις τοπικών κομματικών παραγόντων, που συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα της ήττας.
«Παρά την προσπάθεια που κατέβαλα ο ίδιος και κάποιοι από τα στελέχη μας, δεν καταφέραμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τη ΝΔ πριν αλλά και αμέσως μετά του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2009» σημειώνει. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη κινητοποίηση και συστράτευση όλων των δυνάμεων. Πολλά στελέχη μας κινητοποιηθήκαν στο τελευταίο χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου και αναγκαστήκαμε να απαντάμε για λανθασμένες κινήσεις και παραλείψεις άλλων».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας τα αίτια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής;
Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, o Κώστας Καραμανλής, σαν ηγέτης μακράς πνοής, θεώρησε ότι α οι περιστάσεις απαιτούσαν, ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση, μέσα από δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας μας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό, με τις μικρότερες συνέπειες. Οι μεγάλοι ηγέτες άλλωστε οφείλουν να καθοδηγούν το λαό σε λύσεις ευκολίας αλλά σε σκληρούς δρόμους, επίπονες προσπάθειες, αυστηρές πειθαρχίες. Μόνο έτσι, αποδεικνύουν πως έχουν το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές.
Για το σκοπό αυτό κατέθεσε συγκροτημένο ρεαλιστικό σχέδιο.
Σχέδιο, το οποίο, κατά το σταθερό πιστεύω του κ. Καραμανλή, αποτελούσε τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας μας και την εξασφάλιση, από το 2011, μιας νέας προοπτικής, μακροχρόνιας ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους.
Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δεν ενέκριναν το σχέδιο που καταθέσαμε. Δεν ενέκριναν την πολιτική αυτήν και η επιλογή τους είναι προφανώς σεβαστή. Αλλωστε, αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο. Οι πολίτες έκαναν μια άλλη επιλογή. Το καθαρό μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Πρέπει να αναλυθεί και να κάνουμε την αυτοκριτική μας και στην συνέχεια να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ξαναγίνει το κόμμα μας πρωτοπόρο και δυνατό.
Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχουν πρακτικές που πληγώνουν τα στελέχη της παράταξης. Τις πληρώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν πρέπει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
• Ακόμη κι εκείνοι που προεξοφλούσαν την ήττα, δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτά τα ποσοστά. Το μέγεθος της διαφοράς, 10,5 ποσοστιαίες μονάδες, που το αποδίδετε;
Κριθήκαμε πολιτικά με ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν μας ευχαριστεί, μας βάζει, όμως, σε βαθύ προβληματισμό για το μέλλον της παράταξης.
Ενα μπορώ να σας πω. Αυτή η παράταξη, μέσα από αυτή την εξέλιξη, θα βγει ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποφασισμένη, να υπηρετεί τον τόπο, την κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι μια ιστορική παράταξη, με σπουδαία συνεισφορά στην πορεία αυτού του τόπου. Οι ευθύνες που αναλογούν σε καθένα από εμάς, αναλαμβάνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αίσθημα δημοσίου καθήκοντος.
Στο χέρι μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στο πολιτικό σκηνικό. Θυμίζω την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ το 2007, όπου βρέθηκε στα πρόθυρα της διάσπασης και κατάφερε ενάμισι χρόνο μετά να γίνει κυβερνόν κόμμα.
• Στα Δωδεκάνησα οι 18 μονάδες των ευρωεκλογών (παρότι είχατε προβλέψει το αντίθετο στην τελευταία σας συνέντευξη τύπου)αντί να συρρικνωθεί, αυξήθηκε στις 25. Πως ερμηνεύετε αυλό το αποτέλεσμα;
Στα Δωδεκάνησα συνέβη, ό,τι συνέβη σε όλη την Ελλάδα, ίσως με περισσότερη ένταση. Θυμίζω ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πάντα υπολείπονται του τελικού αποτελέσματος που συγκεντρώνει η ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.
Παρά την προσπάθεια που κατέβαλα ο ίδιος και κάποιοι από τα στελέχη μας, δεν καταφέραμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τη ΝΔ πριν αλλά και αμέσως μετά του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2009.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη κινητοποίηση και συστράτευση όλων των δυνάμεων. Πολλά στελέχη μας κινητοποιηθήκαν στο τελευταίο χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου και αναγκαστήκαμε να απαντάμε για λανθασμένες κινήσεις και παραλείψεις άλλων.
• Ολα αυτά τα χρόνια υπερασπιστήκατε μέχρις εσχάτων το έργο της κυβέρνησης στα Δωδεκάνησα. Κυριολεκτικά σηκώσατε τη ΝΔ στους ώμους σας. Σήμερα πως νιώθετε; Πιστεύετε ότι έχετε προσωπική ευθύνη για το αποτέλεσμα;
Ολοι έχουμε μερίδιο και στις ήττες, όπως είχαμε και στις νίκες. Είναι φυσικό να νιώθω πικρία γιατί όντας επικεφαλής μιας Περιφέρειας στην οποία έγινε μια κοσμογονία έργων και δράσεων, που άλλαξαν τον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής, βρίσκομαι μπροστά σε μια οδυνηρή ήττα που δεν αντιστοιχεί σε αυτά που πετύχαμε. Επίσης, χάσαμε από ένα κόμμα (το ΠΑΣΟΚ) που εκτιμώ ότι δεν είναι καλύτερο από εμάς και παραπλάνησε τον Ελληνικό λαό. Ωστόσο, οφείλουμε να σεβόμαστε την απόφαση του Ελληνικού λαού.
Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα, γιατί όπως ομολογείτε στην ερώτησή σας «σήκωσα τη ΝΔ στους ώμους μου» και ως γνωστό «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»…
Στο ερώτημα θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσουν οι μόνιμα απόντες, οι περιστασιακά παρόντες, οι “ατσαλάκωτοι” και αυτοί που κατά κοινή ομολογία έκαναν τραγικά λάθη, πληγώνοντας έτσι τη φιλελεύθερη παράταξη. Εμένα, άλλωστε, με βρίσκετε και θα με βρίσκετε πάντοτε μάχιμο κάτω από δύσκολες συνθήκες που περνάει η φιλελεύθερη παράταξη.
• Εκ των υστέρων, θα μπορούσατε να πείτε ότι κάνατε λάθη; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Τα λάθη τα αποφεύγουν μόνο, όσοι δεν δουλεύουν. Προσωπικά για πεντέμιση (5 ½) χρόνια έδωσα και την τελευταία ικμάδα των δυνατοτήτων μου, για υπηρετήσω τις στοχευμένες επιλογές της Κυβέρνησης. Σίγουρα έκανα και λάθη, όχι όμως σκόπιμα, ούτε καθοριστικά.
Εκτιμώ ότι ο απολογισμός μου είναι θετικός και ότι το έργο μου αναγνωρίστηκε και θα αναγνωρίζεται.
• Πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι έμειναν εκτός κοινοβουλίου “βαριά” ονόματα όπως ο Γιάννης Bαληνάκης και ο Τάσος Καραμάριος;
Πρόκειται για δύο αξιόλογους πολιτικούς, που μέσα στο γενικό κλίμα παρασύρθηκαν. Ο κ. Βαληνάκης πιθανότατα θα έχει κι άλλες ευκαιρίες. Ο κ. Καραμάριος, υπήρξε σεμνή και έντιμη προσωπικότητα του κοινοβουλευτικού μας στερεώματος και της Δωδεκανήσου. Η απουσία τους από την νέα Βουλή, την κάνει φτωχότερη.
Η παρουσία μιας νέας βουλευτού, της Μίκας Ιατρίδη, της μοναδικής εκπροσώπου της ΝΔ στο ελληνικό κοινοβούλιο από τα Δωδεκάνησα, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση-πρόσκληση γι’ αυτήν και οφείλουν όλα τα στελέχη να συστρατευτούν και να στηρίξουν με την παρουσία τους τις θέσεις της ΝΔ.
• Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί ούτε καν ο Λευτέρης Ζαγορίτης, γραμματέας του κόμματος; Και σε ποια πολιτικά συμπεράσματα οδηγείστε εξ αυτού του γεγονότος;
Ο Λευτέρης Ζαγορίτης -ο οποίος είναι ένας σπουδαίος αγωνιστής της ΝΔ- παρασύρθηκε από τη γενικότερη καθίζηση της παράταξης. Συνετέλεσε βέβαια και το γεγονός ότι στην δεύτερη περιφέρεια Αθηνών όπου πολιτεύεται ο συναγωνισμός είναι φοβερός και απαιτεί αδιάκοπη επαφή με το εκλογικό σώμα. Ο κ. Ζαγορίτης όντας επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του Γραμματέα του κόμματος ήταν φυσικό να αραιώσει την παρουσία του πράγμα που του κόστισε πολιτικά. Παρά ταύτα θεωρώ ότι έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ενότητα και γενικά για το καλό της παράταξης.
• Σας καταλογίζουν παρασκηνιακές κινήσεις και μια “ανίερη συμμαχία” με τον Αριστοτέλη Παυλίδη, με στόχο την πολιτική εξόντωση του Γιάννη Βαληνάκη. Ποια είναι η απάντησή σας;
Το να διοικείς δύο πολυνησιακούς νομούς, το να προσπαθείς να ανταποκριθείς στο στόχο της πλήρους απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το να προσπαθείς να γεφυρώσεις τα νησιά μεταξύ τους και με το κέντρο, είναι μιας σκληρή και επίπονη προσπάθεια που δεν αφήνει περιθώρια για να αναλώνεσαι σε ίντριγκες. Πρόκειται για νοσηρά σενάρια που προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο και την παρουσία μου για πεντέμισι (5 ½) χρόνια στα Δωδεκάνησα.
• Η Νέα Δημοκρατία πάει σε συνέδριο για νέα ηγεσία. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι τελικά μόνο η ηγεσία της; Με την εκλογή αρχηγού όλα θα γίνουν μέλι-γάλα.
Μετά την γενναία αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή -την οποία προσωπικά δεν επιθυμούσα- η εκλογή αρχηγού που θα ξανακάνει το κόμμα μας πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία είναι μονόδρομος. Ομως πέρα από το νέο ηγέτη η παράταξη χρειάζεται ιδεολογική ανασυγκρότηση με σαφές στίγμα και κυρίως νέα πρότυπα συμπεριφοράς από μέρους των στελεχών της.
Απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων, σωστή αντιπολίτευση και νέοι αγώνες.
• Πολλοί προβλέπουν διάσπαση. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Υπάρχει εκείνη η προσωπικότητα που θα κυριαρχήσει επί των καπετανάτων;
Η ΝΔ δεν διαιρείται, δε τεμαχίζεται και δεν διασπάται. Η βάση της παράταξης εγγυάται την ενότητά της. Η ΝΔ είναι ο βασικός πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος και κυρίως η ιστορική δύναμη που οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδος και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Σαφώς και υπάρχουν εκείνες οι προσωπικότητες που μπορούν να συνθέσουν διαφορετικά ίσως ρεύματα και απόψεις και να ξανακάνουν την παράταξη δυνατή και πρωτοπόρα.
Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει σοβαρά σφάλματα που θα δώσουν την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό να κρίνει τις ξεκάθαρες θέσεις μας, το σημαντικό μας έργο, ιδεολογική υπεροχή της ΝΔ.
Ηδη ο Δωδεκανησιακός λαός προβληματίζεται:
– Γιατί κανείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει υπουργική θέση;
– Γιατί ενσωματώθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν μέχρι τώρα η πορεία του είχε κριθεί θετική και η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε θέσει τον Τουρισμό σε οργανωμένη βάση;
– Γιατί καταργήθηκαν τα Υπουργεία Μακεδονίας και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την ώρα που τα Εθνικά μας θέματα περνούν δύσκολές στιγμές και απαιτούνται συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε αυτές τις δύο χωρικές ενότητες;
– Τι ρόλο έχει ο περιβόητος “διαγωνισμός”!!! για την πλήρωση των κρατικών θέσεων, όταν γνωρίζουμε ότι οι κριτές είναι μόνο κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τι ρόλο παίζει η ερώτηση «κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίηση των ενδιαφερομένων»;
– Μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει;
Ο χρόνος θα δείξει, γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-esthanome-ipefthinos-gia-to-eklogiko-apotelesma/