Τέλος στα κίνητρα για ανέγερση νέων ξενοδοχείων στις κορεσμένες περιοχές

Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο θα διαχωρίζει τις τουριστικές επενδύσεις από την παραθεριστική κατοικία, ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες και αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, με κατάργηση των οικονομικών κινήτρων για ανέγερση νέων ξενοδοχείων στις τουριστικά κορεσμένες περιοχές της χώρας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το τουριστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
Σκοπός όλων των δράσεων, όπως επισημαίνεται, είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών με παράλληλη στήριξη των εργαζομένων, της διά βίου κατάρτισης και εκπαίδευσής τους, καθώς και της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει δέσμη κινήτρων για τη δημιουργία «πράσινων», ποιοτικών καταλυμάτων. Γενικώς, στο ζήτημα των ξενοδοχειακών επενδύσεων θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ώστε οι νέες μονάδες να ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονομία πόρων, με επαναχρησιμοποίηση υδάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο θέμα της παραθεριστικής κατοικίας ο προσανατολισμός είναι προς την παροχή κινήτρων για την αποκατάσταση και αναβίωση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, ακολουθώντας πάντα τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
«Στρατηγική μας επιλογή», επισημαίνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό, «είναι η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού που προσφέρει ποικιλία διαφοροποιημένων και στοχευμένων προϊόντων.
Μηδενική ανοχή σε καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές και δασικές και προστατευόμενες περιοχές. Σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τέρμα οι κατασκευές στις οριογραμμές. Το ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό. Ο Αναπτυξιακός Νόμος θα προσαρμοστεί και στις πραγματικές ανάγκες του τουρισμού».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος προβλέπουν (πέραν όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω) τα ακόλουθα:
• Ενίσχυση των δυνατοτήτων προσπελασιμότητας στους τουριστικούς τόπους, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, με την ανάπτυξη και τη βελτίωση των απαραίτητων γενικών υποδομών.
• Αξιοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 για την ενίσχυση της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης.
• Εφαρμογή των προτάσεων και οδηγιών της ΕΕ «Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία».
• Προώθηση της «πράσινης οικονομίας» με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
• Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και αξιολόγηση της ποιότητας των σπουδών με βάση διεθνή τουριστικά πρότυπα.
• Προβολή, διαφήμιση και άμεση ανάπτυξη της τουριστικής εικόνας της χώρας μας στο κρίσιμο πεδίο του Διαδικτύου. Αναβάθμιση του ΕΟΤ, ώστε να μετεξελιχθεί σε οργανισμό προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Σχετικά με το μοντέλο της τουριστικής εκπαίδευσης επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σε συνάντησή του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους τουριστικούς φορείς, είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας προπτυχιακών Τουριστικών Πανεπιστημιακών Σχολών στα δημόσια Πανεπιστήμια, τη διά βίου εκπαίδευση και την αποτελεσματική εποπτεία των μη κρατικών σχολών. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τουριστική σχολή, που θα είναι διεθνές κέντρο και πρότυπο, όπως έχουν π.χ. χώρες σαν την Ελβετία. Η Σχολή αυτή, είπε, μπορεί να συνιδρυθεί με φορείς του ίδιου του τουρισμού, με την Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια και με το κράτος.