Φωτοβολταϊκά συστήματα στο Δήμο Πεταλούδων

Αλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μείωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της προστασίας του περιβάλλοντος στο δήμο Πεταλούδων και γενικότερα στο νησί της Ρόδου, αποτελεί η εγκατάσταση στο δήμο φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας έρχεται ως απόρροια του γεγονότος ότι ο δήμος Πεταλούδων αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν βεβαρημένο περιβαλλοντικά δήμο, από ποικίλες οχλούσες δραστηριότητες στα όρια του, όπως η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου, το ραντάρ και οι κύριοι οδικοί άξονες.
Ερχεται δε να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών της δημοτικής αρχής καθώς το περιβάλλον και η προστασία του είναι βασικός άξονας της πολιτικής και της στρατηγικής της.
Στη δέσμευση ότι «ο δήμος Πεταλούδων θα προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περισσότερα κτίρια του δήμου και συγκεκριμένα στα σχολεία», προχώρησε ο δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, κατά την παρουσίαση των συστημάτων, σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Κυριακή (11-10-09), στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής, παρουσία και του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ) κ. Σπυρίδωνος Τιβριντίδη, του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΠ Φιλήμονα Καρίκη, δημοτικών συμβούλων και επιφανών προσκεκλημένων, όπως ο πρόεδρος της εταιρείας Photovoltaic κ. Μάριος Σιγάλας, οι υπεύθυνοι πωλήσεων της Solar World καθώς και ο κ. David Zaikowski υπεύθυνος πωλήσεων της Fronius International. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής και πρόεδρος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βασίλης Υψηλάντης.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Αποτελούνται από ηλιακές γεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν την προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια υπό τη μορφή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Σκοπός του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η μεταπώλησή της παραγόμενης ενέργειας στην ΔΕΗ, ώστε να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπονται από τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ρόδου και να βελτιωθεί η περιβαλλοντική εικόνα της νήσου.
Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαταστάθηκαν α) Σε Κτήριο χρήσης Δήμου Πεταλούδων κόστους 141.024,00¤ με Φ.Π.Α. β) Σε Κτήριο χρήσης Δήμου Πεταλούδων (ΒΙΟΚΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ) κόστους 138.089,96¤ με Φ.Π.Α.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ : 279.113,96 ΜΕ Φ.Π.Α.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ” ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ “ΕΛΑΝΕΤ” ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 45% ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 55%.