Η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, θέμα μείζονος σημασίας για το νησί, είναι το αντικείμενο της διημερίδας εργασίας, στην οποία συμμετέχει ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και διεξάγεται από τις 15-17 Ιανουαρίου, στην πόλη Swabisch- Hall της Γερμανίας.
Εξαιτίας της επιτακτικής ανάγκης να προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου στη διαδικασία της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και της τεχνογνωσίας των Γερμανών στο συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος, κατόπιν πρόσκλησης του επάρχου Gerhard Bauer της επαρχίας Swabisch- Hall, μαζί με τους εκπροσώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας, σκοπεύει πέραν των εργασιών της διημερίδας, να επισκεφθεί εντός δύο ημερών αντίστοιχες δομές που ανήκουν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας και να παρακολουθήσει παρουσιάσεις από ειδικούς.
Την ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπούν πέραν του δημάρχου Ρόδου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Καλογερόπουλος, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Παλαβάντζας, εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στα ελληνικά νησιά,
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ομιλία που θα πραγματοποιήσει στην ημερίδα ο αρμόδιος σε θέματα Περιβάλλοντος διευθυντής της ευρωπαϊκής επιτροπής, συμπατριώτης μας Γιώργος Κρεμλής .
Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει αναθέσει ήδη την εκπόνηση μελέτης ενός master plan για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, αφού βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών από την 1η -1-2015 τα κράτη- μέλη της ΕΕ, υποχρεούνται να προβούν στη διαδικασία της διαλογής στην πηγή, με τέσσερις διαφορετικούς κάδους και μετά, αφού γίνει η διαλογή, να γίνεται η επεξεργασία με τις σύγχρονες μονάδες.
Σύμφωνα με όσα προσφάτως δήλωσε ο δήμαρχος, “πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της διαλογής στην πηγή και δεύτερον της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από την επεξεργασία αυτών. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από το master plan, θα ακολουθηθεί η διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού με διαύγεια, για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεθόδων διαχείρισης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση) και επεξεργασίας ( παραγωγή θερμικής ενέργειας, κομποστοποίηση) των απορριμμάτων.
Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Bamberg, στην ομώνυμη πόλη καθώς και την Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας- Ζύμωσης στην πόλη Backnang. Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της επαρχίας Swabisch- Hall της Γερμανίας.