Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντλήσει εύκολα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθεί 6μηνης παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός «dirty exit» από το πρόγραμμα την 1η Μαρτίου.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times (FT), ο κ. Χαρδούβελης είπε πώς «σηκώνω κόκκινη σημαία, γιατί επικρατεί εφησυχασμός όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται». Παράλληλα, ανέφερε πως τι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «σοβαρές χρηματοπιστωτικές πιέσεις» με την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς «το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και δεν υπάρχουν τα χρήματα».
Μάλιστα, ο υπουργός υποστήριξε ότι «κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί», δεδομένου ότι «οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες του περασμένου μήνα… Δεν εμφανίστηκαν επειδή πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος». Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και τα έχουν οι ξένοι επενδυτές.
Έτσι, ο κ. Χαρδούβελης προτρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να δεχτεί 6μηνη παράταση του μνημονίου – μια ιδέα που υποστηρίζουν πολλές χώρες της ευρωζώνης- ώστε να δοθούν χρονικά περιθώρια για την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα. «Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει “Dirty Exit”» κατά τον υπουργό, ο οποίος εξήγησε ότι «θα απομείνουμε μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά με τους έξι μήνες θα εξασφαλιστεί χρόνος ώστε να οργανωθεί μια συνετή έξοδος από το πρόγραμμα».
Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η αβεβαιότητα για τις εκλογές έχει αλλάξει τις συμπεριφορές ορισμένων ατόμων που περιμένουν τα αποτελέσματα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν διακρίνεται ακόμη κάποιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό». Υπάρχει, όμως, πρόβλημα «με τις καθυστερήσεις υπογραφών συμβάσεων, με την αναβολή επενδύσεων, με την γενικότερη δυσπραγία της οικονομικής δραστηριότητας με διάφορους τρόπους. Εάν όμως η αβεβαιότητα επιλυθεί γρήγορα, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι επενδυτές θα επιστρέψουν ταχύτατα», σύμφωνα με τον υπουργό.
Πάντως, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνοντας ότι «αν πιστέψω στην μακροπρόθεσμη προοπτική που λέει ότι η πολιτική ακολουθεί τις επιθυμίες του λαού, θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι, βαθιά μέσα τους, αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωζώνη προσφέρει έναν οδηγό στην χάραξη της στρατηγικής που θα διορθώσει αυτήν την χώρα». Και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ πραγματική επιλογή το Grexit», αλλά «εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων πιέσεων που περιέγραψα, θα μπορούσε να συμβεί ατύχημα όταν αρχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους. Ελπίζω να φτάσουν σε μια καλή ισορροπία, σύντομα».
Καθημερινή