“Το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών και η ΝΔ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή παράταξη που μπορεί να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ”.
Μ ́αυτή τη φράση, στη διάρκεια τηλεοπτικής τους συνέντευξης στον ANT1 (και στον Δ.Κοταρίδη), ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ευθέως θέμα “χαμένης ψήφους” ζητώντας ψήφο στη ΝΔ.
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί κυβερνητικά με όσες δυνάμεις πιστεύουν στην Ευρώπη και θέλουν συνεργασίες (σ.σ. αναφέρθηκε ονομαστικά στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου), θέτοντας στον αντίποδα τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, επειδή δεν έχει συμμάχους ζητά αυτοδυναμία.
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ («δεν την πάει την Ευρώπη και δεν τον πάει κι η Ευρώπη»), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τον αφήσει να κάνει τη χώρα πειραματόζωο.
Τον κατηγόρησε ότι έχει «πρόγραμμα με λίστα γάμου για κάθε Έλληνα», ότι τα στελέχη του με τις μονομερείς ενέργειες που αναφέρουν ή φωτογραφίζουν «παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια» και ότι το πρόγραμμά του σημαίνει «θάνατος» για τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη.
Debate, τέλος
Επισήμως δε, απέκλεισε τη διενέργεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρό του: «Δεν θα πάω σε debate με τον κ. Τσίπρα διότι με υβριστές δεν κάνω διάλογο, όταν αποκτήσει πολιτικό ήθος θα τα πούμε», είπε.
Εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη στη χώρα, επικαλούμενος αφενός το γεγονός ότι «η Ελλαδίτσα» παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2014 τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και, αφετέρου, τις επενδύσεις «που έχεις δίπλα σου» (ΑΟΖ, ενέργεια) συν τον μηχανισμό προληπτικής στήριξης. Ως εκ τούτου, κάλεσε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν θα μείνει στο ευρώ ή εάν θα πάει με μαθητευόμενους μάγους. Πότε διαπραγματεύθηκε ο κ. Τσίπρας;
Ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής στα επιμέρους ζητήματα που δέχθηκε:
– Για την προσφυγή των τραπεζών στον ELA:
«Είχα προειδοποιήσει κι εγώ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να αφήσουν την κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά συμμάχησαν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βουλή και οι αγορές αντέδρασαν. Υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνουμε δύο φορές όμηροι των αγορών και των δανειστών. Να πάνε καλά οι εκλογές και θα το περάσουμε κι αυτό το εμπόδιο».
– Διαπραγμάτευση με την τρόικα:
«Μέχρι τον Φεβρουάριο εγώ μπορώ να κλείσω την αξιολόγηση και θα υπάρξει η συμφωνία για τα 7,2 δις ευρώ ώστε να πληρωθούν οι άμεσες υποχρεώσεις – αλλιώς θα πρέπει να «μπει χέρι» στις καταθέσεις κι αυτό εγώ δεν θα το επιτρέψω.
Μετά θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση του χρέους (επιμήκυνση εξοφλήσεις δανείων και χαμηλότερα δάνεια). Η σταδιακή μείωση του χρέους θα μας φέρει 2-3 δις. ευρώ ετησίως».
Στην παρατήρηση ότι οι εταίροι δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές:
«Πότε διαπραγματεύθηκε ο κ. Τσίπρας στη ζωή του; Εγώ πέτυχα, ενώ η τρόικα δεν ήθελε, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, να μειωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, να μειωθεί 30% ο φόρος αλληλεγγύης, να γίνουν οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια.
Ναι, στην τελευταία φάση της αξιολόγησης η τρόικα ήθελε μείωση συντάξεων, αύξηση του κόστους στα φάρμακα και αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που έβλεπε».
Φοροελαφρύνσεις – εισόδημα:
Τώρα που μπήκαμε στη φάση της ανάπτυξης μπορούμε:
* Να μειώσουμε σταδιακά στο 15% (από 25%) τον φόρο σε όλα τα επιχειρηματικά κέρδη, ξεκινώντας από τον Προϋπολογισμό του 2015 με 2%.
* Να έχουμε πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% από το 2015 και, σταδιακά, να τον φτάσουμε στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που είναι σήμερα. Ο ΕΝΦΙΑ θα δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αποκτήσει έσοδα.
Εγγυώμαι προσωπικά:
* δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις και στα εισοδήματα,
* θα υπάρξει αποκατάσταση της ισόβιας σύνταξης για την πολύτεκνη μητέρα,
* θα δοθεί επίδομα στους υπερήλικες ομογενείς,
* δεν θα πειραχτεί η πρώτη κατοικία,
* θα υπάρξει ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».
Ανεργία
«Είναι η άμεση προτεραιότητά μου, η έγνοια μου. Ήδη υποχωρεί κάθε μήνα. Η μείωση της ανεργίας θα επιτευχθεί μέσα από τις επενδύσεις και όχι με θέσεις στο Δημόσιο».
Πηγή:capital.gr