Ειδήσεις

Greek all inclusive: Στην αιχμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Η αναφορά πρόσφατα από τον αρμόδιο τομεάρχη τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη ότι δεν συμφωνεί με τον θεσμό των «all inclusive» έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για την αξιοπιστία του προγράμματος τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιχμή αυτή έδωσε την αφορμή στον ΣΕΤΕ να παρουσιάσει μελέτη σύμφωνα με την οποία το αποτύπωμα του συγκεκριμένου προϊόντος στην τουριστική οικονομία ανέρχεται στα 2 δισεκ ευρώ καθώς οι τζίροι στα ξενοδοχεία που λειτουργούν με αυτό το σύστημα δεν ξεπερνούν το 7% στο σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου.

Κατά το Σύνδεσμο το Καλοκαίρι του 2014 λειτουργούσαν με σύστημα All Inclusive περίπου 210 μονάδες 4 & 5 αστέρων, με 54.705 δωμάτια. Tα ξενοδοχεία αυτά αντιπροσωπεύουν το 2,2% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και το 13,6% της συνολικής δυναμικότητας σε δωμάτια. Έστω κι αν τα νούμερα αυτά αμφισβητούνται από παράγοντες του τουρισμού, καθώς θεωρούν ότι υποεκτιμάται η συμβολή του all inclusive στο εθνικό προϊόν, η ουσία δεν αλλάζει. Το μοντέλο αυτό διακοπών, έστω κι αν δεν αφήνει έσοδα όπως ο high end τουρισμός, η ο εναλλακτικός, πουλάει, θα πουλάει και θα υπάρχει ειδικά στα κοινά της βόρειας Ευρώπης. Το θέμα είναι πώς θα μεγιστοποιήσει κάθε αγορά τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τομέα και θα ενισχύσει την τοπική υπεραξία που δίνει, παράλληλα με την προσπάθεια να στηρίξει το τοπικό ή εθνικό της brandname.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς με βάση την ισχύουσα κατάσταση όπου τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία προσφέρουν κυρίως εισαγόμενα προϊόντα, αδιαφορώντας για την τοπικότητα και το όποιο πάντρεμα με την τοπική οικονομία βρίσκεται απέναντι. Ωστόσο ηλίου φαεινότερο είναι ότι η λύση δεν είναι εκεί. Αυτό που πρέπει να στηριχθεί είναι η μεγαλύτερη συνάρθρωση με την τοπική οικονομία. Απαιτείται όμως αφενός οι ξενοδόχοι να δείξουν πατριωτισμό αλλά και οι προμηθευτές να δώσουν ποσότητες και ανταγωνιστικές τιμές. Εκεί είναι το κομβικό ώστε να μπουν τα τοπικά προϊόντα στον «πακετοποιημένο τουρισμό». Απαιτείται βέβαια λειτουργική συνένωση των παραγωγών, σύμφωνα ποιότητας και κυρίως αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ήδη μια αρχή έχει γίνει, ειδικά στην Κρήτη με κάποια σύμφωνα ποιότητας, που πατάνε ακόμα και στο all inclusive σε μια ισχυρή παράδοση που στο παρελθόν είχαν δώσει οι πρωτοπόροι του τουρισμού στην Κρήτη, οι οικογένειες Δασκαλαντωνάκη, Μαμιδάκη, Αλεξανδράκη, Σπανού.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις του ΣΕΤΕ με το υπουργείο Τουρισμού, για να παρουσιαστεί η ελληνική, πρωτότυπη εκδοχή, στο all inclusive. «Μελετάμε τη σύνδεση μονάδων all inclusive, με άλλες τοπικές επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα, ώστε να παρέχονται περισσότερες επιλογές στους τουρίστες και να συνδέονται τα all inclusive συγκροτήματα με τις τοπικές επιχειρήσεις» σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την παρουσίαση της μελέτης της Ernst & Young για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονή.

Ο κ.Ανδρεάδης επανέλαβε τη θέση του ΣΕΤΕ ότι το ζήτημα με αφορμή τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά του τύπου αυτού διακοπών έχει πάρει μη πραγματικές διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΣΕΤΕ συγκεκριμένη μικρή παραδοσιακή ξενοδοχειακή μονάδα στη Πάρο, η οποία φέτος εφάρμοσε, το all inclusive, πρόγραμμα, με τοπικά προϊόντα και κατάφερε να λειτουργήσει 210 ημέρες με 100% πληρότητα, ενώ βοήθησε και την τοπική αγορά με την απορρόφηση μέρους προϊόντων της περιοχής. Γιώργος Αλεξάκης

bluebirds.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου