Ειδήσεις

«Je suis Grec», λένε Ευρωπαίοι φιλέλληνες

Από την Νάντη της Γαλλίας, ένας πολιτιστικός σύλλογος προτρέπει τους Ευρωπαίους να ζητήσουν την ελληνική υπηκοότητα ως ένδειξη αλληλεγγύης στη χώρα μας

Πριν προκύψει το διάσημο σύνθημα Je Suis Charlie, κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν προφέρει τη φράση Je sui Grec (Είμαι Έλληνας) από αλληλεγγύη. Μια έκκληση από την γαλλική πόλη Νάντη προς πάρα κατεύθυνση που που εστάλη το 2011 στην αρχή της κρίσης και σήμερα επαναλαμβάνεται με αφορμή τις εκλογές.

Λίγο καιρό αφότου ξέσπασε για τα καλά η ελληνική κρίση και με αφορμή τα γεγονότα του Συμβουλιού των αρχηγών στις Κάννες, που έφερε σαρωτικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας, ένας καθηγητής Λυκείου και αρθογράφος της Le Monde και ένας κωμικός, κινητοποιούνταν μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο NEUF (Η Νάντη είναι μια γιορτή) προκειμένου να σταθούν δίπλα στον ελληνικό λαό, που όπως έλεγαν δεν ανέχονταν να τον βλέπουν να χάνει την εθνική του κυριαρχία. Η κίνηση ζητούσε από όσους το ήθελαν να στείλουν την παρακάτω επιστολή στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα τους ώστε να “καταμετρηθούν ως Έλληνες”.

“Κύριε Πρέσβη,

Αλληλέγγυος/η προς τη χώρα σας, ο/η υπογράφων/ουσα ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Ελληνας/ιδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, γιά να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά το Σόλωνα, το Κλεισθένη και το Περικλή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων γιά την απάντησή σας.

Με αδελφοσύνη προς το λαό σας.

ΟΝΟΜΑ…………. ΕΠΩΝΥΜΟ………………… ΠΟΛΗ…………… ΧΩΡΑ……………

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ……………………………”

Η δεύτερη έκκληση της Νάντης

Οι ίδιοι άνθρωποι επιστρέφουν σήμερα με μια δεύτερη επιστολή, την οποία ονομάζουν δεύτερη έκκληση της Νάντης, στην οποία δηλώνουν και πάλι πως η καρδιά τος χτυπά ελληνικά και διαμαρτύρονται έντονα για την προσπάθεια χειραγώγησης τω ν ψηφοφόρων στις προσεχείς εκλογές.

Όπως σημειώνουν δεν ανέχονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “προσπαθεί να τον εκφοβίσει και να τον τρομάξει επισείοντας την απειλή βαρειών κυρώσεων στην περίπτωση που η Ελλάδα θα διάλεγε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία” και καταλήγουν θεωρούν “ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν ένα πολιτικό δρόμο που να είναι ωφέλιμος, και ταυτόχρονα να αρνηθεί την λιτότητα που τους έχουν επιβάλλει και να μην μπεί στον πειρασμό να ακολουθήσει μια ρατσιστική και νεοναζιστική ακροδεξιά”.

Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ:

“Τον Νοέμβρη 2011, η Έκκληση της Νάντης “Είμαι Έλληνας από αλληλεγγύη” βρήκε μια μεγάλη απήχηση, γιατί είχε καταγγείλει το ντικτάτ της Τρόικας κατά του Ελληνικού λαού και είχε προσκαλέσει τους Φιλέλληνες όλων των χωρών να θεωρήσουν τον εαυτό τους Έλληνες σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμβολικά και στην πράξη.

Τον φετινό χειμώνα 2014-2015, ο Ελληνικός λαός αναγκάζεται γιά άλλη μιά φορά να υποστεί την ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τολμάει να του υπαγορεύσει την ψήφο του και που προσπαθεί να τον εκφοβίσει και να τον τρομάξει επισείοντας την απειλή βαρειών κυρώσεων στην περίπτωση που η Ελλάδα θα διάλεγε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Εμείς, οι υπογράφοντες την Εκκληση της Νάντης, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας του 2011, γιατί η καρδιά μας κτυπάει Ελληνικά. Διαμαρτυρόμεθα ενάντια στην ανάμιξη των κερδοσκόπων τραπεζιτών, και των αντιπροσώπων τους, στις Ελληνικές εκλογές.

Εμείς θεωρούμε ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν ένα πολιτικό δρόμο που να είναι ωφέλιμος, και ταυτόχρονα να αρνηθεί την λιτότητα που τους έχουν επιβάλλει και να μην μπεί στον πειρασμό να ακολουθήσει μια ρατσιστική και νεοναζιστική ακροδεξιά.

Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπάμε, γιατί η επιλογή της σήμερα μπορεί να εγκαινιάσει μια καινούρια εποχή για την Ευρώπη, και να προσφέρει μιά σημαντική και ιστορική βοήθεια στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε όλα τα Eυρωπαϊκά κράτη, για να δημιουργήσουν από κοινού ένα δημοκρατικό μέλλον.

Αυτή είναι η Ελλάδα που προσδοκούμε, είναι αυτή η ίδια που εφηύρε τη δημοκρατία πριν από 2500 χρόνια, και είναι αυτή η ίδια που τόλμησε να πει OXI στις απαιτήσεις των φασιστών στις 28 Oκτωβρίου 1940.

Είμαστε όλοι Έλληνες από αλληλεγγύη.

Νάντη, 18/01/2015″

http://news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου