Η έξοδος από την κρίση για τη νησιωτική χώρα, χρειάζεται ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, σταθερή φορολογική πολιτική, κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη δημογραφική ανάπτυξη και την ανανέωση του νησιωτικού πληθυσμού. Ενέργειες, που η υλοποίησή τους θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Η πολυμορφία της νησιωτικής χώρας και οι μικρές κλίμακες για την ανάπτυξη τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, οδηγούν σε ειδικές παρεμβάσεις και σχεδιασμούς. Στο πλαίσιο αυτό και οι εξειδικεύσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική οικονομία, έχουν μια ιδιαίτερη – νησιωτική – χροιά στις δράσεις που προτείνονται. Στόχος: Η αξιοποίηση της γεωργικής γης με σεβασμό στο περιβάλλον και η συνέργεια της αγροτικής παραγωγής (βιολογικά προϊόντα, μελισσοκομία, οίνοι προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, κ.ά. τοπικά προϊόντα) με τον τουρισμό στην αναπτυξιακή διαδικασία στη νησιωτική χώρα.
Στην κτηνοτροφία, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την ανάπτυξη κάθε κλάδου (βοοτροφία, χοιροτροφία, αιγοπροβατοτροφία, πτηνοτροφία κλπ.), με δεδομένη την ανάγκη για την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας αλλά και τη δυνατότητα για δυναμική προώθηση των ζωικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Τα περιθώρια ανάπτυξης της κτηνοτροφίας είναι αρκετά μεγάλα. Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση και ο κλάδος συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου, αξιοποιώντας, ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Συνιστά αντίμετρο στην ανεργία και στην αποδόμηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο ελληνικής περιφέρειας. Αποτελεί για πολλές περιοχές και νησιά – χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Δωδεκάνησο η Κως, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Κάσος, κ.ά. – βασικό οικονομικό κλάδο και η αύξηση της συμμετοχής της στο συνολικό αγροτικό προϊόν θα βελτιώσει την αυτάρκεια της χώρας σε ζωϊκά προϊόντα και το εμπορικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα, όπως έχουμε τονίσει σε παρεμβάσεις μας στη Βουλή.
Τέλος, στην αλιεία, θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, στοιχειοθετημένο κυβερνητικό επιχειρησιακό σχέδιο, που να διασφαλίζει τα αποθέματα και να δημιουργεί μακροπρόθεσμες βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον κλάδο. Με δράσεις που να (υπο)στηρίζονται στις προτάσεις των ενδιαφερόμενων νησιωτικών φορέων και οργανώσεων των αλιέων. Ανάμεσα στα άλλα, με μέτρα αναθεώρησης της πεπαλαιωμένης νομοθεσίας, της θαλάσσιας προστασίας από την παράνομη αλιεία και τη στήριξη των παράκτιων αλιέων των νησιών του Αρχιπελάγους για τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού και εκπαίδευση στη χρήση του, καθώς και σε θέματα συνέργειας με τον τουρισμό. Αν δεν δράσουμε άμεσα, στοχευμένα και μεταρρυθμιστικά, οι περιβαλλοντικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικές – αν όχι καταστροφικές – επιπτώσεις στην οικονομία και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Το πρόγραμμά μας συνοπτικά
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η οργάνωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, αλλά και στη συνέργεια του πρωτογενή τομέα με την μεταποίηση και τον τουρισμό με ειδικούς στόχους που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη στήριξη του πληθυσμού της υπαίθρου.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης για την αγροτική πολιτική θα περιλαμβάνουν την παροχή ρευστότητας, με τράπεζα ειδικού σκοπού ώστε να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος, μαζί με την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και τα ειδικά σχέδια δράσης για την προώθηση των προϊόντων ποιότητας και η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, θα ενισχύσει το εισόδημα των νησιωτών αγροτών.
***