Με παρακαταθήκη τα 24 εκατομμύρια τουρίστες του 2014, η Ελλάδα βάζει στη ζυγαριά τα καλά νέα από τις ΗΠΑ και λόγω της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, την πτώση των κρατήσεων από την αγορά της Ρωσίας, αλλά και την ανάκαμψη της ανταγωνίστριας Αιγύπτου.
Από την άλλη η χώρα δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με πρώτο την πολιτιστική της κληρονομιά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού – όπως ο ιατρικός και ο γαστρονομικός, η ανάπτυξη του οποίου μπορεί να ενισχύσει και τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία της χρονιάς η χώρα μας έχει να περιμένει πολλά από την αμερικάνικη αγορά. Τον Ιανουάριο οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κάνει ελκυστική την Ελλάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παράλληλα για την ενίσχυση των κρατήσεων το Ελληνικό Αμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο (HACT) διοργανώνει το 4ο fam trip/speed networking-business-event από 14 έως 21 Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν 30 εκ των κορυφαίων ΜΜΕ, ταξιδιωτικών πρακτόρων, travel specialists και tour operators των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής (μεταξύ άλλων και από τον Οργανισμό Virtuoso), με εξειδίκευση στον τουρισμό πολυτελείας.
«Σε αντίθεση με την τρέχουσα αναμονή και καχυποψία των υπόλοιπων αγορών, οι κρατήσεις από ΗΠΑ σημειώνουν θεαματική αύξηση ύψους 23% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, σύμφωνα με τους πλέον έγκριτους αμερικανούς tour operators Globus, Trafal Gar, American Express», σημειώνει ο πρόεδρος του HACT, Γιώργος Τριβιζάς.
Υφεση
Δυσάρεστα είναι τα νέα όσον αφορά την πολλά υποσχόμενη τα τελευταία χρόνια αγορά της Ρωσίας καθώς η υποτίμηση πάνω από 60% του ρουβλιού έναντι του ευρώ εχει κάνει πολύ ακριβές τις διακοπές στην Ευρωζώνη και έχει στρέψει τους Ρώσους σε άλλες αγορές.
Μία απο αυτές μάλιστα είναι η ανταγωνίστρια Αίγυπτος όπου πέρυσι οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40%. Γι’ αυτό και οι αρχές της χώρας αποφάσησαν να μη χρεώνουν τα 25 δολάρια ανά visa στην έκδοση θεωρήσεων για τους Ρώσους για τέσσερις μήνες, μέχρι τα τέλη Απριλίου, προσδοκώντας σε αύξηση της κίνησης κατά 5% τουλάχιστον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ATOR ή έως και 20%, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Επίσης η Αίγυπτος εξετάζει και άλλα κίνητρα προς τους ρωσικούς tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τη μείωση κατά 50% του κόστους των επίγειων εξυπηρετήσεων στα αεροδρόμια της Hurghada και του Sharm el-Sheikh.
έλος, ένα μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό είναι η «ρευστοποίηση» του θησαυρού που κρύβουν τα ιστορικά αξιοθέατα. Τα έσοδα από επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν θα μπορούσαν να υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ- ότι το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη στην Ελλάδα μόλις ξεπερνά τα 6 ευρώ, έναντι 19,7 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Πέρυσι στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση κατά 23,5% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 28,9% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στους αρχαιολογικούς χώρους το ίδιο διάστημα σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 21,7% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 14,2% (σε σχέση με το 2013).
Ωστόσο, τα ποσοστά δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, ενώ τα προβλήματα διαχείρισης των πολιτιστικών αξιοθέατων μένουν άλυτα. Από τον Οκτώβριο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν επιστρέψει στο χειμερινό ωράριο λειτουργίας και έχουν λήξει οι συμβάσεις των 1.100 ατόμων που προσλήφθηκαν ακριβώς για να υποστηρίξουν την πιλοτική επέκταση του ωραρίου.
Σημειώνουμε ότι η διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων & Απαλλοτριώσεων υποστηρίζει πως πόροι και προσωπικό είναι ελλιπή, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρξει εμπορικό τμήμα στο Ταμείο που θα αναλάβει θέματα marketing και προώθησης.
΄Εθνος